G4Media.ro

Opoziția de stânga a câștigat alegerile legislative în Norvegia/ Țara scandinavă era…

Opoziția de stânga a câștigat alegerile legislative în Norvegia/ Țara scandinavă era condusă din 2013 de o coaliție conservatoare

Opoziţia de stânga condusă de laburistul Jonas Gahr Store a câştigat luni în Norvegia alegerile legislative dominate de soarta activităţilor petroliere din ţară, potrivit unor proiecţii publicate la închiderea urnelor, relatează AFP. Şefa guvernului conservator, Erna Solberg, şi-a recunoscut luni seara înfrângerea.

”Activitatea Partidului Conservator la guvernare s-a încheiat pentru acest moment”, a declarat Erna Solberg, care a condus ţara scandinavă din 2013, un record pentru dreapta. ”Vreau să îl felicit pe Jonas Gahr Store, care, la această oră, pare să aibă o majoritate clară pentru a schimba guvernul”, a menţionat ea.

Cele cinci partide de opoziţie ar urma să câştige 104 din cele 169 de locuri din Storting, Parlamentul unicameral al Norvegiei, suficient pentru a disloca coaliţia de dreapta a conservatoarei Erna Solberg, indică proiecţiile realizate începând de la voturi anticipate.

Cu 88 de locuri în acest moment, laburiştii lui Jonas Gahr Store, probabil următorul prim-ministru, ar fi chiar pe cale să obţină o majoritate absolută cu aliaţii lor preferaţi, Partidul de Centru şi Stânga Socialistă, fără a mai avea nevoie de alte două forţe ale opoziţiei, ecologiştii din cadrul MDG şi comuniştii din Rodt.

Acest lucru ar trebui să faciliteze negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie, care totuşi promit să fie de durată şi delicate.

MDG, în special, şi-a condiţionat sprijinul de încetarea imediată a exploatării petroliere din ţară, cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest, un ultimatum respins de Store.

O schimbare către stânga ar alinia guvernul de la Oslo cu celelalte ţări nordice – Danemarca, Suedia şi Finlanda.

sursa foto: Facebook\ Jonas Gahr Støre

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Nici nu mă mir că în țările cele mai civilizate și prospere ale Europei, conservatorii au fost evacuați pe tușă.
    Adio bude-n fundu’ curții!
    :)))))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.