G4Media.ro

OMS avertizează că „transmiterea susţinută” a variolei maimuţei la nivel mondial reprezintă un…

sursa foto: Pixabay

OMS avertizează că „transmiterea susţinută” a variolei maimuţei la nivel mondial reprezintă un risc pentru grupurile vulnerabile

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri că ”transmiterea susţinută” a variolei maimuţei la nivel mondial ar putea face ca virusul să înceapă să se răspândească în grupuri cu risc ridicat, cum ar fi la gravide, persoane imunodeprimate şi copii, informează Reuters.

OMS a indicat miercuri că analizează rapoarte referitoare la copii infectaţi, printre care se numără două cazuri din Marea Britanie, precizând că monitorizează cazuri similare din Spania şi Franţa. Niciunul dintre cazurile depistate la copii nu a fost grav.

Virusul a fost identificat până în prezent în peste 50 de ţări situate în afara Africii unde este endemic.

Numărul cazurilor este în creştere şi în ţări din Africa, a precizat OMS, solicitând intensificarea testării.

„Sunt îngrijorat de transmiterea susţinută pentru că aceasta ar sugera că virusul (se) stabileşte şi s-ar putea răspândi în grupuri cu risc ridicat, inclusiv la copii, persoane imunodeprimate şi gravide”, a declarat miercuri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing online de la Geneva.

Peste 3.400 de cazuri de variola maimuţei şi un deces au fost înregistrate de la debutul focarului, în luna mai, în general în Europa printre bărbaţi care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi, conform unui bilanţ al OMS. De asemenea, au fost înregistrate peste 1.500 de cazuri şi 66 de decese în acest an în ţări în care virusul se răspândeşte de obicei.

Săptămâna trecută, OMS a apreciat că focarul de variola maimuţei „nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, după cum a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus. Totuşi, el a precizat că OMS monitorizează îndeaproape focarul şi ar urma să reconvoace comisia „cât mai curând posibil” pentru o nouă evaluare a situaţiei.

Agenţia ONU a indicat că lucrează, de asemenea, la un mecanism pentru o distribuire mai echitabilă a vaccinurilor după ce ţări printre care s-au numărat Marea Britanie şi Statele Unite au sugerat că sunt dispuse să împartă vaccinurile contra variolei pe care le au stocate şi care protejează şi împotriva variolei maimuţei.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. de ce nu da Catiusa datele pe 2021 ????

  2. Tocmai acum de “pride month”… se îmbolnăvesc b u l a n gii

  3. Hahahahaha, ce mi se pare cel mai amuzant, e că în vreo lună- două, G4 media vor fi nevoiți să scrie variola 2022, sau variola Xc516dd, sau un fel de nume de stea. Heeei, redacția, nu ați auzit că e rasist să folosești termenul „variola maimuței”?

    „WHO renaming monkeypox virus after scientists voice concern that it is ‘discriminatory and stigmatizing”

  4. Adica pentru droggyboti 🙂