G4Media.ro

Parlamentul a încuviințat, cu o largă majoritate, instituirea stării de alertă în…

Parlamentul a încuviințat, cu o largă majoritate, instituirea stării de alertă în România pentru următoarea lună / Modificări aduse de PSD: Guvernul, obligat să ofere gratuit măști de protecție persoanelor defavorizate, iar Ministerul Sănătății nu va putea demite șefii spitalelor aflate în subordinea autorităților locale

Camera Deputaților și Senatul, reunite în ședință comună, au încuviințat miercuri, cu 372 de voturi ”pentru”, 37 de voturi ”împotrivă” și 7 abțineri instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, începând cu 18 mai, pentru 30 de zile.

Au votat împotriva instituirii stării de alertă parlamentarii Pro România și cei ai ALDE.

Anterior ședinței de plen comun, Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au întocmit un raport favorabil la proiectul de hotărâre privind încuviinţarea stării de alertă şi a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă, introducând mai multe amendamente la HG.

Astfel, a fost introdusă prevederea ca Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, să pună la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ – teritoriale respective, potrivit deciziilor luate marţi de deputaţii din comisiile juridice.

O altă prevedere introdusă este că autorităţile publice locale exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul unităţilor sanitare din subordinea lor, în condiţiile legii.

Raed Arafat: Sunt în curs de elaborare ordinele miniştrilor care vor implementa măsurile privind starea de alertă

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, în cadrul dezbaterilor generale din plenul Parlamentului, că sunt în curs de elaborare ordinele de miniştri prin care se vor implementa măsurile din Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind instituirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile.

„Hotărârea de Guvern pentru declararea stării de alertă prevede o perioadă de 30 de zile şi bineînţeles măsurile care urmează să fie aplicate conform legislaţiei şi conform Legii 55. La acest moment, sunt în curs de elaborare ordinele miniştrilor care vor implementa aceste măsuri şi urmează să vedem care va fi evoluţia situaţiei, după prima fază a perioadei de relaxare”, a declarat Arafat, în deschiderea şedinţei de plen a Parlamentului în cadrul căreia se dezbate solicitarea premierului Ludovic Orban privind încuviinţarea stării de alertă pe teritoriul ţării.

Şeful DSU a precizat că sunt prevăzute măsuri la nivelul mai multor sectoare, mai ales sanitar, dar şi pentru transporturi, economie, alte domenii asupra cărora pandemia cu noul coronavirus are impact.

El a solicitat renunţarea la propunerea de modificare a HG şi revenirea la forma iniţială.

Barna: De la începutul crizei n-a existat predictibilitate şi această stare de fapt trebuie să înceteze

Liderul USR, Dan Barna, a declarat în cadrul dezbaterilor că partidul pe care îl conduce apreciază că, de la începutul crizei create de epidemia de coronavirus, nu a existat predictibilitate, iar această „stare de fapt” trebuie să înceteze.

„USR va vota încuviinţarea stării de alertă. O facem pentru că suntem convinşi că acest guvern are nevoie de un instrument legal pentru a putea administra situaţia specială în care continuăm să ne aflăm. (…) Nu este doar guvernul unora care au carnete de partid”, a declarat Barna în şedinţa plenului reunit al Parlamentului care dezbate încuviinţarea stării de alertă.

El a arătat că USR a gândit mereu constructiv, dar a observat totodată că există o lipsă de predictibilitate, „care este o stare de fapt”.

„Constructiv însă nu înseamnă că închidem ochii. Noi am înţeles că în toată această perioadă sunt necesare măsuri specifice, le-am şi susţinut. Am înţeles că este nevoie de restricţii, însă oamenii au nevoie de mai mult decât atât, de o perspectivă care ne ajută să înţelegem cum se va schimba viaţa noastră în următoarele luni şi mai ales ce fac autorităţile pentru a-i sprijini pe români să-şi recupereze cât mai rapid ceea ce s-a pierdut în ultima perioadă. Românii au pierdut locuri de muncă, oportunităţi de afaceri şi aparenţa aceea de normalitate, de viaţa normală. Viaţa culturală a dispărut aproape cu totul. (…) De la începutul acestei crize am văzut tot felul de contradicţii, cârpeli şi stângăcii. S-au luat decizii de pe o zi pe alta, iar în unele  în a treia zi s-a revenit la ceea ce s-a stabilit în prima zi. Predictibilitate nu a existat. Aceasta este o stare de fapt care trebuie să înceteze”, a susţinut liderul USR.

Potrivit acestuia, „se vede de la Bruxelles că România stagnează” şi a afirmat că „funcţionează legi şi instituţii schilodite de Liviu Dragnea”.

„Este nevoie de un plan şi acesta se poate realiza. Că e nevoie de un plan, ne spune şi Comisia Europeană. (…) Suntem ţara în care funcţionează legi şi instituţii schilodite de Liviu Dragnea. Secţia specială de prigonit magistraţii este încă acolo. Legile justiţiei sunt încă în dezacord cu recomandările Comisiei de la Veneţia. (:..) Nu putem continua să evocăm pandemia pentru a refuza să punem justiţia în ordine”, a spus Dan Barna, care a amintit că USR a depus mai multe iniţiative pe aceste teme.

El a menţionat că „PSD vrea să conserve numirile în spitale sub puterea administraţiei locale, pentru a conserva acele reţele de putere care au îngenuncheat sistemul sanitar”.

Ponta: Pro România va vota împotriva stării de alertă

Pro România va vota împotriva instituirii stării de alertă, a anunţat, în plenul Parlamentului, preşedintele partidului, Victor Ponta.

„Există şi voturi împotrivă şi, alături de colegii de la Pro România, aşa cum am votat împotriva legii săptămâna trecută, vom vota şi împotriva acestei proceduri foarte ciudate. Oricine trece de anul II la Facultatea de Drept ştie că în Parlament nu votezi Hotărâri de Guvern. Dar, din punct de vedere politic, vom vota împotrivă, pentru a explica pentru foarte mulţi oameni, care sunt de aceeaşi părere cu noi, că nu facem altceva, nu faceţi dumneavoastră cei care votaţi pentru decât să daţi puteri mai mari unui Guvern – Guvernul Orban, care în ultimele luni a dovedit că este incapabil să-şi apere cetăţenii”, a afirmat Ponta, la dezbaterea privind solicitarea premierului de încuviinţare a stării de alertă.

El a spus că nu trebuie date puteri mai mari unui Guvern care „gândeşte cu o minte de miliţian de dinainte de ’89, dă amenzi, sancţionează, dar nu sprijină oamenii”.

„Acest Guvern s-a opus tuturor măsurilor bune pentru români. Aş fi vrut ca astăzi să votăm să interzicem Guvernului actual să mai vândă muncitori români, buşteni, grâu, să ne vândă pe noi toţi şi viitorul nostru. Din păcate, ni se cere să dăm mai multe puteri unui Guvern pe care noi cei de la Pro România îl considerăm ilegitim, băgat pe gâtul Parlamentului de preşedintele Iohannis ca o formă de şantaj în luna martie, un Guvern pe care trebuie să-l dăm imediat jos, nu să-i dăm mai multe puteri. Aşa că vom vota împotrivă”, a explicat Victor Ponta.

Tăriceanu: ALDE nu va vota pentru o stare de alertă la nivel naţional

ALDE nu va vota pentru o stare de alertă la nivel naţional, deoarece costurile economice şi democratice sunt mult prea mari, a anunţat, în plenul Parlamentului, preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Am ajuns să discutăm despre o nouă stare excepţională pentru toată ţara, pentru că Guvernul este incapabil să facă ceea o lume întreagă face: să testeze cu cap, să testeze masiv şi să testeze local. Dacă ar fi făcut acest lucru şi nu ar fi fost cu mintea doar la alegeri, întâi la alegeri, întâi la anticipate şi apoi la cele la termen, astăzi nu am mai fi fost în această situaţie, ci, în cel mai rău caz, s-ar fi pus problema unor stări de alertă la nivel local, acolo unde s-au identificat focare şi zone cu potenţial de a deveni focare. ALDE nu poate accepta ca o ţară întreagă să sufere din cauza unor incompetenţi care încă ne mai guvernează”, a spus Tăriceanu, miercuri, plenul Parlamentului.

Potrivit lui Tăriceanu, starea de alertă ar trebui să fie numai una locală şi nu naţională.

„Insistenţa de a bloca întreaga economie în care guvernul se laudă că am avut cele mai puţine victime din univers (…) miroase a dorinţă de a mai umple câteva din puşculiţele de partid, prin achiziţii dubioase şi fără licitaţie şi direcţionate către firmele de partid”, a adăugat Tăriceanu.

El a atras atenţia că Guvernul nu ar fi trebuit să închidă cinci dintre punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi ca apreciat drept „inacceptabil” faptul că activitatea cultelor religioase este reglementată printr-un ordin comun al Ministerului de Interne şi al Sănătăţii.

Potrivit legii, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, şi nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă 30 de zile. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului.

Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Guvernul a publicat luni proiectul de hotărâre care reglementează restricțiile impuse pe durata stării de urgență. Printre obligații și restricții se numără impunerea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Circulația în afara localităților se va face doar în baza unei declarații pe propria răspundere (descarcă aici noul model de declarație). Jandarmeria Română a anunțat că declarația pe proprie răspundere poate fi scrisă și de mână.

De asemenea, în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri. Cetățenii care vin din străinătate și nu au semne de infectare cu coronavirus trebuie să intre în carantină sau izolare la domiciliu, în timp ce cei care prezintă  intră în carantină instituționalizate.

Cele mai importante prevederi din Hotărârea de Guvern prin care a fost instituită starea de alertă:

În interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuința/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

Prin excepție de la prevederile pct. 2, persoanele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru carantina/izolarea la locuință/altă locație sau care solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, pot opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale.

Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la locuință/altă locație sunt introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate.

Persoanele aflate în carantină instituționalizată la data intrării în vigoare a prezentei anexe, rămân în carantină în spațiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile.

Sunt exceptate de la prevederile pct. 2 următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19:

 • a) conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone;
 • b) conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;
 • c) conducătorii auto prevăzuți la lit. a) și lit. b) care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu;
 • d) membri ai Parlamentului European, parlamentari și personal aparținând sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională;
 • e) piloții de aeronave și personalul navigant;
 • f) mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;
 • g) personalul navigant român, maritim și fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport, care prezintă autorităților competente „certificatul pentru lucrătorii din transportul internațional”, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 096 I din 24 martie 2020;
 • h) personalul navigant maritim și fluvial care efectuează schimbul de echipaj la bordul navelor aflate în porturile românești, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, dacă la intrarea în țară, precum și la îmbarcarea/debarcarea de pe navă prezintă autorităților competente „certificatul pentru lucrătorii din transportul internațional”, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 096 I din 24 martie 2020;
 • i) personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri;
 • j) lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova;
 • k) angajați ai operatorilor economici din România care efectuează lucrări, conform contractelor încheiate, în afara teritoriului României, la întoarcerea în țară, dacă dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul din afara teritoriului național;
 • l) reprezentanții companiilor străine care au filiale/sucursale/reprezentanțe sau agenții pe teritoriul național, dacă la intrarea pe teritoriul României dovedesc raporturile contractuale cu entitățile economice de pe teritoriul național;
 • m) persoanele care intră în România pentru prestarea unor activități de utilizare, instalare, punere în funcțiune, mentenanță, service a echipamentelor și tehnicii medicale, precum și a echipamentelor din domeniile științific, economic, apărare, ordine publică și securitate națională, dacă dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/beneficiarii de pe teritoriul României;
 • n) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București, posesori de pașapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum și membrii Corpului Diplomatic și Consular al României și posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu;
 • o) angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România din misiuni executate în afara țării;
 • p) elevii, cetățeni români, sau cetățeni ai statelor vecine României, cu domiciliul sau reședința în afara României și înmatriculați în unități de învățământ de pe teritoriul țării noastre, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial sau liceal.

Pe perioada executării măsurii de izolare/carantină la domiciliu sau carantină instituționalizată, persoanele care nu prezintă  asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pot participa la ceremonialul de înmormântare în cazul decesului soțului/soției, unei rude / afin de gradul 1-3, cu acordul Direcției de Sănătate Publică și avizul Centrelor Județene/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise

În interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane, cu următoarele excepții:

 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 • c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 • d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
 • e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 • f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri medicale;
 • g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere,  persoanelor vârstnice,  sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 • h) deplasarea pentru  medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • i) deplasarea pentru activități recreative sau sportive individuale desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit sau alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului tineretului și sportului sau al ministrului mediului, apelor și pădurilor, după caz;
 • j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale;
  k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
 • l) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Doua modificari in proiectul Guvernului : o modificare care securizeaza posturile pesedistilor si una populista !

  PS. Exista o hotarare a CCR care interzice cenzurarea de catre Parlament a HG-urilor pe motiv de oportunitate politica ?

  PPS. Daca da, uite ca de azi nu mai e cazul !

  • Dar cenzurarea de presedinte pe motiv de oportunitate politica a deciziilor guvernului?
   Asta nu se pune! Nu?
   Eu zic sa desfiintam CCR, Parlament sa numim pe Claun presedinte pe viata si pe
   Lu-cap-vid premier pe viata!
   Rares Bogdan mancatorul de rahat … si pot continua!

  • Cat ajunge in toamna cea mai mare pensie din romania ? peste 120 000 de lei lunar ?

   dorneanu si tudodorel vor trece cu multiplele lor pensii de 25000 de ieuro fiecare ?

 2. Hotararile Guvernului stabilesc modul in care legile vor fi efectiv puse in aplicare sau alte aspecte organizatorice privind implementarea acestora. Cnf art.108 Constitutie „(4) Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei. Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate” si se supun DOAR controlului instantei de Contencios Administrativ.
  Niciodata nu a fost votata si incuviintata in Parlament o HG deoarece nu se supune controlului si aprobarii acestuia! Chiar au luat-o fazna toti?!

  • Iar cu ` legea dispune numai pt viitor, nu si pt trecut, cu exceptia legii penale si contraventionale mai favorabile` cum ramane,in declararea instituirii retroactive a starii de alerta? Cred ca suntem in plin haos legislativ:Guven care da cu intentie OUG-uri neconstitutionale, Parlament care intra pe actele puterii executive si le modifica, norme de tehnica legislativa trimise in derizoriu, la respectat cu fara frecventa, norme internationale facute praf si pulbere odata ce s-a iesit din termenul de 30 de zile de derogare, conform art. 15 din Conventie, anuntat Consiliului Europei ca avut in vedere pt starea de urgenta, iar Conventia nepermitand limitari de drepturi si libertati fundamentale in stare de alerta, starea de alerta definita in fapt a fi mai draconica decat starea de urgenta, contraventii stabilite prin ordine de minisrui, cand OG2/2001 nu permite aceasta etc.

 3. Doar faptul că există persoane defavorizate, care trebuie să primească niște măști a căror valoare este de fapt 3 la leu, este mai mult decât o jignire și un scuipat pe fața noastră, a tuturor.
  Când statul dă ceva gratis, este doar o furaciune…dau măști din banii noștri, dar cumpărate de la prieteni, la suprapret, fiindcă nu au fost în stare să asigure investițiile și un loc de muncă decent pentru toată lumea.

  La fel cu concerte gratis etc. Păi prefer să facă infrastructură să vină firme și să-mi permit să plătesc eu unde merg. Exemplele sunt nenumărate, dar statul nu ajută defavorizați , doar ia de la săraci și dă prietenilor bogați.

  3 la leu. Asta am ajuns ca nație.

  • Exact, nimic nu e gratis! La ășia gratis înseamnă tot ce se plătește din birurile fraietilor care muncesc

 4. ponta puncteaza din nou ! baiat destept !

 5. @ MIKI.. ..ai punctat perfect.asta suntem 3 la leu.nu cred ca mai e ceva de adaugat…respect.. iar pt GIO PSD.. plàcuța suedezá..ramane valabila..pana se vor reuni in CEX la Rahova..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.