G4Media.ro

Parisul a identificat o „manevră coordonată a Rusiei” pentru a răspândi informaţii…

sursa foto: Wikipedia

Parisul a identificat o „manevră coordonată a Rusiei” pentru a răspândi informaţii false despre „mercenari francezi” în Ucraina

Parisul a identificat o „manevră coordonată de Rusia” pentru a răspândi informaţii false care implică Franţa, cum ar fi presupusa prezenţă a „mercenarilor” francezi care luptă pentru Kiev în Ucraina, a anunţat vineri Ministerul Forţelor Armate, potrivit AFP.

„Serviciile de stat competente au identificat şi urmăresc manevra coordonată a Rusiei, inclusiv prin reţelele de ştiri pro-ruse şi mass-media de stat, cum ar fi Sputnik News, RT şi RIA Novosti, pentru a transmite şi amplifica aceste informaţii false”, a precizat ministerul într-un comunicat, transmite Agerpres.

De la începutul conflictului din Ucraina, Franţa a fost „ţinta unei campanii ruse de dezinformare”, care s-a „intensificat” la jumătatea lunii ianuarie, după „reafirmarea sprijinului (francez) pentru Ucraina” de către Emmanuel Macron, se arată în acest text.

„Nu putem lăsa Rusia să câştige”, a declarat preşedintele francez la acea vreme, anunţând noi livrări de arme către Kiev.

A doua zi după aceste declaraţii, la 17 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a susţinut că a lovit o clădire din Harkov (nord-estul Ucrainei) care servea drept „zonă de desfăşurare temporară pentru mercenari, dintre care majoritatea erau cetăţeni francezi”. Şaizeci de luptători au fost „eliminaţi” şi 20 răniţi, a transmis Moscova la acea vreme.

„Manevra rusă de dezinformare” a continuat luni cu difuzarea „listelor presupuşilor mercenari francezi ucişi în acest atac pe canalele ruseşti de Telegram”, ştiind că „unele dintre aceste liste fuseseră deja diseminate în 2022, în primele săptămâni ale conflictului”, explică Ministerul francez al Forţelor Armate.

Miercuri, „campania” a continuat cu anunţul Sputnik International privind distrugerea unui sistem sol-aer franco-italian SAMP-T livrat Ucrainei, a spus aceeaşi sursă.

Cu toate acestea, „niciuna dintre aceste informaţii nu este confirmată de Franţa”, insistă Ministerul Forţelor Armate.

„În contextul intensificării ajutorului militar francez pentru Ucraina, ne aşteptăm ca această manevră de intoxicare rusă să continue: o condamnăm şi ne consolidăm mecanismul de monitorizare a acestor manipulări”, a avertizat ministrul forţelor armate, Sebastien Lecornu, citat în comunicat.

„Franţa nu are ‘mercenari’, nici în Ucraina, nici în altă parte, spre deosebire de alţii”, a reacţionat deja Ministerul francez al Afacerilor Externe, denunţând „o nouă manipulare grosolană a Rusiei”.

Deşi războiul din Ucraina a atras rapid voluntari străini care au plecat să lupte alături de soldaţi ucraineni, iar unii dintre francezii menţionaţi aparţin probabil Legiunii Internaţionale ucrainene, mai multe nume de pe listele ruseşti sunt false, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică franceză.

Cuvântul „mercenar” ales de Moscova nu este nesemnificativ. Legea franceză interzice mercenariatul, adică faptul de a lupta pentru remuneraţie în străinătate, pedepsit cu cinci ani de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro.

Acest termen este şi cel folosit de Franţa pentru a denunţa activităţile grupării paramilitare ruse Wagner, acuzată de ani de zile de Paris de prădare şi crime de război în Africa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...