G4Media.ro

Oamenii de ştiinţă au descoperit fosile ale unei specii de şopârlă care…

Sursa foto: australiangeographic.com.au / Katrina Kenny

Oamenii de ştiinţă au descoperit fosile ale unei specii de şopârlă care a trăit pe teritoriul Australiei / Reptila era de dimensiunile unui braţ uman şi avea corpul acoperit cu ţepi

O echipă de cercetători de la o universitate din Australia a descoperit fosile ale unei specii de şopârlă descrisă drept ”cea mai mare şi mai bizară şopârlă din familia Scincidae” care a trăit vreodată, informează DPA, citată de Agerpres.

Denumită oficial Tiliqua frangens – prescurtat frangens -, şopârla era de dimensiunile unui braţ uman şi avea corpul acoperit cu ţepi, au precizat miercuri într-un comunicat cercetătorii de la Flinders University.

Animalul a trăit în Pleistocen, alături de alte vieţuitoare din megafaună precum leii marsupiali sau cangurii din familia Sthenurinae, au adăugat cercetătorii.

Tiliqua frangens era de 1.000 de ori mai mare decât şopârla comună australiană de grădină, care cântăreşte circa 2 grame, a precizat cercetătoarea Kailah Thorn.

”Este dovada că până şi fiinţele de mici dimensiuni erau supradimensionate în Pleistocen”, a subliniat ea.

Frangens aveau, de asemenea, ”o siluetă unică îndesată şi cu ţepi”, a precizat Thorn.

Creatura a fost reconstituită din oase dezgropate în peşterile Wellington din statul New South Wales, aflat în estul Australiei, precum şi din fosile aflate deja în muzee de pe teritoriul ţării, a indicat Diana Fusco, coautoarea unui dedicat acestor fosile, publicat în Proceedings of the Royal Society B.

”În urma săpăturilor de la peşterile Wellington, am dezgropat aceste platoşe cu ţepi care, în mod surprinzător, nu au mai fost descoperite până acum. Am ştiut că avem de-a face cu ceva interesant şi unic”, a adăugat ea.

Şopârla ar fi făcut parte din ”nişa ecologică” a ţestoaselor de uscat de mici dimensiuni, sunt de părere cercetătorii. Denumirea Frangens înseamnă a sparge în bucăţele sau a sfărâma şi se referă la forţa maxilarului şopârlei.

Extincţia speciei coincide cu dispariţia megafaunei şi sugerează că aceste extincţii de la final de Pleistocen au fost mai ample şi au afectat şi creaturi mai mici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Tot doamna Gorghiu a fost cea care a inițiat cu dedicație pentru Bogdan Olteanu un proiect de lege care îl scotea pe ăla abia proaspăt intrat în închisoare. Apoi când presa sa imflamat și a aflat a restras proiectul. Asta e PNL. Sa nu uităm că tot sub influența ei la momentul actual pe jumătate din terenul de pe Kiseleff se construiește de către One United blocuri despre care Tribunalul București a decis că sunt ilegale ( ceea ce era normal dat fiind valoarea de zona protejată).