G4Media.ro

VIDEO Papa Francisc la Iași, întâlnire impresionantă cu românii: România este „grădina…

VIDEO Papa Francisc la Iași, întâlnire impresionantă cu românii: România este „grădina Maicii Domnului”, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele, care aduce bucuria în casă

Ora 18.50: Papa Francisc încheie cea de a doua zi a vizitei sale în România.

Papa a părăsit scena din fața Palatului Culturii din Iași și a trecut cu papamobilul prin mulțime.

Ora 18.10: Papa Francisc se adresează mulțimii. Aproximativ 150.000 de oameni participă la acest eveniment.

„Bună seara!”, a spus Papa în limba română.

„Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi de cei mari.(…) România este «grădina Maicii Domnului» şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă, pe care o putem oferi mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii. (…) Astăzi, pe aceste meleaguri, este ziua copilului. Să-i salutăm cu aplauze puternice! Aş vrea ca primul lucru pe care-l facem să fie acela de a ne ruga pentru ei: să-i cerem Preacuratei să-i protejeze cu mantia sa. Isus i-a pus în mijlocul apostolilor săi; şi noi vrem să-i punem în mijloc şi să reafirmăm angajarea noastră de a-i iubi cu aceeaşi iubire cu care i-a iubit Domnul, angajându-ne să le dăruim dreptul la viitor”, a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a menţionat că, pe măsură ce tinerii cresc, nu trebuie să uite lucrurile frumoase şi preţioase pe care le-au învăţat în familie.

Papa a spus că, în mod sigur, credinţa „nu este cotată la bursă”, nu se vinde şi poate părea că „nu foloseşte la nimic”.

„Însă credinţa este un dar care menţine vie o certitudine profundă şi frumoasă: apartenenţa noastră în calitate de fii, şi de fii iubiţi de Dumnezeu. Dumnezeu ne iubeşte cu iubire de Tată. Fiecare viaţă, fiecare dintre noi îi aparţine. Este o apartenenţă ca fii, dar şi ca nepoţi, ca soţi, ca bunici, ca prieteni, ca vecini; o apartenenţă în calitate de fraţi. Cel rău divizează, dispersează, separă şi creează discordie, seamănă neîncredere. Vrea să trăim «distanţi» de ceilalţi şi de noi înşine. Duhul Sfânt, dimpotrivă, ne aminteşte că nu suntem fiinţe anonime, abstracte, fiinţe fără chip, fără istorie, fără identitate. Nu suntem fiinţe goale şi nici superficiale. Există o reţea spirituală foarte puternică care ne uneşte, ne «conectează», ne susţine şi care este mai puternică decât orice alt tip de conexiune. Sunt rădăcinile noastre: conştiinţa că aparţinem unii altora, că viaţa fiecăruia este ancorată în viaţa celorlalţi”, a afirmat Suveranul Pontif.

Papa a spus câteva versuri ale lui Mihai Eminescu: „Fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele”

„Din această capitală istorică şi culturală a Ţării se pleca împreună – în Evul Mediu – ca pelerini, pe Calea Transilvaniei, spre Santiago de Compostela. Astăzi aici trăiesc mulţi studenţi din diferite părţi ale lumii. Îmi amintesc de o întâlnire virtuală, pe care am avut-o în martie cu Scholas Occurentes, în care îmi spuneau că acest oraş, anul acesta, este capitala naţională a tineretului. Două elemente foarte bune: un oraş care, din punct de vedere istoric, ştie să se deschidă şi să înceapă noi procese; un oraş care ştie să găzduiască tineri proveniţi din diferite părţi ale lumii, aşa cum este acum. Două caracteristici care ne amintesc de potenţialul pe care îl aveţi şi de marea misiune pe care o puteţi desfăşura: să deschideţi drumuri pentru a merge împreună şi pentru a duce mai departe acel vis care este profeţia: fără iubire şi fără Dumnezeu niciun om nu poate trăi pe pământ. De aici, astăzi, pot să mai pornească alte noi drumuri de viitor spre Europa şi spre multe alte locuri din lume. Pelerini ai secolului XXI, capabili de o nouă imaginaţie a legăturilor care ne unesc”, a mai spus Papa Francisc.

„Însă nu este vorba de a crea mari programe şi proiecte, dar de a lăsa să crească credinţa. Aşa cum vă spuneam la început: credinţa nu se transmite doar prin cuvinte, dar şi cu gesturi, priviri, mângâieri ca acelea ale mamelor noastre, ale bunicilor noastre; cu gustul lucrurilor pe care le-am învăţat acasă, într-un mod simplu şi genuin. Acolo unde este mult zgomot, să ştim să ascultăm; unde este confuzie, să ştim să inspirăm armonie; unde totul se îmbracă în ambiguitate, să putem aduce claritate; unde este excluziune, să aducem împărtăşire; în mijlocul senzaţionalismului, în mijlocul mesajelor şi veştilor rapide, să avem grijă de integritatea celorlalţi; în mijlocul agresivităţii, să dăm prioritate păcii; în mijlocul falsităţii, să aducem adevărul; în toate, în toate să privilegiem deschiderea drumurilor ce ne fac să simţim apartenenţa noastră ca fii şi ca fraţi”, a îndemnat Suveranul Pontif.

Ora 17.40: Papa a fost întâmpinat în fața scenei de 4 copii orfani, îmbrăcați în costum popular.

De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc va susţine un discurs, după care va intra în dialog cu tinerii şi familiile.

Unul dintre elementele speciale ale evenimentului constă în mărturiile unui tânăr şi a unei familii formate din trei generaţii, ai cărei membri trăiesc în România şi în alte patru ţări. O femeie din comuna ieşeană Şipote, mamă a 11 copii plecaţi fiecare în altă localitate sau colţ de lume, îi va povesti Papei Francisc despre ce înseamnă bucuriile unei familii numeroase, dar mai ales despre durerea despărţirii de cei dragi.

papa la Iasi - captura

Papa Francisc va binecuvânta şi o bornă cu însemnele Camino de Santiago, bornă care marchează distanţa de 4.500 de kilometri de la Iaşi până la Santiago de Compostela, aceasta fiind amplasată în Piaţa Culturii, pentru a fi punctul de pornire al celor care vor să meargă în pelerinaj de la Iaşi spre localitatea din Spania, unde se află mormântul apostolului Iacob cel Mare.

De asemenea, o statuie care îl întruchipează pe Iisus, sculptată în marmură de Ruşchiţa de un artist ortodox, va fi binecuvântată de Papa Francisc, iar apoi va fi dăruită comunităţii ieşene, urmând a fi amplasată într-un loc public.

papa la Iasi - captura

Ora 17.30: Sanctitatea Sa merge cu papamobilul până la scena de la Palatul Culturii, unde se va adresa mulţimii şi se va ruga împreună cu cei prezenţi, pentru tineri şi familii.

Mulțimea îl aclamă. Papa este primit cu ovații și aplauze. Oamenii scandează „Vivat Papa!”

Ora 17.10: Papa Francisc a ajuns la Catedrala „Sfânta Maria, Regină”, unde a trecut printre oameni și a binecuvântat 800 de copii, bătrâni și bolnavi.

„Vă mulţumesc tuturor celor care îi însoţiţi şi mulţumesc vouă bolnavilor pentru că duceţi înainte boala. Nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine!”, a afirmat Suveranul Pontif.

Ora 17.00: Potrivit evaluarii Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctității Sale de la Iași și pe traseele de deplasare participă aproximativ 100.000 de pelerini.

Papa Francisc a ajuns, sâmbătă după-amiază, la Iași, unde este așteptat de peste 70.000 de pelerini, deși în oraș a plouat aproape toată ziua. Au sosit credincioși și din Republica Moldovei, dar și premierul moldovean și mai mulți ambasadori acreditați la Chișinău.

Și la Iași, Papa se deplasează cu Dacia Logan.

La ora 17:00 este programată prima oprire a Suveranului Pontif, la Catedrala Romano-Catolică, unde va binecuvânta 800 de bătrâni şi bolnavi.

Ulterior, Sanctitatea Sa va merge cu papamobilul până la scena de la Palatul Culturii, unde se va adresa mulţimii şi se va ruga împreună cu cei prezenţi, pentru tineri şi familii.

Special pentru vizita Papei a fost adusă din Sanctuarul de la Cacica, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

Dimineață, Papa Francisc a fost la Șumuleu Ciuc (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Un pic mai multa atentie la redactare, am mai zis: corect e “pelerine” nu “pelerini”!

 2. Romanii sunt reticenţi la zambet din perioadele negre ale criminalului Iliescu.

 3. „Pelerin” are pluralul „pelerini”, istetule..

  • Cred ca ,, istețul, face referire la pelerina de ploaie ! 🙂

  • Asistat e postac PSDist, nu e capabil de mai bine.

  • „…asistatii nu stie carte. Ei stie decat sa se prostitueze politic, pentru o ceapa degerata si o gaina dezghetata de cel putin zece ori, din vitrina frigorifica a pravaliei baronului, mosierului, arendasului…supraveghetorului local.Orice asistat ( aidoma Vasilicilor, Carmenutelor, Olgutelor…muiutelor trandafirii perverse ) ii este fidel pana la moarte, stapanului care-i arunca un os, cat de cat bun de ros, tovarasului parinte, care-i ofera garantia luxului raiului in lumea viitoare si chioscarului de la colt, care-i „da pe caiet”…Asistatii este insa parsivi, in prostia lor, pe care o promoveaza ca inteligenta vicleana ( gen Mircea Geoana ). Ei foloseste nume alambicate gen „cap de pae blonde mai smechere decat binomul” sau ” sa tuf in gure statu paralelogram”…In concluzie: Asistatii se bucure de aprecere maxima la carciu-me sateste, unde cei apropiati lor, dau pe gat bere, dupa bere (pe caet ) astepand sa se lase intunericul, pentru a declansa actiunea – haiducul roman patriotic – adicalea, povestea inaltatoare a celui betiv si puturos, ce fura de la megiesul sau ( Toma slutu si uratu ) harnic, dar chiabur „…Si-am incalecat pe-o sea si …ma bucur ca am avut sansa sa „evadez” de-aicisea…

  • @atamanu, bah ce nasol ca ai plecat!!! Nu mai poate omu sa-si instaleze un robinet in tara asta, ca toti instalatorii si zidarii au plecat “pe IT” in Canada… Bine ca am castigat noi, ai nostri, alegerile astea, ca si daca vreti sa veniti inapoi la lapte si miere, nu va mai primeste nimeni!
   @mda, postac putinist, mai lasa Sputniku si pune mana pe munca!

 4. Teoria crestina e frumoasa, practica ne omoara.

 5. Bravo, Iași!
  După două bătălii cu ciuma roșie, câștigate, azi ați sărbătorit pacea și ne-ați adus, încă o dată, bucurie și speranță de mai bine!

 6. 140.000 de pelerini ??? Ciubotea nu strangea nici 1400, chiar daca le promitea ca-i plimba cu „Ciubotemobilu” lui, ala nesimtit de scump..raportat la nefericit de saracia „supusilor” sai….

 7. Dupa ce au mancat,baut,borat si aruncat artificii colorate si baloane colorate in inaltul cerului,dupa toate blablaurile si hotiile ca n codru dar si in codru, pcr,fsn,pdsr,psdr,psd…oricum s ar fi rerebotezat dar TOT KOMINTERNISTI HOTI SI MAFIOTI,ACESTE HIENE CARE NE CONDUC IN PRAPASTI va amintiti de MIRCEA CRISAN,UMORISTUL FUGIT IN VREMEA KOMUNISMULUI IN GERMANIA???? PE CAPUL MEU STSU MII SI MII DE KG DE PAINE,PUI,VITE,!!!DE FAPT…NIMIC!!!BURTOSII SI BURDUHOSII AROGANTI SI OBRAZNICI,CA SI ACUM DUPA 30 de ani DE CURVASAREALA POLITICA IN CARE DRAGNea,oprisan,cosma cu bastarzii,constantinescu ,mazare cu bastardul,andronescu ceadasteapta,buneastancu,tudose, si cati si cati…pintilie,tot soiul de dottori in hotie si mafiotism…ne au adus la stadiul de a deveni mortaciuni luate de viitura!!!!asa ne trebuie,cacati aburind si putind a mizerie materiala si morala!!!!
  ….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.