G4Media.ro

Oficial NATO de rang înalt: Ucraina ar putea ceda teritorii în schimbul…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Oficial NATO de rang înalt: Ucraina ar putea ceda teritorii în schimbul aderării la alianță / Consilier Zelenski: Ridicol

Ucraina ar putea fi nevoită să fie de acord să renunțe la o parte din teritoriul ocupat de Rusia dacă dorește să adere la NATO, a declarat un înalt oficial al alianței, citat de Sky News.

Stian Jenssen, care ocupă funcția de șef de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a adresat presei norvegiene în cadrul unei dezbateri care a avut loc marți.

Stoltenberg a evitat mult timp, cu prudență, întrebările despre ceea ce ar trebui să facă Ucraina pentru a pune capăt războiului.

Poziția sa a fost în mod constant că este de competența Ucrainei – nu a unor terțe părți – să decidă cum și când ar trebui să înceapă negocierile cu Rusia.

Dar, în timp ce Jenssen a reiterat această linie, a oferit indicii că Ucraina ar putea avea într-adevăr o cale de intrare în NATO.

  • „Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO”, a spus el.
  • „Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete”.
  • „Rusia se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist că poate cuceri noi teritorii.
  • „Acum este mai degrabă o chestiune legată de ceea ce Ucraina reușește să recupereze”, a adăugat el.

Întrebat de ziarul norvegian VG dacă Ucraina trebuie să cedeze terenuri pentru a obține pacea statutul de membru NATO, Jenssen a sugerat că această întrebare a fost deja ridicată în cadrul alianței.

„Nu spun că trebuie să fie așa”, a spus el. „Dar aceasta ar putea fi o posibilă soluție”.

Dar această soluție ar fi direct contrară obiectivelor de pace declarate de președintele Zelenski.

Unul dintre cele 10 puncte ale așa-numitei sale formule de pace implică restabilirea granițelor Ucrainei, așa cum erau ele înainte de invazie.

Consilier Zelenski: Renunțarea la teritoriu pentru aderarea la NATO ar fi „ridicolă”

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a respins ideea o ca fiind „ridicolă”.

„Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democrației, să încurajezi un criminal global, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internațional și să transmiți războiul altor generații”, a scris el, pe Twitter.

  • „În mod evident, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, dacă regimul politic din Rusia nu se schimbă și dacă criminalii de război nu sunt pedepsiți, războiul se va întoarce cu siguranță cu apetitul Rusiei pentru mai mult.
  • „Încercările de a păstra ordinea mondială și de a stabili o „pace rea” prin, să fim sinceri, triumful lui Putin nu vor aduce pace în lume, ci vor aduce atât dezonoare, cât și război.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Daca Ucraina cedeaza teritorii acum, ca sa fie bine și sa nu fie rau in UE si NATO, nu va mai fi liniste in Europa. La fiecare 40-50 de ani orcii hrapareti vor porni iar cîte o razmerița armata sa mai acapareze niste teritorii. Trebuie pusi acum cu botul pe labe, eventual farîmițata federatia prin ajutarea secesionistilor.

  2. Acest oficial trebuie expulzat în rusia .