G4Media.ro

ONG: Angajamentul global împotriva metanului a atins peste 150 de ţări semnatare…

Foto: Unsplash

ONG: Angajamentul global împotriva metanului a atins peste 150 de ţări semnatare / România nici acum nu se află printre ele

Bankwatch România avertizează, vineri, că România nici acum nu se află printre statele care au semnat angajamentul global împotriva metanului, transmite News.ro

”Angajamentul global împotriva metanului a atins peste 150 de ţări semnatare. În timpul COP27, încă 20 de ţări s-au alăturat mişcării mondiale, însă România nici acum nu se află printre ele”, avertizează, vineri, Bankwatch România, într-o postare pe Facebook.

În 2021, peste zece organizaţii neguvernamentale de mediu şi tineret au transmis o scrisoare deschisă reşedintelui României şi ministrului Mediului prin care solicitau semnarea Angajamentului global pentru reducerea emisiilor de metan, unul dintre cele mai importante angajamente asumate în cadrul COP26.

Angajamentul global pentru reducerea emisiilor de metan reprezintă o iniţiativă prin care ţările din întreaga lume se obligă să contribuie la reducerea emisiilor globale de metan cu ”cel puţin 30% faţă de nivelurile din 2020 până în 2030 şi să treacă spre utilizarea celor mai bune metodologii de monitorizare şi verificare a emisiilor de metan, cu un accent deosebit pe sursele cu emisii mari”.

Potrivit organizaţiilor, România are una din cele mai vechi infrastructuri de energie din Europa, iar emisii fugitive de metan au fost documentate la majoritatea infrastructurii de petrol şi gaze investigate în România.

”Pe de altă parte, companiile care operează în România nu implementează programe de monitorizare sau prevenţie de tip Leak Detection and Repair (LDAR). Aceste aspecte urgentează nevoia adoptării unor măsuri relevante pentru gestionarea şi reducerea emisiilor de metan şi necesitatea unor eforturi coordonate la nivel regional şi global pentru a reduce impactul gazelor cu efect de seră asupra climei. Totodată, România este printre primele ţări producătoare de gaze fosile cu un rol important în Europa, iar prin exploatarea gazului fosil au loc emisii de metan pe întregul lanţ de aprovizionare. Având în vedere această poziţie, ţara noastră ar trebui să îşi asigure un rol important în gestionarea emisiilor de metan, mai ales în perspectiva creşterii capacităţii de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Acest lucru ar însemna un procent de emisii crescute, care la momentul actual nu sunt monitorizate”, au transmis atunci organizaţiile semnatare.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic cu un potenţial de încălzire globală de 84-86 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe o durată de 20 de ani, iar 60% dintre emisii se datorează acţiunilor umane.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Dar pentru fumul din Ucraina cine se agita ?

  2. Avertizarea era un fel de anunt precoce ca s-ar putea sa dai de necaz. In cazul de fata, ce necaz am putea avea?

  3. Iar se prezinta o imagine de cosmar cu vapori de apa de la turnuri de racire ca sa faca ca poluarea

  4. In fiecare ora Soarele transmite catre pamant o cantitate imensa de energie (430 quintillion Joules). Dincolo de poluare si problema incalzirii globale, sa ne gandim la logistica producerii de energie. Eu consider ca producerea de energie din comubustibili fosili (extragere, rafinare, ardere) este mult mai complicata si mai consumatoare de energie decat producerea de energie din captarea energiei solare . Eu cred ca este inevitabil, mare parte din energia viitorului va proveni de la soare. Iar legat de emisiile de metan, iarasi reducerea lor este inevitabila pentru ca exista alternativa, pentru ca suntem sub presiunea incalzirii globale. Trecerea nu va fi usoara insa. Vor fi razboaie, vom avea parte de schimbari de regimuri politice, autocratii si dictaturile vor prelua controlul in unele zone, insa eu cred ca omenirea o va scoate la capat. Vom avea parte de 100 de ani tare zbuciumati.