G4Media.ro

Ordinul ANRE care prelungește perioada în care consumatorii casnici pot opta pentru…

Ordinul ANRE care prelungește perioada în care consumatorii casnici pot opta pentru un furnizor de energie electrică a fost aprobat / Până la 30 iunie, clienții vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri, în ședința Comitetului de reglementare, ordinul prin care se prelungește termenului de tranziție către un frunizor de energie electrică până la 30 iunie, clienții casnici urmând să beneficieze de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor și având posibilitatea să aleagă o altă ofertă, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

 • „Astfel, clienții vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor și vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puțin până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică”, precizează ANRE.

Ordinul ANRE prevede obligații suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanță de informare a clienților casnici, respectiv de a transmite, o dată cu fiecare factură emisă până la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum și un Formular de selecție ofertă.

 • „Formularul de selectie ofertă conține oferta concurențială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurențială alternativă și oferta de serviciu universal, oferte aplicabile în semestrul I 2021, precum și valoarea reducerii comerciale acordate și perioada de aplicare. Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurențială optimă, iar transmiterea formularului prin selecția unei oferte constituie acordul de contractare și, implicit, obligație contractuală pentru ambele părți. Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat și semnat de către client”, mai precizează ANRE.

Potrivit ANRE, furnizorul are obligația ca, după cel puțin 5 zile de la data primirii formularului de selecție completat, să transmită clientului final, o dată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți că este „ușor nemulțumit” de noul ordin al ANRE, prin care a prelungit perioada de schimbare a contractelor pentru energie electrică până pe 30 iunie și care prevede că furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, dar că „lucrurile sunt normale” dacă furnizorii vor anunța public prin „comunicate că vor acorda acest discount tuturor”.

„Vineri, ANRE a pus în dezbatere modifcarea Ordinului, după ce a avut discuții și cu Consiliul Concurenții, și cu noi, și cu furnizorii, și a modificat acest Ordin: a prelungit perioada de schimbare a contractelor de la 30 la 180 de zile, șase luni, până pe 30 iunie, și a mai adăugat un lucru: se trece toată lumea în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu. Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul a adăugat că a discutat cu ANRE, care i-ar fi spus că „a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor”.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Cam neconstituțională treaba asta, și nu se deosebește mult ca ineficință față de prevederile de până acum.

  Singura diferență este că modificarea contractului in favoarea furnizorului cum prevedea ANRE pana nu deranja companiile astea. Acum, or să sare toate arse că li se lezeaza drepturile comerciale. Plus că nu le oprește nimeni sa-și ajusteze intre timp oferta concurențială la nivelul prețului cel mai mare. Deci ca efect, prosteala asta de ordin nu o să aibă nici un efect.

  Una peste alta, o adunătură de incompetenți, jmekeri, prăduitori, ne asaltează cu tot felul de mizerii de reglementări, care mai de care mai imbecile și mai neadecvate intr-o relatie liberă dintre vânzător și cumpărător.

 2. Dacă prețul „universal” este mai mare decât cel concurențial, ce avantaje prezintă? Sa nu-mi spună cineva că plătind la aceeași firmă mai puțin obțin mai multe avantaje!

  • Avantaje pentru Statul Roman: mai MULTI BANI la Bugetul infometat!!
   Scumpirea asta va duce MUUUUULTI bani la Bugetul de stat, din acest motiv Guvernul nu s-a bagat peste ANRE, desi cei 2 Vicepresedinti de la ANRE sunt de la PNL, respectiv UDMR, Presedintele a fost numit de Dragnea!
   Deci daca Guvernul ar fi vrut, PUTEAU sa convinga ANRE(cum a promis initial Virgil Popescu!) sa-i OBLIGE pe furnizori sa faca asa incat sa primeze interesele Clientilor, Milioanelor de Clienti!
   NU le pasa, Premierul Catu tace chitic pe subiect, rusine!!!!!

 3. „Liberalizarea în energie: Discounturile oferite de Electrica Furnizare aduc prețuri cu până la 15% mai mari față de cea mai bună ofertă din piață – Asociația Energia Inteligentă.
  Oferta cea mai mică și discounturile promise de Electrica Furnizare aduc prețuri mai mari cu până la 10% față de prețurile din anul 2020 și cu până la 15% mai mari față de cea mai bună ofertă din piață, arată Asociația Energia Inteligentă. Electrica Furnizare a anunțat că va oferi clienților aflați în serviciu universal, un discount care se va aplica pentru intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2021 și momentul în care aceștia optează pentru o ofertă de pe piața liberă, oricând până la data de 31 august 2021.

  Discount-ul reprezintă diferența dintre prețul de serviciu universal și prețul ofertei concurențiale pentru care a optat consumatorul. Însă, la Electrica Furnizare, cea mai ieftină ofertă concurențială este foarte aproape de prețul serviciului universal, care este oricum ridicat.

  Asociația Energia Inteligentă a făcut o analiză privind modul în care această decizie va impacta consumatorul final a cărui furnizor de “serviciul universal” este Electrica Furnizare, conform datelor din Compărătorul de Preț ANRE – 20 ianuarie 2020:

  a) Consumatorii care se găsesc în zona Electrica Transilvania Sud (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), plătesc de la 1 ianuarie 2021 Serviciul Universal cu prețul final (inclusiv TVA) de 0,751 lei/kWh. Dacă aceștia vor trece în piața concurențială la același furnizor la cel mai mic preț din oferta acestuia, estimăm că vor primi un discount pentru fiecare 100 kWh consumați de 1,6 lei. În situația în care consumatorul din această zonă ar alege cea mai mică ofertă din piață ar caștiga 9,71 lei la fiecare 100 kWh consumați, adică va plăti un preț cu 2% sub prețul pe care-l plăteau în luna decembrie 2020.

  b) Consumatorii care se găsesc în zona Electrica Transilvania Nord (Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud), plătesc de la 1 ianuarie 2021 Serviciul Universal cu preșul final (inclusiv TVA) de 0,742 lei/kWh. Dacă aceștia vor trece în piața concurențială la același furnizor la cel mai mic preț din oferta acestuia, estimăm că vor primi un discount pentru fiecare 100 kWh consumați de 1,3 lei. În situația în care consumatorul din această zonă ar alege cea mai mică ofertă din piață ar câștiga 9,73 lei la fiecare 100 kWh consumați. adică va plăti un preț cu 4% sub prețul pe care-l plăteau în luna decembrie 2020.

  c) Consumatorii care se gasesc in zona Electrica Muntenia Nord (Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea), plătesc de la 1 ianuarie 2021 Serviciul Universal cu prețul final (inclusiv TVA) de 0,760 lei/kWh. Dacă acestia vor trece în piața concurențială la același furnizor la cel mai mic preț din oferta acestuia, estimăm că vor primi un discount pentru fiecare 100 kWh consumați de 1,7 lei. În situația în care consumatorul din această zonă ar alege cea mai mică ofertă din piață ar câștiga 9,72 lei la fiecare 100 kWh consumați, adică va plăti un preț cu 3% sub prețul pe care-l plăteau în luna decembrie 2020.

  Potrivit Asociației Energia Inteligentă, într-o piață liberă, singura soluție este cea a alegerii celei mai bune oferte din piață, în condițiile unui consumator informat, învățat și protejat.

  “Situația miraculoasă” propusă de autorități, poate determina ca in locul prețurilor mai mici decât prețurile din luna decembrie 2020, prin alegerea unui furnizor de pe piața liberă (dacă ar fi existat o perioadă tampon pentru alegerea furnizorului), consumatorii să aleagă oferte care le vor aduce prețuri mai mari decât cele din luna decembrie 2020, mai arată Asociația Energia Inteligentă.”

  Escrocilor, Guvernul Catu tace, Virgil Popescu ne sfideaza mintindu-ne, Preturile vor Creste si cu 26% in unele regiuni, guvernantii tac chitic, doar Virgil Popescu ne minte si ne sfideaza, cand e clar ca ANRE si guvernantii au cedat in fata Furnizorilor, de ce oare?!
  Pentru ca AU NEVOIE de BANI MULTI, au promis ca NU VOR CRESTE TAXELE, dar lasa ANRE sa scumpeasca Energia electrica, cea care pe modelul Benzinei va duce la SCUMPIRI in lant!
  Adica la MAI MULTI BANI la Buget, din TVAul mai mare, din SCUMPIRILE generale!
  Tacere totala si la USR si la PNL si la UDMR, din GRIJA mare fata de romani, observati ca a disparut cuvantul ROMANI din vocabularul lor dupa ce au ajuns la guvernare?!!!