G4Media.ro

OFICIAL Elevii cu cerințe educaționale speciale se pot înscrie începând din 30…

OFICIAL Elevii cu cerințe educaționale speciale se pot înscrie începând din 30 iunie la liceu sau școală profesională, pe locuri speciale / Ana Dragu: Profesorii care au adaptat programa pentru acești copii își vor vedea acum efortul răsplătit

Ministrul Educației, Monica Anisie, a emis Ordinul care reglementează, la admiterea la liceu 2020, locuri distincte pentru elevii cu CES (cerințe educaționale speciale) din școlile de masă și școlile speciale, peste numărul de locuri din unitățile respective de învățământ.

Elevii se pot înscrie de pe 30 iunie până pe 5 iulie 2020, iar pe 6 iulie are loc repartizarea candidaților pe locurile distinct alocate celor cu CES. Psihologul clinician Ana Dragu a declarat pentru Edupedu.ro că anul acesta “cred că vor fi foarte puțini candidați, în jur de 5% din numărul copiilor cu CES care au absolvit clasa a VIII-a”.

“Însă ce este extraordinar de important și ce va duce la schimbări este faptul că alocarea de locuri pentru acești copii va încuraja eforturile cadrelor didactice care lucrează cu elevi cu CES în gimnaziu și primar”, a precizat aceasta.

Repartizarea candidaților pe locurile distinct alocate se realizează de către Comisia de admitere județeană și a Municipiului București, anunță Autoritatea națională pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, copii și adopții.

“Elevii cu CES care, din anumite motive, nu au avut posibilitatea să participe la Evaluarea Națională generală și care, totuși, doresc să susțină examenele, în perioada 22 – 26 iunie 2020 se pot înscrie la etapa specială de evaluare națională pe baza unei adeverințe medicale, care să ateste faptul că nu a putut participa la evaluare din motive medicale”, anunță Ministerul Educației.

Amintim că membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au decis în februarie 2020 că elevii cu cerințe educaționale speciale trebuie să aibă locuri speciale în licee, școli profesionale și universități, la admitere, pe modelul celor alocate rromilor și copiilor din Republica Moldova. Hotărârea a fost luată după ce forul a fost sesizat de către Ana Dragu, psiholog clinician și președintele Asociației Autism Europa Bistrița.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter