G4Media.ro

Pakistanul arată „ca o mare” după inundațiile dezastroase, spune premierul țării, în…

Sursa foto: Fida HUSSAIN / AFP

Pakistanul arată „ca o mare” după inundațiile dezastroase, spune premierul țării, în timp ce alte 18 persoane au murit: „Este apă peste tot, cât vezi cu ochii” / Bilanțul total depășește 1.300 de decese

Unele părți ale Pakistanului păreau că arătau „ca o mare”, a declarat miercuri premierul Shehbaz Sharif, după ce a vizitat unele dintre zonele afectate de inundații, care acoperă până la o treime din națiunea sud-asiatică, unde alte 18 decese au dus bilanțul după zile de ploi la 1.343 de morți, relatează Reuters.

Până la 33 de milioane de persoane dintr-o populație de 220 de milioane au fost afectate de un dezastru pus pe seama schimbărilor climatice, care a lăsat sute de mii de oameni fără adăpost și a provocat pierderi de cel puțin 10 miliarde de dolari, potrivit estimărilor oficialilor.

„Nu v-ar veni să credeți amploarea distrugerilor de acolo”, a declarat Sharif presei după o vizită în provincia sudică Sindh. „Este apă peste tot, cât vezi cu ochii. Este exact ca o mare”.

Guvernul, care a sporit ajutoarele în numerar pentru victimele inundațiilor la 70 de miliarde de rupii pakistaneze (313,90 milioane de dolari), va cumpăra 200.000 de corturi pentru a găzdui familiile strămutate, a adăugat el.

Reculul apelor amenință o nouă provocare sub forma bolilor infecțioase cauzate de apă, a declarat Sharif.

„Vom avea nevoie de trilioane de rupii pentru a face față acestei calamități”.

Organizația Națiunilor Unite a cerut un ajutor de 160 de milioane de dolari pentru a ajuta victimele inundațiilor.

Mulți dintre cei afectați sunt din Sindh, unde cel mai mare lac de apă dulce din Pakistan este periculos de aproape de a ieși din matcă, chiar și după ce a fost străpuns în cadrul unei operațiuni care a dus la strămutarea a 100.000 de persoane.

Responsabili naționali pentru dezastre au declarat că opt copii se numără printre morții din ultimele 24 de ore. Inundațiile au fost provocate de ploile musonice record și de topirea ghețarilor din munții din nordul Pakistanului.

Apele învolburate au măturat 1,6 milioane de case, 5.735 km de căi de comunicație, 750.000 de turme de animale (bovine/ovine etc.) și au inundat peste 809.370 de hectare de terenuri agricole.

Oficialii din Sindh se așteaptă ca apele să se retragă în următoarele câteva zile, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului provincial, Murtaza Wahab.

„Strategia noastră în acest moment este de a fi pregătiți pentru cultivarea grâului imediat ce apele se retrag”, a adăugat el.

Însă, având în vedere că se așteaptă mai multe ploi în următoarea lună, situația s-ar putea înrăutăți și mai mult, a avertizat un înalt oficial al Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați (UNHCR).

Deja, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că peste 6,4 milioane de persoane au nevoie de sprijin umanitar în zonele inundate.

În iulie și august, Pakistanul a primit cu aproape 190% mai multe ploi decât media pe 30 de ani, totalizând 391 mm, iar Sindh a primit cu 466% mai multe ploi decât media.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „Inundatii dezastruoase”, forma „dezastroase” este incorecta.

  2. Le vine in ajutor mama Rusie