G4Media.ro

Orban despre negocierile din coaliție și din PNL: Vom avea congresul în…

Orban despre negocierile din coaliție și din PNL: Vom avea congresul în septembrie – octombrie / Premierul va propune noul secretar general al guvernului, dar să fie din PNL / Toate cele trei partide vor prefectul de Bihor

Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat astăzi că congresul partidului va avea loc cel mai probabil în septembrie-octombrie, din cauza pandemiei care nu permite acum evenimente cu participare fizică mare. ”Calendarul va fi declanșat, facem estimări legate de situația epidemiologică, e foarte greu să fie organizate online, nu e același magnetism, aceeași stare. Cel mai probabil adunările generale vor începe după martie, conferințele județene în vară, iar congresul în septembrie, octombrie”, a spus Orban.

G4Media.ro a scris în 11 ianuarie că Orban își dorea un congres rapid, în iunie, în care să își reconfirme poziția de președinte, dar premierul Cîțu și contestatarii săi vor un congres în toamnă, astfel încât până atunci să se consolideze o alternativă. Citește aici mai multe detalii

Orban a evitat să spună clar dacă va candida pentru un nou mandat, dar a trecut în revistă bilanțul său la șefia partidului: ”Am preluat PNL într-un moment greu, la 17-18% în sondaje, după o înfrângere. Am câștigat alegerile europarlamentare, referendumul pe justiție inițiat de președintele Iohannis, alegerile prezidențiale cu cel mai mare scor, am câștigat alegerile locale. La parlamentare, chiar dacă nu le-am câștigat, am negociat formarea unei majorități și PNL e principalul partid din coaliție. PNL are 3 din cele 4 funcții esențiale în statul român”.

Întrebat despre criticile adresate de Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, Orban a spus că ”nu polemizez în public cu colegii mei. Eu cunosc foarte bine atmosfera din PNL, nici unui membru PNL nu îi plac aceste ieșiri publice”.

El a mai spus că speră ca negocierile dintre cele trei partide ale coaliției pentru posturile de prefecți să se încheie ”într-o săptămână – două”. El a spus că PNL va avea 23 prefecți, USR PLUS va avea 14, iar UDMR – 5. Orban a admis că toate cele trei partide își doresc postul de prefect al Bihorului, județ dominat copios de PNL.

”Nu e blocaj (în coaliție – n.red.), trebuie adoptat întâi statutul prefectului, e o decizie a coaliției ca prefectul să fie demnitar, nu funcționar public. La Bihor vor prefect toate cele trei partide. Am început discuțiile, într-o săptămână – două vom termina discuțiile pe prefecți”, a spus Orban într-o declarație de presă.

În ceea ce privește negocierile din interiorul PNL pentru funcțiile de secretari de stat și șefi de agenții guvernamentale, Orban a spus că propunerile filialelor sunt analizate acum de o comisie din 7 membri, din care fac parte printre alții el, premierul Cîțu, ministrul Raluca Turcan și Violeta Alexandru.

”Nu există tensiuni în PNL. BPN va fi convocat după evaluarea candidaturilor, în comisie sunt premierul Cîțu, Raluca Turcan, eu, Violeta Alexandru – 7 în total. Acum analizăm propunerile, facem o analiză amănunțită. Săptămâna aceasta vrem să finalizăm discuțiile. De exemplu, la ANRM (Agenția Națională a Resurselor Minerale – n.red.) avem mai multe candidaturi, vrem să alegem cel mai bun candidat”, a spus Orban.

Legat de postul de secretar general al guvernului, șeful PNL a spus că propunerea va fi făcută de premierul Florin Cîțu, dar candidatul trebuie să fie membru al PNL: ”Propunerea de SGG o va face premierul, e mâna sa dreaptă, dar trebuie să fie din PNL. Sunt convins că premierul va veni la BPN cu o propunere foarte bună”. (Foto: Guvernul României)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Anvercura spagii face diferenta.

  2. Dar de pandemie se mai ocupă cineva?

    Fiv-ar ciolanu’ ștreang…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.