G4Media.ro

Operațiune eșuată. Cu fonduri europene de 200 de milioane de euro, autoritățile…

Sursa foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Operațiune eșuată. Cu fonduri europene de 200 de milioane de euro, autoritățile nu au reușit să rezolve problema spitalelor în care pacienții ard de vii

După ce zeci de români au ars în spitale, România a avut la dispoziție 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea rețelelor electrice și a instalațiilor de oxigen din peste 100 de unități medicale. După trei ani, niciun proiect major nu a fost finalizat, peste jumătate au ajuns la maximum 15% și doar șase spitale au reușit să-și instaleze alarme antiincendiu, arată o analiză Context.ro. În total, România a cheltuit doar o treime din banii de care a dispus pentru siguranța pacienților.

Informații importante:

  • Contracte de 19 milioane de euro au fost încheiate cu o firmă conectată la omul care ar fi mituit-o pe Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății
  • Din lotul de spitale care urmau să fie renovate, unele erau chiar ale Ministerului Sănătății. Nici în aceste cazuri proiectele nu au fost duse la final
  • La București, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB) a promis proiecte de 80 de milioane de lei, dar n-a reușit să folosească aproape deloc banii europeni alocați.

45 oameni au murit în incendiile din spitalele din România în doar doi ani, în perioada 2020-2021. Instalațiile electrice vechi și suprasolicitate de valul de pacienți din pandemie, spațiile prost ventilate în care concentrația de oxigen nu e monitorizată și lipsa sistemelor de alarmare și detectare a fumului au transformat saloanele unde căutăm vindecarea în capcane fatale.

După incendiul de la Matei Balș, care a făcut 20 victime, autoritățile au lansat o linie de finanțare din fonduri europene dedicată creșterii siguranței pacienților. Banii puteau fi folosiți pentru modernizarea instalațiilor electrice și de oxigen și instalarea de sisteme de alarmare și detecție la incendiu. Autoritățile au aprobat proiecte în valoare de 200 de milioane de euro, care ar fi trebuit să modernizeze instalațiile din peste 100 de spitale.

Citește tot articolul pe Context.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. daca nu putem fura nu avem nevoie !

    • Exact despre asta e vorba. Fondurile europe raman neaccesate cu miliardele pentru ca nimeni nu vrea sa inceapa un proiect major pentru ca banii nu se pot fura.Se prefera proiecte nerelevante(piste de biciclete din pavele,cosuri de gunoi cantatoare,fantani cu luminite…) dar din bani de la buget. Acolo se poate factura la de 100 de ori pretul fara ca nimeni sa se supere.