G4Media.ro

Opoziția din Belarus acuză că trupele militare rusești sunt o amenințare la…

Sursa foto: President of the Republic of Belarus (president.gov.by)

Opoziția din Belarus acuză că trupele militare rusești sunt o amenințare la adresa independenței: ”Lukașenko sacrifică suveranitatea țării pentru sprijinul Kremlinului la alegerile din 2020”

Prezența a zeci de mii de trupe rusești în Belarus, despre care Occidentul crede că vor fi folosite pentru a invada Ucraina, reprezintă o amenințare la adresa independenței Belarusului, a declarat miercuri liderul opoziției din această țară aflat în exil, transmite RFI.fr.

Svetlana Tikhanovskaya, pe care Occidentul o consideră adevărata câștigătoare a alegerilor prezidențiale din august 2020, a declarat agenției France-Presse că țara ei trebuie să lupte acum „pentru independența noastră”, precum și „împotriva dictaturii”.

Ea și-a exprimat, de asemenea, teama că referendumul din Belarus, din acest weekend, i-ar putea oferi lui Lukașenko mijloacele legale pentru a găzdui arme nucleare rusești în țară.

Lukașenko a fost gata să sacrifice suveranitatea țării în semn de „recunoaștere” pentru sprijinul Kremlinului în urma votului din 2020 care a provocat proteste în masă, a spus Tikhanovskaya, care locuiește acum în Lituania.

„Vrem să fim prieteni cu vecinii noștri, dar nu vrem să fim apendicele unei alte țări”, a spus ea în timpul unei vizite la Paris.

„Vedem că independența noastră este acum amenințată… Vedem amenințarea unei ocupări lente a țării noastre”.

„Lukașenko a fost sprijinit de Kremlin și acum își arată loialitatea față de Kremlin — este recunoscător pentru sprijinul primit, iar acum dă terenuri pentru exerciții militare pentru a-și demonstra această loialitate”, a spus ea.

„Dar nu este în interesul nostru național. Oamenii nu vor aceste trupe pe pământurile noastre, nu vrem să fim o țară care este un agresor pentru frații noștri ucraineni”.

Exercițiile militare trebuiau să se încheie weekendul trecut, dar Minsk a anunțat apoi că trupele vor rămâne să efectueze mai multe manevre pentru o durată nespecificată.

Capitala ucraineană Kiev se află la doar 150 de kilometri (90 de mile) sud de granița cu Belarus, în timp ce orașul Cernigiv, din nordul Ucrainei, se află la doar 60 de kilometri (40 de mile) est de Belarus.

Sursa foto: President of the Republic of Belarus (president.gov.by)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Suveranitatea cui? Belarusul o fi fost sarac anul trecut, pe viitor devine o ruina. Vezi Transnistria. Pe Putin il intereseaza suprafata de teren nu mamiferele care vietuiesc pe acolo. Ba chiar il incurca.

  2. In august 44, Horia Sima a fost desemnat de aliatii germani ca adevaratul presedinte al Romaniei. Dar in 45, americanii i-au incheiat mandatul, declarandu-l doar adevaratul lider al principalului partid de guvernamant.

  3. Tare.Dupa ce le-a mers cu primavara araba si orient, si-au zis ca vor implementa „demos” si in fieful Rusiei , ca de e foame de resurse …Iata ca nu le-a mai iesit loviturile de stat din Turcia, Bielorusia, Kazahtan, Ucraina, iar acum se confrunta cu contraofensiva. Pacat ca nu se desfasoara pe continentul lor.

    • Degeaba ai scris 2 comentarii cu 2 nick-uri diferite. Nu se intelege absolut nimic cand traduci din rusa in romana cu google translate.
      Scrie pe limba ta si ne descurcam noi.

    • Daca vestul n-ar fi impartit cu toti esticii tehnologia dezvoltata in ultimii zeci de ani, am fi mers si azi cu secera pe camp, si nici cateaua Laica n-ar fi zburat in spatiu.

    • O fi zburat Laica … Nu vrei sa o apuci de coadă și să mergi cu ea ?! Ca fapt divers : a crăpat după primele 24 ore in chinuri de care sper sa ai parte … Doar pentru simplu fapt că ai adus în discuție evenimentul

    • Este curios faptul ca trolii rusi nu sunt cenzurați, in schimb comentatorii romani, cu excepția usr sunt banati sau li se șterg comentariile după publicare? Sa fie și G4 cu misiune în România? Împreună cu usr și aur? Atunci se explica de ce s-au zbătut sa ia puterea, pentru ca mai apoi sa o cedeze din proprie inițiativă bolșevicilor. Toate se leagă, nu?

  4. Zaeț pagadi, scrii comentariile astea ca trăiești într-un stat democratic, în România. Dacă erai în rusia și scriai asa ceva, în 2 ore te aflai lângă Boris Nemtov. Ar trebui sa apreciezi și libertatea și răbdarea noastră cu din ăștia ca tine!

  5. Are alegeri din 2020 ?? Vedeți a suntem i 2022. Uite asa se dau de gol trolii.