G4Media.ro

Operatorul de energie nucleară din Ucraina anunță că a restabilit legătura cu…

sursa foto: Energoatom

Operatorul de energie nucleară din Ucraina anunță că a restabilit legătura cu centrala Zaporojie

Operatorul de energie nucleară din Ucraina a declarat vineri că a restabilit legătura cu sistemele de supraveghere de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, care este ocupată de forțele rusești, relatează Reuters.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere atomică al ONU, a declarat că dorește să inspecteze de urgență centrala din sudul Ucrainei, însă autoritățile ucrainene se opun unei astfel de vizite atât timp cât forțele rusești rămân sub control.

A fost pentru a doua oară când s-au pierdut comunicațiile cu centrala, formată din șase reactoare.

Agenția de stat ucraineană Energoatom a precizat pe canalul său Telegram că a restabilit conexiunea „prin eforturi proprii”.

Aceasta a precizat că legătura a fost pierdută „din cauza întreruperii de către ocupanții din Enerhodar a tuturor operatorilor de telefonie mobilă ucraineni, inclusiv Vodavone, cu care (AIEA) are un contract pentru transmiterea de date”.

Toate „datele de monitorizare obligatorii sunt transmise”, iar AIEA a confirmat primirea lor, a precizat Energoatom.

AIEA a declarat la începutul acestei săptămâni că pierderea legăturilor de comunicare „nu face decât să sporească urgența trimiterii acestei misiuni” în Zaporojie. Aceasta a precizat că legătura a fost pierdută „din cauza unei întreruperi a sistemelor de comunicare ale instalației”.

Forțele rusești au invadat Ucraina pe 24 februarie și au ocupat uzina la începutul lunii martie, după ce bombardamentele din apropierea sitului au provocat un incendiu într-una din clădirile sale.

Luna trecută, un viceprim-ministru rus a declarat că Moscova spera să conecteze centrala la rețeaua energetică rusă, dar oficialii ucraineni au afirmat că ar dura ani de zile pentru a conecta stația la Rusia.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Daca a anunțat pe tictocminitop sigur e asa.

  2. Cred ca a venit timpul asta sa se duca la cele 7 virgine minore din raiul musulman.

    • Nu cred ca e interesat de gagici. Tocmai s-a laudat pe Telegram ca are inelul foarte strans si nimeni nu va reusi sa i-l strapunga. Suna a provocare…

  3. Luptatorii ucrainieni pentru libertate au gasit un disc cu informatii secrete, printre acre si copie xerox dupa CI si talonul de pensie al lui Cadarov. Te duci cu astea doua la o vrajitoare de magie neagra, si l-ai spart!

  4. Nu va fi iertat de ucraineni…

  5. Da da, bre CATÂRov….. „să presupunem”… 🤪🤪

  6. Acest CATIROV, nu poate fi ÎNHĂMAT la o teleguta …. ?