G4Media.ro

Operatorii de tabletă au obligația să comunice alegătorilor că pot vota la…

Operatorii de tabletă au obligația să comunice alegătorilor că pot vota la europarlamentare și la referendum sau doar la unul dintre scrutine/ SURSE În mai multe secții de votare operatorii nu spun nimic despre referendum

Operatorii de tabletă care scanează actul de identitate în secțiile de votare au obligația să comunice alegătorilor că pot opta să voteze la europarlamentare și la referendum sau doar la unul dintre scrutine, dar în mai multe secții de votare, operatorii nu spun nimic despre referendum, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, situația este întâlnită în mai multe secții de votare din țară.

Ce spune legea:

Decizia BEC numărul 72, privind unele măsuri pentru desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a Referendumului național din 26 mai 2019:

”Operatorul de calculator va scana actul de identitate sau va introduce în SIMPV datele personale ale alegătorului în cazul în care nu se poate folosi scanarea, pentru a verifica dacă cetățeanul își poate exercita dreptul de vot. Dacă aplicația SIMPV nu semnalează niciun impediment la exercitarea dreptului de vot sau nu indică necesitatea dirijării alegătorului la o altă secție de votare, operatorul va aduce la cunoștința alegătorului faptul că SIMPV înregistrează prezența la vot, separat pentru fiecare scrutin în parte, și că acesta poate opta pentru a-și exercita dreptul de vot atât la alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național sau doar pentru unul din aceste scrutine”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. La secția 656 Bucuresti operatorul de tableta întreabă la care dintre alegeri vrei sa votezi. Nu informează ca poți vota la amândouă si nici nu formulează intreabarea intr o alta maniera, de ex., votați la și la alegerile europarlamentare și la referendum ?

 2. Majoritatea sunt intreabati daca vor sa traga linie sau sa voteze la referrendum.

 3. Eu am fost întrebat.

 4. Am mai scris acest comentariu, dar nu l-ați postat!
  La secția 656 Bucuresti operatorul întreabă la care dintre alegeri vrei sa votezi. Nu informează ca poți vota la amândouă și nici nu întreabă dacă votezi și la europarlamentare și la referendum. Practic, induce ideea ca poți vota doar la una.

  • Adica tu vrei sa ne spui ca romanii sunt atat de prosti incat se prezinta la vot ca oile? Nu stiu si ei pentru ce se voteaza? Pai daca nu cunosc aceste lucruri elementare, de ce dracu se mai prezinta la vot?

 5. La Paris la Ambasada Romaniei esti intrebat doar pentru ce vrei sa votezi? Trebuie sa zici ca vrei sa votezi pentru amandoua. sau sa intrebi ce inseamna asta, pentru a se ajunge la Europarlamentare si Referendum

 6. Este o eroare sa faci asta si un fals in gindire(va cauza mari probleme aceasta intrebare ) .Intrebarea pusa de operator nu este consemnata nicaieri ,nimeni dintre votanti nu stie ce se introduce in calculator , pentru a fi consemnat (este o actiune necontrolabila ).Optiunea in cauza nu prevede o consemnare scrisa a dorintei alegatorului , intr-un anume moment . Cel ce opereaza si pune aceste intrebari nu are calitatea legala ,de a afla dorintele alegatorului . El este un simplu executant ,care este obligat sa ofere alegatorului toate exemplarele ce reprezinta variante de vot si atit . A interfera in parcursul votului este interzis de lege .Ogreseala majora se face prin punerea in practica a acestei interferari in timpul procesului de votare . De tinut minte , VOR FI PROBLEME DIN ACST MOTIV.

  • #quovadis : Cine te oprește să-l întrebi pe ăla ce face cu buletinul tău și de ce îl scanează ??????? Eu am întrebat, mi-a răspuns, mi-a spus că dacă vreau pot să și văd ce face el acolo, am văzut…

   Nu te duce capul să faci la fel ????? Atunci nu mai ieși din casă pe stradă că încurci lumea !!!!!

  • Alin : Si cam de unde stii tu ce am intrebat si ce am facut la sectia de votare . Iti pare ca esti Mafalda . Am expus doar o situatie de fapt cetatene naiv . Si nu poti face diferenta intre a vedea si intreba ceva si un act emis oficial de cel ce face ce tocmai ai spus si nu poti sa intelegi ca nu poti interfera cu nimic in timpul votului asupra votantului . E cam greu.

  • Sau ca sa intelegi mai usor iti spun doar atit . In momentul votului (adica atunci cind ridici mina in care ai stampila si o trintesti cu putere pe una dintre foile din fata ta) ,trebuie sa ai in fata toate obtiunile de alegere si nu sa le ai la poarta clasei ce da in culuarul scolii (ca exemplu ) Dupa ce intelegi asta ,intelegi si de ce nu se poate altfel , tinere Alin.

 7. Cred ca se poate vota si fara acte de identitate.

 8. Atat la scoala 197 din Bucuresti, cat si la 164 (eu, respectiv sotia), intrebarea a fost daca votam la referendum (poate voiam doar la referendum, de ce nu?). Mi se pare atat manipulator cat si o dezvaluire a secretului votului (ghici cu ce partid voteaza cei care nu voteaza la referendum). Aceasta intrebare nu trebuia sa existe. Primeai toate buletinele si treaba ta daca le anulai. Ma indoiesc ca odata primit buletinul de referendum ar fi anulat votul cei care l-au primit, versus a nu primi buletinul de referendum.

 9. La sectia 616 Iasi, tovarasa de la tableta te intreab doar daca mai vrei sa votezi la referendum, ca nu ar trebui. Si nici nu exista afise la scla respectiiva (und emai e si sectia 615) cu arondarea starzilor, astfel ca alegatorii nici sa nu mai stea la cozi. Trebui penalizate aceste incalcari ale dreptului cetateanului la vot liber facute de oamenii trimis de PSD ca oficiali la sectiile de vot..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.