G4Media.ro

OFICIAL Sindicatele din Educație continuă greva: Nu ne-ați convins că, după încheierea…

Inquam Photos / Octav Ganea

OFICIAL Sindicatele din Educație continuă greva: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” anunță printr-un comunicat oficial că greva cadrelor didactice va continua și din 6 iunie. Sindicaliștii transmit că Guvernul nu i-a convins deloc că vor să investească în educație, dacă greva va înceta.

„În numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”, se precizează în comunicatul semnat de președintele Federeației Sindicatelor, Marius Nistor.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.

„Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici”, se precizează în comunicat.

Sindicaliștii mai atrag atenția că această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl.

„Modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ. Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie. Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării”, se precizează în comunicat.

Sindicaliștii le reproșează guvernanților că degeaba au trecut prin Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, pentru că aceasta oricum nu va fi pusă în aplicare.

„Dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această cheltuială”, se precizează în comunicat.

Sindicaliștii somează guvernul să aplice reformele promise:

„Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ. Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

 1. Stați pe vârfuri. Tot ce pregătesc securiștii de la conducere sunt minciuni și diversiuni

  • @Sandhuguru – vezi tu, când încerci să te dai foarte deștept și infinit mai telectual decât ei, dar ai o greșeală ortografică în primul cuvânt, se cam duce totul de râpă și ăia pe care îi vorbești tu de rău au tot dreptul să te ia peste picior.

   Of, ce de nărozi se trezesc vorbind pe-aici, prin comentarii (forma corectă a pluralului cuvântului „nărod”)…

  • @Sandhuguru…..de pensiile speciale nimic? De coruptia USL nimic? Profesorii sunt de vina ca au salarii mizere!

   Ce va mai place voruptilor sa distrugeti educatia din Romania. Vreti sa cresteti muraturi nu oameni, cu cat mai pr0stì cu atat mai bine, sunt ursor de controlat….marş putregaiule!

  • @un judecator
   La ce s-a inventat justitia?

  • Greva va inceta atunci cand vor dorii Ciolacii . Totul este planificat cu scopul de a nu se mai face rocada . Ciolacii nu vor la guvernare ,vine anul electoral. Dupa vacanta parlamentară, ciolacii o sa renunte la guvernare . Totul trebuie „tărăgânat ” cat mai mult posibil.

 2. O sa urmeze deturnarea protestelor cu ajutorul AUR, partidul Specialilor si a Tradatorilor pro rusi din Romania 👍🏼

 3. Noi avem o teoremă.

  După ce i-au netezit calea lui Ciolacu la ameţita guvernare că PSD nu ştiu să vă salveze în crize şi numai când LINIŞTEA e STABILITĂ de copiii lor de mingi PNL care aţi uitat ce au făcut şi în celălalt USL când erau băgaţi la înaintare PNL să le facă toate mizeriile ca ei(PSD) să rămână curaţi ca virgina şi neatinşi pentru că tot timpul scopul PNL a fost să fie fie paratrăsnetul celor de la PSD după ce îşi consumau trădarea ca să le facă cale liberă celor de la PSD la următoarele alegeri pentru a vă lăsa fără alternativă de vot(problema de data asta este că sunt alternative şi de aceea e atâta bâţâială cu trotinetele pentru că ei sunt eroarea care nu au avut-o până acuma din planul lor de succes de 33 de ani şi care poate să le dea tot planul peste cap şi poate acuma vă prindeţi de ce sunt atâta de isterici împotriva trotinetelor şi sunt atâta de motivaţi riscând chiar să fie ridicoli şi să delireze toate nebuniile neimaginate ca să îi îngroape fiindcă nu au de ce se lega de ei că sunt opusul lor în toate şi chiar sunt pe bune oamenii). Si chiar dacă voi sunteti uituci noi am mai observat că după ce v-au vrut pe toţi proşti şi analfabeţi ca să aibă cine să îi voteze acuma îi vor la fel şi pe profesori fiindcă dacă nu le dau acuma 40% şi doar pe bucăţi după alegeri e clar ca sticla că e vorba despre a le cumpăra votul.

  Acuma serios care dintre voi profesorii nu o să îi votaţi când ştiţi ca o să vă dea nu doar 25% şi 40% şi alte minuni care vi le vor mai promite până la alegeri?
  Înţelegeţi despre ce tot vorbim de când aţi început greva, iar dacă aţi avea memoria bună v-aţi fi amintit că nu au dat niciodată nimica decât în aşa fel încât să ştiţi că veţi primi numai dacă câştigă alegeri(niciodată nu s-a întâmplat să se întâmple astfel de 33 de ani).Iar dacă memoria aia ar fi bună aţi fi ştiut că nu contează cât vă dau şi cât vă iau înapoi că tot cu aceiaşi bani vă vor plăti măririle că economia e inexistentă, numai că banii vor fi şi mai devalorizaţi că trebuie să fie şi pentru buzunarul lor şi pentru al vostru că doar nu credeaţi că le place aşa de mult la putere că nu au ce face altceva mai bun.

  Atâta timp cât pot să vândă sau să împrumute se vor bate pentru putere că aşa e uşor să trăieşti pe spatele prostimii şi să nu faci nimica că ei nu au nici o legătură cu competenţa şi hărnicia, iar când nu vor mai putea şi avea de unde vinde şi împrumuta nici dacă i-aţi implora să vină la putere nu vor mai veni şi vă vor trimite la alţii să vă salveze(numai că când o să vă uitaţi în jur nu o mai fie nimeni să vă salveze pentru că nu i-aţi vrut şi dragoste de-a sila nu o să vă dea, de vor pleca şi vă vor lăsa şi în urmă nu se vor mai uita oricât de mult după ei veţi mai striga că ştiu că aceeaşi greşeală o veţi repeta imediat cum vă vor salva când de bine veţi da de îi veţi aduce înapoi pe ceilalţi şi povestea iarăşi o veţi repeta PENTRU CĂ DE FIECARE DATĂ LA FEL FACEŢI CĂ NU E PRIMA OARĂ CÂND O FACEŢI ŞI E DOAR PRIMA OARĂ CÂND UNII ÎNCEARCĂ SĂ VĂ SALVEZE DE SE LECUIESC A DOUA OARĂ ŞI SE IAU ŞI SE DUC CÂT MAI DEPARTE DE VOI DUPĂ ĂILALŢI).

  Prima şansă deja aţi ratat-o şi aţi intrat în a doua şi dacă şi pe asta o rataţi le vor dispărea complet bunăvoinţa faţă de voi şi veţi rămâne pe cap cu măscărici ăştia până vă veţi sătură de ei şi veţi face ce aţi mai făcut că altă alternativă nu veţi mai avea decât să vă rezolvaţi singuri problema şi NOI ŞTIM EXACT CUM O VEŢI REZOLVA(era cât pe ce să o faceţi la mandatul de dinainte dar nu vă pierdeţi speranţa că sunt consecvenţi şi vă vor aduce iarăşi în acel moment, mai repede decât credeţi voi).

  În atâtea moduri aţi fost avertizaţi şi cum ştim că nu o ascultaţi niciodată pe Mama Omida fiecare cuvânt scris se va adeveri pentru că noi încă nu am văzut prost care să îşi rupă destinul fatidic deja scris şi atâta de previzibil.

  • vor uita imediat ce vor primi niste firmituri, si nu le vor mai pasa de investitii, de reforme, de nimic, si ii vor vota din nou

  • In al doilea paragraf nu exista nici măcar o singura virgula, ideile sunt puse acolo parca ar veni pe banda rulantă la o burtiera de la o televiziune îndoielnică. Și clar nu știi ce înseamnă o teorema. Felicitări lui AndreiB care a reușit sa citească totul (deși nu cred) și ti-a răspuns.
   Bănuiesc ca ce ce vrei sa spui e ca PSD cumva manevrează lucrurile ca sa nu ia guvernarea și sa ii scoată pe PNL vinovați, foarte posibil, dar asta se putea scor intr-o fraza…

 4. O tara needucata e o tara esuata. Ghici care e aia?

 5. Oh, ba eu as spune cu tarie, „ne-ati convins”.
  Ne-ati convins de ipocrizia si intentiile voastre mizere.
  Ne-ati convins ca va pasa de educatie cat ii pasa mortului de coliva.
  Ne-ati convins ca va veti bate joc in continuare, cu indolenta bine-cunoscuta, de tot ce inseamna invatamant, educatie, si profesori.
  Ne-ati convins. Acum ramane de vazut, ce e de facut.
  „O lume minunata” are Oha si slugile lui.
  Restul, au parte de o lume „putin cam mult” neminunata.

 6. Cine o sa va plateasca voua pensiile daca tineti in sah viitorul elevilor din ani terminali?

  • 😂😂😂😂 Da ce ar fi sa taiati voi Prnsiile Speciale si sa numai furati atat, faceti reforme in toate ministerele, digitalizati tot si-o sa vedeti cati bani or sa fie pentru toti ceu care muncesc pentru Romania. Dar voi vreti sa cresteti slugi si a n alfabeti, pentru ca sunt usor de controlat👍🏼

  • Si ce mai este de ras Mira este „preocuparea” falsa din comentariul tau.

   Cand vreodata v-a pasat voua de tineri adica de viitorul tarii? Educatia o distrugeti sistemativ de 34 de ani, bugetele penteu educatie mici si plus se fura ca-n codru…..droguri le bagati la discretie, pacanele sa isi distruga familiile si multe altele…..

  • O treapta superioara de calificare iti creste pensia cu 30% in medie datorita contributiei mai mari. Merita chiar si la un an lipsa

  • sa speram ca nu una ca tine…sau ca cei platiti/postare de politrucii aflati la putere.elevii aflati in ani terminali reprezinta 16,5% din total,de cand o minoritate,iar o minoritate,decide pentru ceilalti 83,5%?invatamantul prost platit/finantat produce viitorii postaci ,de cand necalificatii din parlament(sau poate stii tu,cu vasta ta cultura,ce scoala ii pregateste pe actualii politicieni?) decid cine primeste bani si cine nu din taxele stranse de la noi,cei din mediul privat?am mai intrebat ceva aurolac sustinator al guvernului de ce in cazul magistratilor,care au beneficiat in ultimii doi ani de mariri salariale de 49% (20% anul trecut de sinistrul pietroiu,25% anul acesta din propriul pix),nu li se cere crestere a performantelor pe masura…raspunsul a fost ca nu putem compara cele doua categorii,raspuns tipic de argat.

  • Nu va suparati, dar pentru elevi nu s-a inventat vreo organizatie care sa militeze pentru dreptul lor la educatie care acum e incalcat?

  • @Mira, nu te mai screme sluga de corupti spurcata ce esti! Elevi ar trebui sa faca front comun cu profesorii si parinti impotriva Mafiei din care faci si tu parte 👍🏼

  • @mira tv
   Pai ce-au facut pina acum,daca n-au invatat 11 ani vor sa ingrase porcul in ajun?
   Sa astepte pina la Craciun macar…

  • Au de tinut macar atatea ore cate sunt pentru un part time?

  • Mă – ta!

 7. dintre toti prostii trecuti clasa din mila, ma ciuca e cel mai mare.

 8. Eu am o intrebare.
  Cum indrazneste un individ, unul singur, sa ameninte un intreg segment socio-demografic si o intreaga breasla profesionala?
  Cum s-a ajuns la acest tupeu murdar, de sef de mafie, de vataf pe plantatie?
  Cum s-a ajuns de la acel individ amintit de Ponta cu vorbele, „umil, domnul Klaus, cum erati cand veneati la mine in birou”, la acest monstru de aroganta care face-si-desface totul in tara asta.
  Chiar suntem toti atat de lasi si de umili incat toti martafoii fac tot ce ii taie capul, in cel mai deplin dispret fata de cei care nu sunt cu/ca ei?

 9. E păcăleală mare cu salariile profesorilor!
  Dacă acceota acum mia aia de lei și încheie greva, la anul vor primi fix inflația din acest an, cam 12%, pentru că atât înseamnă 140:125.

  • au primit cam cat a fost inflatia anul trecut,asta-i tot ce poate coalitia stabilitatii…ne ameteste cu „cresteri”de 5%,revine (INS)cateva luni mai tarziu cu „schimbarea algoritmului de calcul”si ajusteaza la 1%,dupa ce cheltuielile au fost dimensionate pe minciuna precedenta,si nimeni nu raspunde.

 10. De treflă.

 11. @Gogu – de ce? Din același motiv dat de Ilie Moromete când l-a întrebat fiu-său de ce a tăiat salcâmul.

 12. @Marcel Radu, @un judecator

  argumentarea dvs este la nivel de gradinita, cel mult invatamant primar . Cu astfel de argumente greva nu o sa mai aiba sprijinul opiniei publice. In plus, pancartele purtate la greva cu citate din Dana Budeanu, Bravo, ai stil si alte lozinci de calitate indoielnica nu erau compatibile cu nivelul intelectual al profesorilor.

  • Ce vina au profesorii ca coruptii USL in loc sa investeasca in educatie fura si distrug Sistemul Educational de 34 ani?

   Hai te astept cu argumente! Au am prrgatite mii de aegumente cu dovezi cum sa sefii tai USListi sunt niste corupti!

  • @user – cred că nu prea stăpâniți, stimate interlocutor, proprietatea termenilor. Un răspuns nu se constituie neapărat într-o argumentație.
   Mai mult, la o întrebare atât de „lipsită de inspirație” (eufemism grosolan, catalogarea corectă ar fi considerată limbaj trivial) ca aceea pusă de cel ce își spune „gogoo” nu e necesară nicio argumentație. Dacă cineva nu înțelege a priori de ce un profesor debutant ar trebui plătit cu salariul mediu pe economie, orice argumentație nu își are rostul dintr-un motiv simplu: de partea cealaltă nu există o inteligență suficientă pentru a trece de un test Turing.

  • Cine-i p_rostul ăsta de user?!

 13. Rezultatele profesionale sunt jalnice,promoțiile sunt din ce în ce mai slab pregătite,testele PISA le confirmă.

 14. Deh absolvent RO.

  • poate de ITP, dar vezi ca expira. asa se intampla si cu educatia, daca nu calci pe acolo, si putinul pe care il stiai, se duce.

 15. Cereți bani de la MAPN, pe pensiile lor speciale se duc cele mai mari sume. Nu fac și n-au făcut absolut nimic, inafara de a arunca cu patos vorbe goale gen “onoare” și “datorie”. In plus, e plin de pensionari care cumulează pensia cu salariul de la stat.

 16. Se cam calcă degeaba ” pe acolo” ! Sunt licee cu O promovare la Bacalaureat,de ani buni de zile,plătite în continuare din banii contribuabililor că să producă nimic.Tr.o L a salarizării legată de performanță ca în privat (aplicații info,de evaluare a progresului școlar al elevilor ) Var.privatizării parțiale a școlilor de stat,ce consumă fd.bugetare și nu dau absolvenți de calitate.Peste 50% în 2022 dintre absolvenți au făcut liceul degeaba,fiind neinscriși sau nereușiți……..au ITP expirat pt.profesii de viitor