G4Media.ro

Parchetul European anchetează Curtea de Conturi a României

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Parchetul European anchetează Curtea de Conturi a României

Parchetul European (EPPO) anchetează un proiect al Curții de Conturi a României realizat cu sprijinul Băncii Mondiale, a confirmat pentru Context.ro instituția condusă de Laura Codruța Kovesi. Reprezentanții Curții de Conturi condusă de Mihai Busuioc susțin că nu știu nimic despre această investigație. Context.ro a consultat documente care arată că șeful Curții de Conturi a fost implicat direct în derularea proiectului investigat acum de EPPO.

Proiectul CCR – SAI pentru cetăţean, implementat în perioada 2019-2023, a înghițit aproape 6 milioane de euro, din care peste 5 milioane bani europeni, pentru “modernizarea, standardizarea şi transparentizarea” instituției.

“Putem confirma că avem o anchetă (în acest stadiu, „in rem”)”, a transmis EPPO la cererea Context.ro, în timp ce reprezentanții Curții de Conturi susțin că instituția “nu deține informații” cu privire la investigația Parchetului European. G4Media a scris în decembrie 2023 că sindicatul angajaților Curții de Conturi a anunțat existența dosarului penal.

Din valoarea totală a proiectului, echivalentul a 6 milioane de euro, Curtea de Conturi a cheltuit 29 de mii de euro pe materiale promoționale și peste 52 de mii de euro pentru organizarea conferinței de închidere a proiectului.

Un rol important în derularea acestui proiect l-a avut chiar șeful Curții de Conturi, Mihai Busuioc. În 2019, el a fost cel care a numit echipa de management a proiectului. Potrivit documentului, cei 11 angajați ai Curții de Conturi au primit și bani în plus pentru că făceau parte din această echipă de implementare.

Banca Mondială a asigurat servicii de consultanță pentru proiectul “SAI pentru cetățean” al Curții de Conturi, instituția care are un rol principal în verificarea cheltuirii fondurilor europene din PNRR. Context.ro a arătat într-un material anterior că Banca Mondială a oferit consultanță și pentru elaborarea PNRR și că va putea factura servicii de consultanță plătite din acest fond european.

Citește tot articolul pe Context.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mare greșeală… Secția Specială le va deschide dosare penale, la fel cum i-au făcut domnului Frans Timmermans!

    • @Co.n.stantin – Ce-ar fi? Cum ar fi sa auzim ca sectia speciala a deschis dosare pe numele anchetatorilor EPPO?

  2. Doamne-ajută să-i găsească vinovați. Nu suport instituția asta care papă foarte mulți bani pentru degeaba!