G4Media.ro

Parchetul European: Funcționar vamal pus sub acuzare pentru o schemă de fraudă…

Sursa foto: News.ro

Parchetul European: Funcționar vamal pus sub acuzare pentru o schemă de fraudă fiscală privind tutunul importat / 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE însă anchetatorii cred că bunurile nu au ieșit din Europa

Parchetul European (EPPO) a sesizat Tribunalul Iași, în România, cu privire la o cauză penală în care un funcționar vamal a fost pus sub acuzare pentru participare la o schemă de fraudă fiscală privind tutunul importat, se arată într-un comunicat al instiuției.

Acuzațiile aduse inculpatului se referă la presupusa implicare a acestuia într-o schemă de fraudă orchestrată pentru a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor vamale pentru tutunul importat la Biroul Vamal Siret, principalul punct vamal de la frontiera României cu Ucraina.

Potrivit anchetei, mai multe persoane și societăți din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina au pus la punct un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (tutun de narghilea și tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite și Turcia.

Aceste produse din tutun erau în mod aparent destinate unor țări terțe (din afara UE), cum ar fi Ucraina și Kazahstan, și, prin urmare, au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plății taxelor până la achiziționarea mărfurilor în țara de destinație finală.

În realitate, însă, conform probelor colectate, bunurile nu au părăsit spațiul UE, ci au fost vândute ilegal pe piața neagră din unele țări ale UE, inclusiv Belgia și Germania. Acest lucru ar fi fost făcut cu complicitatea unui vameș român de la Biroul Vamal Siret, care este principalul punct vamal de la frontiera României cu Ucraina.

Se presupune că, între iunie 2017 și ianuarie 2018, un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat, de asemenea, transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (șase) și Cehia (unul). Anchetatorii cred că vehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca fiind transportoare de tutun erau în realitate goale, pentru a simula tranzitul către țări terțe și a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor vamale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. A cita operatiune „Tigareta” o fi asta? Numai junta militaro-mafioata stie.