G4Media.ro

Parchetul European a efectuat percheziții la Iași, Vaslui și Ilfov,  în cadrul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul European a efectuat percheziții la Iași, Vaslui și Ilfov,  în cadrul unei anchete privind o fraudă IT de 2 milioane de euro

La cererea Parchetului European (EPPO) din Iași (România), au fost efectuate ieri șapte percheziții domiciliare, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 2 milioane de euro în proiecte IT. Două persoane au fost reținute, printre care și principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar, se arată într-un comunicat al instituției.

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații din România, inclusiv în orașul București și în județele Iași, Vaslui și Ilfov. De asemenea, au fost efectuate măsuri de investigație în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova.

În cauză este vorba despre o companie care a solicitat fonduri europene nerambursabile de până la 2 milioane de euro (10 953 924 de lei), pentru un proiect IT de dezvoltare de soluții software inovatoare („PIST – Platforma inovatoare pentru tranzacții financiare rapide și sigure”).

Potrivit investigației, în perioada 2020-2022, beneficiarul proiectului a prezentat documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu au fost angajate în realitate – obținând astfel în mod necuvenit fonduri de la bugetul UE în valoare de 1 milion de euro.

Se înțelege că aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au făcut obiectul spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, folosind societăți fantomă înregistrate în Spania și Bulgaria și conturi bancare în Belgia și Lituania.

Potrivit probelor, acțiunile societăților înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate către cetățeni moldoveni și către cetățeni din Italia, pentru a preveni eventualele investigații.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. panica la PSDNLUDMR

  2. Hai Codruta, mai cu talent 🙂 hai ca stim ca se poate mai mult.