G4Media.ro

OMS: Coronavirusul, la fel ca gripa spaniolă, dispare vara și revine cu…

OMS: Coronavirusul, la fel ca gripa spaniolă, dispare vara și revine cu înverșunare în septembrie și în octombrie

Epidemia de coronavirus în multe țări nu se oprește, ci mai degrabă crește. În altele scade, dar încă nu putem sta liniștiți. Scenariile posibile ale viitorului apropiat sunt clare pentru majoritatea experților, scrie La Repubblica, citată de Rador.

Și, de aceea, pot fi înfruntate mai bine. Această pandemie „se comportă așa cum am prezis” și „comparația este cu gripa spaniolă, care s-a comportat exact precum COVID-19: a scăzut vara și s-a reluat cu înverșunare în septembrie și în octombrie, provocând 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”, avertizează Ranieri Guerra, director adjunct la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cadrul emisiunii „Agorà”, de la Rai 3.

Și, acesta este răspunsul la scrisoarea experților, care au spus că „urgența a luat sfârșit”.

„Când virusul dispare din clinică, totul pare să se termine, dar nu este așa”, a spus Guerra. În comparație cu noua categorie a pacienților „slab pozitivi”, „nu intru în clasificări și definiții artificiale pe care le pot face colegii din diverse discipline. Mă uit la fapte și faptele spun că genomul virusului este în continuare același, iar faptele spun că tendința unei epidemii ca aceasta este previzibilă. Există un regres care coincide cu vara”, a precizat Guerra.

„Este adevărat că secţiile de terapie intensivă s-au golit, însă s-au golit așa cum era prevăzut să se întâmple și nu vrem să se umple din nou în toamnă. Toate precauțiile pe care le luăm au ​​scopul de a limita circulația virusului când aceasta se va relua”, a concluzionat Guerra.

„Nu există nicio îngrijorare pentru că totul este de așteptat. Ambele focare au fost identificate imediat și delimitate, astfel încât sistemul pus în funcțiune este valid. Există focare inevitabile în Italia și Europa”, continuă Guerra, care promovează, de asemenea, măsurile luate pentru transport.

„S-a întâmplat să circul cu trenul și mi se pare că distribuirea locurilor pe scaune la bord funcționează bine din punct de vedere al distanței”. Regulile de distanțare sunt necesare, deoarece „cu două zile înainte de declanșarea simptomelor suntem contagioși”, a precizat Guerra.

În ceea ce privește asimptomaticii propriu-ziși, „au simptome atât de ușoare încât nu contribuie în mod semnificativ la transmiterea virusului, deoarece încărcătura virală este conectată, chiar dacă în mod neliniar, cu gravitatea simptomelor”.

Spre deosebire de mesajele uneori divergente care au existat în aceste săptămâni tocmai pe aceste subiecte, Guerra comentează: „Colegii cu cunoştinţe în domeniul științei încearcă să comunice ceea ce știu, dar uneori o facem greșit”.

„Italia este gata să vaccineze 100% din populație împotriva gripei, conform recomandărilor făcute de Ministerul Sănătății”, a mai declarat Guerra, indicând una dintre armele care vor ajuta la o mai bună confruntare cu un posibil al doilea val de COVID-19, la toamnă.

Din acest punct de vedere, directorul adjunct al OMS a precizat că „vaccinurile există și sunt puse la dispoziție în fiecare lună septembrie, pe baza evaluării prospective a tulpinilor virale care circulă”.

Sursa: La Repubblica/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Toate bune si frumoase, doar ca n-a dispărut! Ăștia din când, mai zic cate o vorba de duh! Acuma trebuia formulata in asa fel încât sa se auda si un „1919” in frază, ca na, daca nu se sperie lumea nu și justifică activitatea!

 2. OMS a ajuns un soi de ghicitoare care da in bobi si ghiceste in palmele chinezilor.
  N-au spus absolut nimic cu inteles anul asta.

 3. Nu e niciun comuncat OMS, e un Rafila din Italia care vorbeste pentru Italieni sa-i mai sperie un pic cat sa nu uite sa se spele pe maini mai des si sa nu arunce masca la primul cos!

  • Ai dreptate! Nu avea cum să ni se adreseze nouă sau tuturor, că nu a scăzut deloc, ba chiar invers!

 4. Bun, si ce facem cu tari in care a izbucnit epidemia cand era foarte cald? Imi vin in minte Qatar, tari din Caraibe, Australia, Iran. Sau SUA unde in state unde e foarte cald acum cresc cazurile si nu scad cu venirea verii Florida, Texas sau California.

  Instinctul imi spune ca va fi fix invers de cum “prezice” OMS-ul.

 5. ieri sau alaltaieri citeam tot o declaratie ca virusul asta e neobisnuit si nu dispare vara , azi s-au razgandit!

 6. Ia vedeti ce spune Dr. Răzvan Constantinescu la minutul 26.
  Merită însă ascultat de la cap la coadă.

  https://youtu.be/8obSxl50nyc

 7. Atit de bine dispare incit statele din sudul SUA, acelea cu 30 de grade Celsius si plus, sint acum la maximul de infectari cu cite 8000-9000/zi, un record de 40000 de noi infectari/zi in SUA:
  Florida care inchide plajele si barurile, Texas unde in Houston nu mai sint locuri in spitale, Carolina de Sud, Arizona si California…
  Adica acelea cu plaje si terase..

  • Si ca sa fim corecti, se pare ca reprezentantul Italiei in OMS vorbeste despre o „descrestere” ca raspuns la o scrisoare a unor medici italieni care considera ca virusul a disparut pt ca clinicile italine sint goale.

   Da a disparut in Italia pt ca a fost inchisa si oamenii in case, dar sa vedem ce se mai intimpla acum ca s-a deschis din nou chiar si international.
   Si statele din sudul SUA tot in faza relaxarii sint …