G4Media.ro

Papa Francisc: Plăcerea culinară şi cea sexuală sunt „pur şi simplu de…

sursa foto: Facebook

Papa Francisc: Plăcerea culinară şi cea sexuală sunt „pur şi simplu de natură divină”

Papa Francisc, critic al bigotismului care a făcut uneori legea în cadrul Bisericii Catolice, consideră că plăcerea culinară şi cea sexuală „sunt pur şi simplu de natură divină”, într-un volum de interviuri publicat miercuri în Italia, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Biserica a condamnat plăcerea inumană, brută, vulgară, dar, în schimb, a acceptat întotdeauna plăcerea umană, sobră, morală”, a declarat Suveranul Pontif, răspunzând întrebărilor ce îi erau adresate de Carlo Petrini, un scriitor şi expert italian în gastronomie.

„Plăcerea vine direct de la Dumnezeu, ea nu este nici catolică, nici creştină, sau altceva, este pur şi simplu divină”, a subliniat papa Francisc. „Plăcerea de a mânca ne foloseşte pentru a ne păstra sănătatea mâncând, la fel cum plăcerea sexuală este făcută pentru a face iubirea să fie mai frumoasă şi pentru a garanta perpetuarea speciei”, a precizat Suveranul Pontif.

Papa se opune categoric „unei moralităţi bigote” ce refuză noţiunea de plăcere, care a existat în istoria Bisericii Catolice şi care constituie „o interpretare greşită a mesajului creştin”. Acea viziune „a făcut uriaşe pagube, care se resimt puternic încă şi în ziua de azi în anumite cazuri”, a deplâns papa.

„Din contră, plăcerea de a mânca, la fel ca plăcerea sexuală, vin de la Dumnezeu”, a insistat liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă.

În noua carte, papa Francisc aminteşte în trecere admiraţia lui necondiţionată pentru filmul „Festinul Babettei”, a cărui acţiune se desfăşoară într-o comunitate protestantă daneză ultra-puritană din secolul al XIX-lea, invitată să participe la un somptuos banchet pregătit de o bucătăreasă franceză care a câştigat la loterie. „Pentru mine, este un imn adus milostivirii creştine şi iubirii”, a mărturisit Suveranul Pontif.

Noul volum ce conţine trei interviuri, se intitulează „Terra Futura, Conversaţii cu papa Francisc despre ecologia integrală” şi a fost redactat de fondatorul „slow food” – concept creat în anii 1980 pentru a se opune alimentaţiei de tip „fast food”.

Cartea este centrată pe viziunea extrem de socială a papei Francisc asupra ecologiei, evidenţiată şi în enciclica sa „Laudato Si”, publicată în 2015.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Asta explica pedofilia acuta din biserica catolica sau cum?

  • poate trebuie sa te uiti mai aproape in Romania la ai nostri preoti ortodocsi…ca sa vezi ce placeri se pun in practica prin manastiri sau seminarii.Nu inseamna ca la catolici lucrurile sunt mai bune insa cei din urma au inceput sa dea de pamant cu cei prinsi de pedofilie sau conduita nemonahala cu conotatii sexuale.In schimb in Romania pe cei prinsi ,preotii,ii pedepsim trimitiandu-i la manastiri unde „balta are peste”.Tipic!

  • Ortodocsia prosteste.

  • Da, ce sa zic nu stiu de ce atatia popi au asemenea inclinatii. Zici ca se fac preoti aia pe invers intentionat. Macar la Guru Bivolaru era pe fatza. Oare cati pomohaci mai avem prin manastiri ?

 2. Totul este de natura divina , pina si dracul este creatia lui Dumnezeu . Si placerea culinara si placerea sexuala si toate placerile lumii sunt practic creatia divinitatii .Rautatea , nemernicia , bunatatea , dragostea , indiferenta , uritenia , mojicia , prostia , si multe multe altele ,sunt parte a deciziei divinitatii in momentul creieri omului -dupa chipul si asemanarea dumnezeiasca . Suntem asa cum suntem doar pentru ca Dumnezeu a vrut sa fim asa, nu pentru ca noi am decis asta . Nu ne intreaba nimeni daca dorim a ne naste cum nu ne intreaba nimeni daca vrem sa nu vrem sa murim . Totul este decizia dumnezeiasca exprimata in cazul fiecaria dintre noi asa cum dumnezeu a dorit . Cei care prelatii fiind sau oameni de rind , cei care inca nu inteleg asta , isi forteaza propria intelegere si incearca sa se substitie divinitatii aratind ei – de parca ar fi in stare sa intealeaga sau sa stie – ceea ce decizia dumnezeiasca contine . Omul ,ca entitate construita dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu nu poate cuprinde decizia dumnezeiasca . decizie ce nu are in cuprinsul ei notiunea de TIMP. Noi ca si oameni , doar incercam sa decriptam aceasta decizie , ce ne-a fost refuzata ca parte a cunosteriii de catre divinitate .
  Daca vom reusi vreodata sa intelegem ceea ce divinitatea a dorit sa faca atunci cind ne-a conceput, atunci am fi chiar Dumnezeu insusi , ceea ce din nefericire pentru umanitate nu este posibil . Cumva ,drumul nostru ,in universul pamintean, v-a fi oprit atunci cind apropierea omului de gindirea divina se va fi realizat .

  • +0.666. Ayahuasca rezolva 91% din nedumeririle tale … Desi crestinismul ar zice ca scopul omului este ” Laudati si cantati si va bucurati. „(ceea ce nu-i departe de adevar)(cu toate ca crestinismul in sine este o mare minciuna) …

  • Le amesteci si nu ai nici un folos din asta. In plus, poti sa-i smintesti si pe altii.

   „dracul este creatia lui Dumnezeu” – nu este adevarat. Dumnezeu a facut ingeri nu demoni. O parte din ingeri, au ales (singuri) sa devina draci.

   Si eu am fost candva in postura ta. Incercam sa inteleg / sa-mi explic multe.
   Pur si simplu, incearca sa te rogi si sa nu te mai gandesti. Sa te rogi cat poti de mult, cum stii tu.

  • daca e la libera alegere eu ma fac popa .

 3. Asa e când lumea întra în Biserica! Oameni urmează talambului asta ideologiazat, sau lui Hristos? Evident, fiecare după putință și asistat de Sfântul Duh, după modelul, ma gândesc, Doamne ajuta necredinței mele! Despre Biserica Catolica, recomand cartea lui A. Besancon, Dilemele Mântuiri,ed.Humanitas.

 4. Omul ăsta e din ce în ce mai prăjit la creier. Nu știu ce fumează dar sper să-și țină părerile și s-o lase naibii deja cu religia că nu le mai merge. Știm cu toții că misiunea bisericii este să violeze sistematic copii.

  • Vad ca nici tu n-ai scapat … :))

 5. Imi amintesc cum acum mai bine de juma’ de viata, colegele mele stateau „pe pozitie” in Biserica, ‘rugandu-se’, noi, baietii, numai la biserica nu ne puteam gandi … Ah, ce vremuri … :X

  • macar stii de ce fac acum sau de ce faceau atunci asta ?

  • A trecut „juma’ de viata” dar mai ai timp (sa te intorci).

   Atunci cand omul moare, prima data vin dracii. Ingerii mai pe urma.
   Muribundul vede dracii si se inspaimanta iar cei de langa el nu-l pot ajuta cu nimic…

   Timpul vietii noastre pamantesti nu ne-a fost dat de Dumnezeu ca sa ne „bucuram” de cele de aici. Ne-a fost dat ca sa ne imbogatim in fapte bune, sa agonisim smerenia si in multe alte feluri sa ne imbunatatim.

   O mare usurare este faptul ca apropierea de Dumnezeu nu necesita skill-uri sau situatii favorabile, noroc, etc. Nu trebuie sa fii nici frumos, nici destept, nici cu o situatie confortabila, nici cu sula mare si, de fapt, nici macar una din bunatatile din lume nu te ajuta sa te apropii de Dumnezeu. Un exemplu simplu: daca nu stii sa scrii si sa citesti, adica daca esti analfabet – poate fi o mare problema in lumea in care traim. Insa, acesta situatie, adica analfabetismul, il fereste pe om de multe ispite, il ajuta sa fie simplu…