G4Media.ro

Omul de afaceri Vasile Creștin încasează cu acordul Primăriei Capitalei despăgubirile în…

Omul de afaceri Vasile Creștin încasează cu acordul Primăriei Capitalei despăgubirile în valoare de 23 de milioane de euro în locul fugarului Dragoș Săvulescu

Un acord încheiat de PMB cu afaceristul Vasile Creștin pentru plata eșalonată a sumei de 22,7 milioane de euro a rezultat în urma unui proces inițiat și câștigat de fugarul Dragoș Săvulescu și alte patru persoane pentru restituirea unui teren de 17.400 de mp, a dezvăluie justnews.ro.

Pentru că Săvulescu a considerat că nu se poate folosi de teren pentru că în zonă nu se poate construi din cauza unei magistrale a sistemului de canalizare, a cerut în instanță plata unor despăgubiri.

Instanța a obligat, printr-o decizie executorie, Primăria Capitalei la plata a 22,7 milioane de euro. Deși municipalitatea a făcut recurs, ea a fost obligată să realizeze un acord de plată.

Numai că acest acord nu a fost realizat cu Săvulescu, ci cu Vasile Creștin, un alt afacerist controversat implicat într-un dosar penal realizat de DIICOT. Gabriela Firea a refuzat să ofere detalii legate de acest subiect.

Jurnaliștii de la justnews.ro scriu că Primăria Generală a Municipiului București a ajuns să achite tranșe dintr-o despăgubire în conturile lui Vasile Creștin și nu în cele ale fugarului Dragoș Săvulescu, cel care câștigase în instanță dreptul de a primi banii.

Decizia legată de acest acord a fost luată de o comisie de la nivelul PMB, constituită fără cunoștința și implicarea Consiliului General al Primăriei Capitalei, cu toate că suma de plată vizată era foarte mare, de aproape 23 milioane de euro.

Sentința civilă nr. 4237, emisă de Judecătoria Sectorului 1, a obligat în iunie 2019 Primăria Capitalei să achite despăgubiri de 22,7 milioane de euro în favoarea a cinci persoane fizice: Coman Zărescu Camelia, Săvulescu Emil Dragoş, Poenaru Liviu Traian, Constantinescu Gheorghe şi Constantinescu Petronela. Sentința executorie a fost atacată cu recurs de Primăria Capitalei, recurs care se va judeca de pe 23 martie la Tribunalul București.

Din recursul aflat în judecată la Tribunalul București s-au retras Coman Zărescu Camelia, Poenaru Liviu Traian, Constantinescu Gheorghe şi Constantinescu Petronela și a rămas Săvulescu Emil Dragoș; apar însă două persoane noi, omul de afaceri Vasile Creștin și avocatul Cojocaru Silviu Andrei

Terenul pentru care PMB se obligă să plătească 23 milioane de euro, în suprafață de 17.416,48 mp, este situat în intravilanul Municipiului București, în cartierul Aviației (una dintre zonele imobiliare scumpe ale Capitalei), între străzile Gheorghe Buciumat și Gheorghe Pripu.

Terenul, situat în proximitatea căii ferate Bucureşti-Constanţa, este însă traversat de apeductul ST Rosu-DSP Nord. Dacă prezența apeductului în zonă și situarea lui în apropierea liniei de cale ferată au avut consecințe sau nu asupra valorii terenului.

Ce prevede acordul de plată

Conform sentinței civile nr. 4237, întrucît terenul era imposibil de predat în natură de către Municipiul București pentru că era traversat de un apeduct vital pentru sistemul de canalizare al Capitalei și pentru stingerea titlului executoriu, o comisie constituită la nivelul PMB a încheiat un acord cu reprezentanții persoanei îndreptățite, care prevede stingerea pe cale amiabilă a litigiului.

În acest context, cele două părți convin asupra plății sumei de 106.950.452 lei, echivalent în euro 22.755.415, și eșalonarea obligației de plată stabilite în sarcina Municipiului București, până cel târziu în luna iunie 2021. Potrivit unor surse din Primăria Capitalei, acest acord de plată a fost încheiat fără cunoștința și implicarea Consiliului General al PMB, cu toate că suma de plată vizată era foarte mare, de aproape 23 milioane de euro.

În urmă cu două săptămâni, Hotnews.ro a publicat informația, potrivit căreia Primăria Capitalei a fost obligată de Judecătoria Sectorului 1 să-l despăgubească pe Vasile Creștin cu suma de 106.950.452 lei, echivalentul a 22.755.415 de euro, pentru că nu i-a dat terenul de 17.416,48 mp situat în intravilanul Municipiului București. Suprafața este situată în vecinătatea căii ferate București-Constanța, între străzile Gheorghe Buciumat și Gheorghe Pripu.

Sentința civilă nr 4237 din Dosarul nr. 22225/299/2018 a fost dată pe 21.06.2019, și ar fi fost executorie , în baza art 574^1 din Codul de procedură civilă.

Primele două plăți au fost deja efectuate, în 2019 fiind plătită prima tranșă în valoare de aproximativ 1.014.900 euro, iar în ianuarie 2020 a fost plătită o a două tranșă, în valoare de aproximativ 2.029.787 euro. Conform acordului, PMB va mai plăti în anul 2020 alte 11 tranșe în valoare de aproximativ 1.014.900 euro fiecare din suma datorată. În anul 2021, PMB va plăti alte 6 tranșe în cuantum de aproximativ 1.424.500 euro fiecare”, mai preciza pentru Hotnews Primăria Capitalei.

Săvulescu Emil Dragoș este un om de afaceri condamnat definitiv în februarie 2019 la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanța, fugit din țară și care s-a predat luna trecută autorităților italiene; el, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu, au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu circa 28 milioane de euro.

Vasile Creștin este un om de afaceri trimis în judecată în „Dosarul Bancherilor” pentru orchestrarea, alături de peste 50 de persoane, a unei fraude bancare de aproape 85 milioane de euro.

Întreaga investigație despre subiect o găsiți pe justnews.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Te doare mintea..a păgubit statu cu 28, e despăgubit cu 23 intre timp pentru altceva. Una-i una și alta-i alta.

  Doamne ai mila.

 2. @Spawn
  ia explica-ne cum e cu misculatiile astea?

  • nu poate, el e ocupat cu furtul, e „biznismen”. cand se fura din banu public nu il deranjeaza nimic. numai cand nu fac procurorii cum se asteapta el, are probleme.

 3. cel mai mare jaf de dupa revolutie au fost retrocedarile…

 4. Ati votat pentru justitie si administratie cinstita?

  Nu, ati votat pentru caldari, pui congelati si vouchere de frigidere, natie de maimute ce sunteti.

  • Tu cui te adresezi aici? Ca daca incerci sa te adresezi electoratului PSD, sa stii ca ei nu prea stau pe G4Media 🙂

 5. Deci, pana la urma, fierea nu se lasa. Trage tunul cat inca mai poate. Nu-i e frica de ca-i va tine companie hamsterului flausat, la Rahova.

 6. Eu zic asa:
  „Omul de afaceri Vasile Creștin , cu acordul Primăriei Capitalei executa condamnarea în locul fugarului Dragoș Săvulescu.”
  Si restituie si paguba aferenta condamnarii…
  Sa stie omul pe ce ia banii!

 7. Slab, slab, slab!

  Asa zisul stat roman a luat aproape o jumatate de miliard de euro de la toti cetatenii si i-a dat fratilor micula.

  Reteta verificata! Schema de jaf e aplicata si de alti baieti

 8. Ar trebui modificata legislatia pentru a impozita veniturile, altele decat salariile, pensiile bazate pe contribuii si dividentele, progresiv, dupa o grila americana cu praguri recalculate la nivelul venitului din Romania.

 9. Chestia asta miroase a parnaie!