G4Media.ro

Oana Țoiu (USR): Se împlinesc o sută de zile de când se…

Sursa foto: Unsplash / Alexander Grey

Oana Țoiu (USR): Se împlinesc o sută de zile de când se aplică taxa pe boală. Poate fi eliminată mâine, în Parlament

Deputata USR Oana Ţoiu a atras atenţia, luni, asupra faptului că se împlinesc o sută de zile de când persoanele aflate în concediu medical suportă o contribuţie de 10% la asigurările sociale de sănătate, transmite Agerpres.

Oana Ţoiu, iniţiatoare a legii care propune eliminarea „taxei pe boală”, i-a înaintat luni ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, o scrisoare cu întrebări referitoare la modul în care această contribuţie de 10% îi afectează pe pacienţii oncologi, părinţii copiilor cu cancer şi mamele care au născut.

„S-au împlinit o sută de zile de când se aplică taxa pe boală, inventată pitit de dumnealui anul trecut. O sută de zile de când acest Guvern ia bani de la angajaţii care au contribuit ani de zile, angajaţii bolnavi care sunt în concediu medical – 10% din veniturile acestora. Astăzi ştim că s-au încasat peste 30 de milioane de euro din taxa pe boală, peste 500.000 de euro pe zi. Au fost multe ştiri în ultima vreme faţă de acest caz hilar de păcăleală, în care o româncă a fost păcălită de cineva care s-a prefăcut că e Brad Pitt, trimiţând poze frumoase şi a lăsat-o fără bani. Putem spune că domnul Boloş este cel mai Brad Pitt al României, pentru că păcăleşte românii, luându-le banii, exact în momentul în care ar avea nevoie de ei, trimiţându-le la schimb doar declaraţii şi poze frumoase”, a susţinut Ţoiu, într-o declaraţie acordată presei.

Ea l-a acuzat pe Marcel Boloş de faptul că, pe parcursul ultimelor trei luni, „a minţit de cel puţin trei ori”. Potrivit reprezentantei USR, în România, există aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer, iar părinţii acestora plătesc „taxa boală” de fiecare dată când îşi iau liber de la serviciu pentru a-i însoţi la chimioterapie.

„La început a spus că această taxă pe boală nu va afecta femeile angajate care nasc. În acest moment, avem între 35.000 – 40.000 de naşteri, deja, în 2024. Fiecare mamă angajată care a născut şi a avut concediu medical ulterior a plătit 10% din venituri; o medie de 500 de lei pe lună a fost luată de la mamele angajate care tocmai au născut. Aceştia ar fi fost banii de scutece. Săptămâna trecută, ministrul Boloş a declarat că nu se pune problema, când vorbim de această taxă, de cazurile grave, de părinţii care îşi însoţesc copiii cu cancer la tratament, pacienţii oncologici sau mamele care tocmai au născut”, a completat Oana Ţoiu.

Conform deputatei, legea USR de eliminare a „taxei pe boală” a fost „blocată” în Parlament.

„La Camera Deputaţilor a fost depăşit cu două săptămâni termenul de dezbatere pe pachetul legislativ de tip amendamente la ordonanţa trenuleţ, iar în Senat, săptămânile trecute, au trebuit să inventeze votul unui senator care lipsea ca să se asigure că blochează această soluţie şi acolo. Mâine, 2 aprilie, în Parlament, se poate vota eliminarea taxei pe boală”, a transmis ea.

Oana Ţoiu a reamintit că USR a susţinut de-a lungul timpului măsuri precum introducerea celui de-al doilea consult din partea medicului după patru zile de concediu medical; eliminarea posibilităţii de a lucra la un al doilea angajator în timpul concediului medical. Ea a menţionat că pentru eliminarea concediilor medicale obţinute în mod nejustificat, nu este necesară taxarea, ci intensificarea controalelor şi digitalizarea sistemului.

„Nu trebuie să fii un geniu ca să îţi dai seama că cineva care e perfect sănătos şi îşi ia un concediu medical fals – fie să plece în vacanţă, fie să facă munci la câmp, fie să se ferească de vreo restructurare în instituţii publice – nu o să aibă nicio problemă să ia bani nemeritaţi, dar cu 10% mai puţin. Cei care sunt afectaţi de taxa pe boală sunt cei care sunt cu adevărat bolnavi şi au nevoie de resursele respective. Din cauza asta, taxa nu descurajează în niciun fel frauda, nici nu o identifică. Ce se poate face: controale. În primul trimestru al anului 2023, 20 dintre judeţe nu au avut niciun control”, a afirmat ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ne spune și nouă cineva, ca să știm, raportul concediilor celor angajați la stat, versus celor angajați la privat?

  2. Iar daca rezultatul raportului dintre canccediile medicale ale salariatilor de la stat, fata de sectorul privat ar fi foarte mare, atunci concluzia ar fi ca :
    – munca din din sectorul de stat, este mult mai epuizanta decat cea din sectorul privat .
    Si asa si este, pt ca daca se analizeaza nr functionarilor publici din Romania , comparativ cu cel din alte state europene, se va constata ca nu este deloc mare .
    Dar multi analisti economici, rau intentionati, includ poate si din prostie, in nr functionarilor publici si sanatatea, armata, politia, invatamanul, tot felul de agentii de stat, etc ( si care care sunt bugetari , in numar mare, cu salarii mari, si nu functionari publici), includere care denatureaza orice analiza