G4Media.ro

OCCRP, platforma internațională de investigații construită de jurnalistul Paul Radu, a fost…

Sursa foto: Nobelprize.org

OCCRP, platforma internațională de investigații construită de jurnalistul Paul Radu, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), rețeaua internațională de presă construită de jurnalistul Paul Radu, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace 2023.

Între investigațiile publicate de OCCRP se numără Panama Papers, Pandora Papers, Laundromats și Pegasus Project.

OCCRP notează pe site-ul ei că lucrează ”cu grupuri de advocacy, înarmând societatea civilă cu informații pentru a face presiuni semnificative în favoarea justiției și a schimbării, și scoate la iveală dovezi care permit organelor de aplicare a legii să acționeze”:

  • ”Vedem un viitor în care corupția și crima organizată sunt reduse drastic, iar democrația este consolidată ca urmare a unei cetățenii mai bine informate, a unei responsabilități sporite și a unor costuri mult mai mari pentru activitatea infracțională. OCCRP expune și explică relația dintre bani și putere și servește ca un catalizator care îi înarmează pe ceilalți cu informațiile necesare pentru a determina schimbări pozitive. În calitate de jurnaliști de investigație, expunem crima și corupția la cele mai înalte niveluri. Folosind aceste dezvăluiri, avocații pot face presiuni pentru reforma politicilor și pot împacheta informații pentru aplicarea legii, care are autoritatea de a acționa pe baza dovezilor și de a face dreptate. Factorii de decizie politică se pot baza pe constatările investigațiilor pentru a adopta legi și a promova reforme. Cetățenii care ne citesc lucrările primesc informațiile de care au nevoie pentru a acționa și a se organiza în numele lor”, se arată pe pagina OCCRP.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „Factorii de decizie politică se pot baza pe constatările investigațiilor pentru a adopta legi și a promova reforme. ”

    Și,totuși, în România se întâmplă invers, corupția se consolidează, în loc să fie redusă drastic, iar justiția este tot mai mult aservită factorilor de decizie politică. Iar aceștia o folosesc ca instrument de întărire a cleptocrației.

    Președintele Republici însuși a involuat de la episodul ,, celor doi elefanți din încăpere” la guvernul actual, al partidelor-marionetă ale cleptocrației.

  2. Nu stiu inca (OCCRP), o sa ma uit. Bravo! Dar din notita si din realitate ai senzatia ca aceasta platforma este activa /efectiva mai mult international decat in Romania. Apoi are ca obiectiv informarea cetatenilor. Cu media din Romania (cea mai mare parte cumparata), intrebarea este Cum o sa reuseasca in Romania? Cum o sa ajunga la mai toti? Cum ”educa” cetatenii dupa varsta de 40 de ani cand radioul varsa pe zeci de canale muzica din anii ’80 si niste stiri de forma? TVul la fel iar internetul este o mare capcana in care fiecare citeste ce vrea, asteptand numai sa li se confirme parerile deja formate. Putini cei critici sau care verifica sursele.