G4Media.ro

Oficial de la Kiev: Ucraina, în discuţii accelerate cu aliaţii privind obţinerea…

Oficial de la Kiev: Ucraina, în discuţii accelerate cu aliaţii privind obţinerea unor rachete cu rază lungă de acţiune

Discuţii accelerate au loc între Kiev şi aliaţii săi în ceea ce priveşte solicitările Ucrainei pentru rachete cu rază lungă de acţiune, despre care partea ucraineană afirmă că sunt necesare pentru a împiedica Rusia să distrugă oraşele ucrainene, a declarat sâmbătă un consilier principal al preşedintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters, citată de News.ro

Ucraina a obţinut promisiuni că va primi tancuri de luptă occidentale şi doreşte avioane de luptă pentru a respinge forţele ruseşti şi pro-Moscova care avansează încet de-a lungul unei părţi din linia frontului.

”Pentru a reduce drastic arma principală a armatei ruse – artileria pe care ei o folosesc azi pe linia frontului – avem nevoie de rachete care să le distrugă depozitele militare”, a declarat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak pentru postul de televiziune Libertatea Ucrainei. El a afirmat că în peninsula Crimeea, ocupată de ruşi, sunt peste 100 de depozite de artilerie.

”De aceea, în primul rând, negocierile sunt deja în desfăşurare. În al doilea rând, negocierile se desfăşoară într-un ritm accelerat”, a spus el, fără a oferi detalii.

Pe de altă parte, Zelenski a declarat că Ucraina vrea să preîntâmpine atacurile ruseşti asupra zonelor urbane şi civile ucrainene.

”Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă… pentru a-l lipsi pe ocupant de ocazia de a-şi plasa lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului şi a distruge oraşe ucrainene”, a spus el, într-un mesaj video.

Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de rachetele ATACMS fabricate de SUA, cu o rază de acţiune de 297 km. Washingtonul a refuzat până acum să ofere această armă.

Tot sâmbătă, Forţele Aeriene Ucrainene au negat o informaţie apărută în presă potrivit căreia ar fi intenţionat să obţină 24 de avioane de luptă de la aliaţi, arătând că negocierile continuă, a scris publicaţia online ucraineană Babel.

El Pais a relatat, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene Iuri Ihnat, că Ucraina dorea iniţial două escadroane de câte 12 avioane, de preferat F-16 produse de Lockheed Martin.

Însă, într-o declaraţie pentru Babel, Ihnat a afirmat că declaraţiile sale de la un briefing de presă de vineri au fost interpretate greşit.

”Ucraina este doar în faza negocierilor privind aeronavele. Modelele de avioane şi numărul lor urmează să fie stabilite”, a spus el.

Vineri, la acel briefing de presă, Ihnat a afirmat că F-16 ar putea fi cea mai bună opţiune pentru avioane multi-rol pentru a înlocui flota actuală a ţării, formată din avioane de luptă din era sovietică, învechite.

El a declarat televiziunii publice ucrainene că aliaţilor nu le plac speculaţiile publice despre avioane, a arătat agenţia de presă Interfax Ucraina.

Consilierul adjunct al Casei Albe pe probleme de securitate Naţională Jon Finer declara joi că Statele Unite va discuta ”foarte atent” ideea livării unor avioane cu Kievul şi cu aliaţii săi.

Ministrul Apărării din germania a exclus, în această săptămână, ideea de a trimite avioane în Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Volodea nu ti -ai luat tratamentul psihiatric….

  2. Vezi ca pe netflix/youtube este un documentar despre Maidan 2013/2014. O sa intelegi ca Putin nu a vrut ca UE sa ajunga la granita Rusiei ca sa ramana in continuare la conducere mult si bine.
    Democratia este periculoasa ca nu poti tiran nonstop…

  3. Volodea, catel cuminte al propagandei rusesti ! Ti-ai facut datoria si astazi si ai incasat rubla aferenta comentariului postat ! Ai bani de vodca acum !

  4. @Radu Care ar fi propaganda rusească făcută in comentariile mele?

  5. Rusii au incalcat memorandumul de la Budapesta deci furnizarea de arme nucleare Ucrainei e absolut legitima.