G4Media.ro

Palatul Ghica din Comănești, cumpărat de municipalitate pentru 500 de mii de…

Sursa: G4Media.ro

Palatul Ghica din Comănești, cumpărat de municipalitate pentru 500 de mii de euro/ Primarul: Am reușit să obținem acest preț, de trei ori mai mic decât cel solicitat inițial de vânzător

Palatul Ghica din Comănești, operă a arhitectului Albert Galeron, cel care a proiectat Ateneul Român și Palatul Băncii Naționale din București, a fost cumpărat de primăria din localitate, dupa procese și demersuri care durează de aproape 30 de ani, pentru 500.000 de euro.

Suma include palatul, dependințele acestuia, precum și parcul din jurul monumentului, cu o suprafață de peste 74.000 de metri pătrați. Este primul monument de acest fel cumpărat în județul Bacău de o autoritate locală, de la Revoluție încoace.

“Monumentul risca să se degradeze, în lipsa fondurilor alocate pentru restaurarea și întreținerea acestuia, dar se pierdea și parcul orașului, principalul loc de recreere al locuitorilor din Comănești, indiferent de anotimp. A fost o bătălie pentru această emblemă a comunității, unul dintre cele mai importante elemente de identitate locală. Este o satisfacție și faptul că am reușit să obținem acest preț, de trei ori mai mic decât cel solicitat inițial de vânzător, care depășea 1,6 milioane de euro”, a declarat Viorel Miron (PNL), primarul orașului Comănești.

În anii comunismului, clădirea a fost transformată în școală și, ulterior, în Palat al Pionierilor. După revoluție, a fost utilizată ca Muzeu de artă modernă și Muzeu de etnografie, cu o bogată colecție de exponate.

Urmașii familiei Ghica au revendicat în instanță palatul şi parcul Ghica şi, după procese îndelungate cu autoritatea locală, au avut câştig de cauză, printr-o sentință definitivă și irevocabilă. După punerea în posesie, moștenitorii au scos palatul la vânzare pe un site de imobiliare, dar Consiliul Local și primarul de Comănești au luat decizia de a demara demersurile de achiziționare a monumentului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Saracilor aveți banii de palate dar se apartament in Cluj nu,

  • Excelenta maestre… Râd cu lacrimi ??

  • Novaci saraci cu duhul, doi papagali, probabil postaci, carati-va dreaq de-aici, o decizie foarte buna a primarului si municipalitatii Comanesti!

 2. Foarte frumos Palatul asta.
  In comuna Dofteana, la 15 km de Comanesti mai este si Castelul Ghica, tot foarte frumos.
  Ambele pot fi vazute in fotografii pe internet.

  Ambele sunt foarte putin cunoscute. In general aceste palate si Castele si cetati din Moldova sunt mai putin cunoscute pentru ca Moldova este cea mai izolata (strangulata de PSD si Bucuresti) si lumea nu prea ajunge acolo (si pentru ca nu vine lumea, deci in lipsa cererii, nici serviciile de turism nu sunt dezvoltate in jurul acestor locuri) asa ca raman necunoscute.

  • A da, si pentru ca nu vine lumea ca nu stie si nu are pe unde sa vina repede-eficient si civilizat (nu este autostrada), atunci nu exista nici trafic mai mare – iar administratorii publici de la Bucuresti (Cuibul Ciocoilor) spun „pai nu se justifica autostrada pentru ca nu este trafic”. Deci este un cerc vicios intretinut deliberat de Bucuresti pentru a tine Moldova in izolare si saracie (ca reteta de control ciocoiesc).

  • Si Trump ce parere are despre asta? Nu se gandeste sa-l cumpere?

 3. Felicitari primarului si celor care l-au sustinut. Pretul este mai mult decat decent. Este o investitie pentru sute de ani, pentru generatiile viitoare.
  Trebuie sa recunoastem ca singurul mod prin care se mai pot creea/pastra zone verzi in orase dupa ce terenurile libere au fost retrocedate, este prin cumparare de catre municipalitate.