G4Media.ro

Oamenii lui Marian Vanghelie, mufați la banii din Sectorul 5. O firmă…

Sursa: Facebook

Oamenii lui Marian Vanghelie, mufați la banii din Sectorul 5. O firmă administrată de un ”șofer de tir” cu off-shore în SUA a semnat contracte de peste 54 de milioane de euro pentru străzi și trotuare

Firma Progresul SA din Jilava, Ilfov, a semnat două contracte de peste 54 de milioane de euro cu ADP Sector 5 pentru reabilitarea străzilor și trotuarelor din sector, potrivit SICAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice).

Contractele de tip acord-cadru pentru 39 de luni au fost semnate pe 31 decembrie 2019 și prevăd reabilitarea unui număr de 595 de străzi și trotuare din sectorul 5 în lungime de 147 de kilometri.

Cine e compania Progresul SA din Jilava. Fosta întreprindere de stat e deținută acum de firma Star Construct 2000 SRL, administrată de Iulian Lupeanu.

Numele lui Lupeanu apare în rechizitoriul DNA privindu-l pe fostul edil de la 5, Marian Vanghelie. De altfel, la termenul din 20 noiembrie 2019 al procesului lui Vanghelie de la Tribunalul București, instanța l-a citat cu mandat de aducere pe Iulian Lupeanu, dar acesta nu a fost găsit la domiciliu și judecătorii au aflat că ar fi „șofer de tir” și ar fi mereu plecat.

Procurorul DNA Ioan Amariei, cel care a condus ancheta în cazul lui Vanghelie, are însă o cu totul altă versiune cu privire la Iulian Lupeanu. Procurorul a atras atenţia în rechizitoriu că, în primul mandat de primar al lui Vanghelie, între 2000 şi 2004, fostul edil ar fi avut un om de afaceri apropiat căruia i-ar fi dat contracte şi de la care ar fi încasat comisioane.

Faptele s-au prescris însă – a constatat procurorul – deși au fost investigate de mai multe ori de fostul PNA, dar şi de actualul DNA, şi după ce s-au dat soluţii de neîncepere a urmăririi penale.

Omul de afaceri de care vorbea procurorul Amariei în rechizitoriul lui Vanghelie este chiar Iulian Lupeanu, administratorul societății care acum a semnat contractele de peste 54 de milioane de euro cu ADP Sector 5 pentru reabilitarea străzilor din sector.

”În această perioadă, Lupeanu Iulian, care controla activitatea societăților Star Construct 2000 S.R.L. și Dia Trans Impex S.R.L., a obținut importante sume de bani din bugetul Primăriei sectorului 5, al serviciilor publice aflate în subordinea Consiliului local al sectorului 5 și al societății comerciale Economat Sector 5”, nota procurorul în rechizitoriu.

Potrivit procurorului, firmele lui Lupeanu ar fi încheiat contracte cu primăria lui Vanghelie sau cu Economat sector 5 pentru construcţia magazinelor de tip Economat, modernizarea pieţelor George Coşbuc, Cotroceni, Ferentari sau Rahova şi asfaltarea străzilor din sector.

Procurorul Amariei notează în rechizitoriu că Vanghelie şi-ar fi cumpărat hotelul Bulevard din Predeal şi magazinul Bucureşti din Capitală cu banii primiți de la Iulian Lupeanu.

Potrivit unor informații de la Oficiul Naţional de Combatere a Spălarii Banilor obţinute de procuror, firmele omului de afaceri Iulian Lupeanu ar fi încasat între 2001 şi 2004 peste 200 de miliarde de lei vechi, adică aproape 4,5 milioane de euro la cursul de azi.

Procurorul a refăcut circuitul financiar şi a constatat că una dintre firmele lui Lupeanu a transferat sume de bani către firma Byte Trans Group din București. Apoi, Byte Trans Group a transferat 322.000 de dolari într-un cont deschis la o sucursala a Raiffeisen Bank din Ruse, Bulgaria, al companiei Quickstone International LLC – un off-shore înregistrat în SUA, Washington, DC și controlat tot de Iulian Lupeanu. E vorba de 102.000 dolari, 50.000 de dolari şi 170.000 de dolari, la datele de 30 mai 2003, 8 august 2003 şi 8 decembrie 2003.

În baza unei comisii rogatorii cu Bulgaria, procurorul a obţinut de la poliţia de frontieră bulgară şi de la banca din Ruse date despre intrările şi retragerile cash făcute personal de Iulian Lupeanu din contul companiei off-shore.

„În 2003, acesta s-a deplasat de mai multe ori cu autoturismul la Ruse, unde, din acest cont, a retras:
– 50.115 dolari la data de 25 iunie 2003,
– 50.114 dolari la data de 27 iunie 2003,
– 50.112 dolari la data de 18 august 2003,
– 50.123 de dolari la data de 18 decembrie 2003,
– 60.124 pe 19 decembrie 2003
– 60.124 de dolari la data de 22 decembrie. (…)

Se remarcă că aceste retrageri de valută în numerar au avut loc, de fiecare dată, după ce contul Quickstone International LLC a fost alimentat, cu sume de bani echivalente, prin viramentele făcute de către Byte Trans Group SRL (….) De asemenea, se remarcă faptul că singurele încasări în acest cont al Quickstone International LLC sunt reprezentate de sumele de bani virate din contul Byte Trans Group SRL. (….)

Această perioadă de <<turism febril>> la Ruse, practicat de Lupeanu Iulian, se suprapune peste perioada de încasare a plăţilor aferente contractelor încheiate de societăţile comerciale controlate de acesta cu Primăria sectorului 5, cu instituţiile publice subordonate Consiliului local al sectorului 5 şi cu societatea comercială Economat sector 5 SRL“, notează procurorul în rechizitoriu.

De asemenea, în contabilitatea firmei Byte Trans Group au fost găsite două facturi în valoare de 623.000 de dolari emise de Quickstone International LLC pentru „servicii de consultanţă în domeniul informatic”.

Firma Byte Trans Group din București îi are ca acționari pe Alecsandru Hociotă, Simona Moțatu și Gabriel Șutac, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Celalaltă firmă a lui Iulian Lupeanu de care vorbește procurorul Amariei, Dia Trans Impex, a fost deținută de acesta până în noiembrie 2004 când a fost cesionată unor cetățeni sudanezi, El-Saoudi Hasabella și Hussein Elias Ahmed, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Foto: Marian Vanghelie / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Tziganiada mafiotizata.

  2. Acum 2 luni am scris despre aceasta praduiala… https://www.facebook.com/100008478810610/posts/2246090239016915/?d=n

    Una din licitațiile trucate de aceste familii mafiote care au luat sectorul cu japca.
    E bine ca totuși se reiau și-n presa aceste informații

    • Hai ca au trecut decat doua luni pana sa apara in presa. Macar bine ca a aparut. Noroc ca avem asa multi jurnalisti profesionisti. Noroc si ca nu a scris idiotul de istodor articolul ca ar fi fost si ignorat de lume.

  3. Cu certitudine astfel de găști infracționale există în toată țara, sunt bine organizate, știu exact cum trebuie să acționeze, unde să „marce” pentru a se putea desfășura în voie. Corupția este atât de profundă, încât trebuie ras întreg sistemul. Poate vor acționa noii procurori selectați de pietroiu, sunt unu și unu, posedă niște competențe, o autoritate și o stăpânire de sine, încât, odată ajunși la parchete, toți hoții se vor lăsa de meserie. Stimați alegători pnl, vă declarați mulțumiți de numirile făcute de pietroiu? Scutea era secretar de stat în MJ când se turna și adopta OUG 13, Hosu nu are nicio treabă cu combaterea criminalității și terorismului, iar năucul acela numit pentru DNA și-a dat demisia de la conducerea unui parchet local, din pricina presiunii. Așa-i din păcate atunci când astfel de numiri și selecții stau în mâna unui singur individ, indiferent cine este el. Toate aceste numiri au venit din puțul gândirii pietroiului, vă dați seama. În loc să se fi procedat la organizarea unei comisii de experți, care să-i evalueze pe candidați, iar membrii acesteia să decidă, s-a mers pe metoda tumorel, iar rezultatele sunt exact aceleași. Deci, corupția este generalizată, sistemul stă în corupție, nu corupția a învăluit sistemul, dar să avem încredere, noii procurori selectați o vor combate, cu siguranță, dar la sfântul așteaptă!