G4Media.ro

„Pact de neagresiune” între principalele partide de dreapta proeuropene de la Chișinău:…

„Pact de neagresiune” între principalele partide de dreapta proeuropene de la Chișinău: PAS și PPDA vor coaliție în viitorul Parlament al Republicii Moldova

Partidul Acțiune și Solidaritate fondat de Maia Sandu și Partidul Plaforma Demnitate și Adevăr (PPDA) fondat de Andrei Năstase nu se vor ataca reciproc în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate programate pentru 11 iulie și au în plan formarea unei coaliții majoritare în viitorul Parlament, care apoi să dea și un guvern proeuropean.

„În viitorul Parlament vom face coaliție cu oameni de treabă, corecți, integri, care să guverneze în interesul țării, inclusiv cu participarea Platformei DA. Liderii Platformei DA au declarat că din măsurările pe care le au, vor accede în următorul Parlament, noi cu ei vom face coaliție. Nu văd riscurile creării unei coaliții de stânga în următorul Parlament”, a spus secretarul general PAS, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

El a mai spus că, cel mai probabil, actualul lider interimar al PAS, Igor Grosu, va deschide lista electorală a partidului.

”PAS-ul este într-un proces statutar de elaborare a listei, am avut câteva discuţii în diferite formate, în biroul permanent naţional, avem şi o comisie care se ocupă de această listă, cred că în termenii legali vom fi gata cu toată lista, este important să consultăm şi organizaţiile teritoriale, să discutăm despre reprezentarea diferitor domenii în această listă, inclusiv şi preşedintele Grosu a vorbit şi despre anumite discuţii, persoane din afara partidului, cărora, cel mai probabil, le vom face o invitaţie să vină să se alăture. Noi ne dorim să avem o listă echilibrată”, a menţionat Andrei Spânu.

El a mai spus că PAS nu va merge din nou pe slogane geopolitice, ci vor avea mesaje anticorupție, la fel ca la prezidențialele din toamna anului trecut, atunci când Maia Sandu l-a surclasat pe socialistul Igor Dodon fără a face apel la tradiționala narațiune geopolitică Est-Vest.

La rândul său, deputatul PPDA Vasile Năstase a confirmat discuțiile despre o alianță între principalele partide proeuropene de la Chișinău – PAS și PPDA – și a adăugat că este important deblocarea fluxului financiar dinspre partenerii occidentali de dezvoltare ai Republicii Moldova.

„În următorul Parlament doar aceste două formațiuni pot promova reforme și valori europene și dacă acest lucru se întâmplă, pe 12-13 iulie va fi clar cum va arăta Guvernul, fiindcă noi deja am pierdut mult, investiții din România, bani europeni, acordul cu FMI, până acum doar am stagnat, nu avem timp de pierdut. Un guvern al coaliției PAS-Platforma DA va fi creat imediat după alegeri”, a declarat și deputatul PPDA, Vasile Năstase.

Cei doi reprezentanți au mai spus că PAS și PPDA nu vor merge într-un bloc electoral, la fel ca în alegerile parlamentare precedente din februarie 2019, dar că nu vor exista obstacole în a se alia după acestea.

În zona de stânga, PSRM (Igor Dodon) și PCRM (Vladimir Voronin) se află în negocieri pentru formarea unui bloc electoral, în timp ce Partidul Nostru condus de primarul de Bălți, Renato Usatîi, a anunțat că va merge în bloc cu Partidul Patria („Rodina”). Pragul electoral în Republica Moldova este de 6% pentru un singur partid, în timp ce o într-o alianță de două partide se cere un procent de 7% pentru a intra în Parlament.

Foto: Maia Sandu și Andrei Năstase / Facebook Năstase

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Din unghiul asta, doamna Assetu arata mirobolant, as putea spunea chiar necrestineste.