G4Media.ro

Oficial român: În criză energetică, România a ţinut lumina aprinsă în Republica…

Sursa foto: Pixabay

Oficial român: În criză energetică, România a ţinut lumina aprinsă în Republica Moldova, la propriu

România a ţinut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova pentru două ierni şi a reuşit să facă asta pentru că a avut un sistem energetic pregătit, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, transmite Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, cu cât ne proiectăm investiţii în sistemul energetic care să ne asigure un mix echilibrat de producţie de energie electrică, rezolvăm şi problema de security of supply, precum şi problema de suportabilitate a costului energiei în factura consumatorilor casnici şi non-casnici pe partea de energie electrică. Din punctul acesta de vedere, România a dat dovadă de consecvenţă în ultimii ani, prin sursele de finanţare şi programele guvernamentale cu un nivel foarte mare de finanţare. Am văzut şi în perioada crizei energetice că România, la propriu, a ţinut lumina aprinsă în Republica Moldova pentru două ierni, adică ajutorul dat vecinilor a fost unul consistent. Am reuşit să facem lucrul acesta tocmai pentru că am avut un sistem energetic pregătit să facă asta, pregătit să asigure nevoia de energie la nivelul consumului de energie din România şi atunci am putut să întindem o mână de ajutor şi Republicii Moldova. De ce să nu extindem acest ajutor şi către alte ţări, când este nevoie şi de ce să nu ne consolidăm poziţia de lider regional în ceea ce priveşte domeniul energiei?”, a declarat Niculescu la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”.

Şeful ANRE a susţinut că România este prima ţară din regiune în domeniul „off shore wind”, odată cu promulgarea unui proiect de lege în acest sens de către preşedintele Kuals Iohannis.

„Am dat dovadă de lider şi din acest punct de vedere o să reamintesc pe scurt proiectul promulgat de către preşedintele României în ceea ce priveşte producţia de energie „off shore wind”, sector care este pentru prima dată reglementat de o ţară riverană Mării Negre, fapt care ne poziţionează pe primul loc în regiune în acest domeniu. Repet, cred că soluţia la această problemă o reprezintă investiţiile pe tot lanţul: în producţia de energie electrică, în dezvoltarea reţelelor de transport – pentru că degeaba producem energie în sud-estul României, cum producem acum, dacă nu suntem capabili să o transportăm în zona de consum nord-vest, mai ales, investiţii în reţele de distribuţie care trebuie să facă faţă tuturor provocărilor din această perioadă, de la prosumator până la proiecte care trebuie racordate în reţelele de distribuţie, digitalizare etc.”, a subliniat preşedintele ANRE.

Ediţia cu numărul 8 a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”, dedicat problemelor de apărare, securitate şi relaţii internaţionale privind regiunea extinsă a Mării Negre şi a Balcanilor, are loc la Bucureşti, în perioada 23-24 mai.

Temele centrale ale acestei ediţii abordează securitatea în regiunea Mării Negre, ameninţările de tip hibrid care se manifestă pe multiple planuri, aspecte ce ţin de securitatea energetică, securitatea alimentară, combaterea dezinformării, rezilienţa cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest şi alte subiecte prioritare pe agenda publică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. „Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu” tre sa-si acopere cumva (daca nu prin fapte macar prin vorbe) si asta salariul imens pe care-l incaseaza luna de luna, chiar daca nu face nimic decat sa bata din gura

  2. Meritul este al celor 2 generații care s au sacrificat și au ridicat sistemul energetic, centrale,linii aeriene,stații. În 35 de ani meritul vostru a fost de a închide centrale,capacități de producție transformatoare și aparataj… Ultimul raport al Curții de Conturi arată dezastrul din sistemul energetic referitor la capacitatea de racordare a parcurilor eoliene și solare la sistem în zona Dobrogea și Banat. Mai concret spus dormiți de 35 de ani pe salarii faraonice….Dar ce să vorbim de „security of supply ” când voi nu sunteți în stare să elaborati norme minime de protecție și siguranță pt. o cabană de lemn sau un apartament.

  3. Nici un politician nu iese la rampa sa.ne explice de ce romanul plătește 90euro pe Mwh la un salariu real de 450 euro în timp ce spaniolul plătește 36 euro pe Mwh la un salariu real de 1100 euro.De ce ne furați,dragi politicieni?

  4. Nici macar nu m-am obosit sa citesc articolul ,atâta scârbă am de minciună asta și de jaful constant din energie.