G4Media.ro

Pachetul de ajutor de peste 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina…

Sursa foto: Stefani Reynolds / AFP

Pachetul de ajutor de peste 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel a fost blocat în Congresul SUA

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel, notează AFP, citată de Agerpres.

Opoziţia republicană a refuzat să susţină acest text aflat în centrul unor negocieri foarte dure, cerând în schimbul voturilor lor concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite.

Acest eşec este o dezamăgire pentru Joe Biden care îndemnase cu câteva ore mai devreme la aprobarea acestor fonduri într-un discurs foarte solemn.

Blocarea acestora ar fi „cel mai mare cadou” oferit preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat el, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, „nu se va opri aici”.

Democratul a evocat clar ipoteza unui atac rusesc împotriva unei ţări membre a NATO, care ar declanşa intrarea Statelor Unite în război şi, prin urmare, „soldaţi americani luptând cu soldaţi ruşi”. O situaţie care nu există în prezent şi pe care Washingtonul nu şi-o doreşte, a insistat el.

Statele Unite sunt în prezent ţara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. Congresul a angajat peste 110 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022.

Dar promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina este serios în pericol, un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă din vară nu a adus câştigurile teritoriale sperate.

Responsabilii ucraineni insistă că au nevoie de mai multe arme pentru a evita ca loviturile ruseşti să arunce milioane de persoane în întuneric în această iarnă, ca anul trecut.

Însă congresmenii conservatori, deşi mulţi susţin în continuare Ucraina în public, condiţionează acest ajutor de o înăsprire clară a politicii migratorii în faţa sosirii migranţilor la frontiera cu Mexicul.

Preşedintele democrat a mai spus miercuri că este pregătit pentru „compromisuri semnificative” asupra acestui punct, cu scopul de a obţine sprijinul ambelor camere ale Congresului.

Negocierile continuă.

Până la finalizarea acestora, Washingtonul a anunţat miercuri un nou ajutor militar pentru Kiev, sumă limitată la 175 de milioane de dolari din rezervele executivului. Detaliul include echipamente de apărare aeriană, rachete şi muniţie de artilerie, mai scrie AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. De neînțeles…Este un imens cadou făcut domnului V Puțin, cel considerat prieten de către domnul D Trump.

    În acest timp mor civili din pricina unora care nu-și pot controla pornirile invazive asupra vecinilor.

  2. A întreține un război în sec. XXI cu mormane de bani , ani în șir , ar fi o greșeală și o lipsă de viziune. Diplomația trebuie să intre cât mai repede în scenă și orgoliile atenuate și de-o parte și de cealaltă. Compromisul este obligatoriu cuvântul la ordinea zilei . Intr-un război sunt și învinși și învingători, niciodată remiză. Dar cu înțelepciune și fără escaladări, pagubele pot fi limitate. Și Zelensky a început să înțeleagă că o stopare ar fi necesară, continuarea, sinucidere.