G4Media.ro

Oamenii de peste 65 de ani, mai înclinaţi să distribuie fake news…

Oamenii de peste 65 de ani, mai înclinaţi să distribuie fake news pe Facebook

Utilizatorii de internet trecuţi de 65 de ani au o tendinţă mai mare de a distribui informaţii false pe Facebook în comparaţie cu internauţii mai tineri, potrivit unui studiu publicat miercuri de o echipă de oameni de ştiinţă americani, citat de AFP și preluat de Agerpres.

Cercetătorii de la universităţile Princeton şi New York au analizat informaţiile distribuite în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 din Statele Unite de aproximativ 1.200 de persoane care au declarat că folosesc Facebook şi care au acceptat să îşi împărtăşească datele după încheierea alegerilor.

Oamenii de ştiinţă au comparat link-urile distribuite de aceştia cu mai multe liste cu site-uri de internet despre care se ştie că au publicat informaţii false – inclusiv o listă elaborată de BuzzFeed.

Rezultatele, publicate în jurnalul Science Advances, demonstrează că mai puţin de 8,5% dintre persoane au distribuit cel puţin un link de la unul dintre aceste site-uri.

Însă, cei care erau mai înclinaţi spre a face acest lucru erau vârstnicii. Utilizatorii de peste 65 de ani au distribuit ”de aproape şapte ori mai multe articole” bazate pe informaţii false în comparaţie cu persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani – cel mai tânăr grup studiat – indiferent de preferinţele politice.

„Nicio altă caracteristică demografică nu pare să aibă un efect semnificativ asupra distribuirii ‘fake news'”, au notat autorii studiului condus de profesorul de ştiinţe politice Andrew Guess.

„Este posibil ca un întreg grup de americani, astăzi în vârstă de 60 de ani şi peste, să nu deţină competenţe în media digitală necesare pentru a determina fiabilitatea articolelor întâlnite în mediul online”, au sugerat cercetătorii.

Pe de altă parte, cei care s-au descris drept conservatori sau republicani au distribuit de asemenea mai multe linkuri din media cunoscute pentru denaturarea informaţiilor prin comparaţie cu utilizatorii care au declarat că sunt mai liberali sau democraţi.

Acest lucru s-ar putea datora însă faptului că majoritatea articolelor conţinând informaţii false produse în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 au fost în favoarea candidatului republican Donald Trump, notează AFP.

„Dacă ‘fake news’ ar fi înclinat către (Hillary) Clinton mai degrabă decât către Trump, este posibil ca mai mulţi liberali şi nu conservatori să fi distribuit acest conţinut”, au scris autorii studiului într-un articol publicat de Washington Post.

Foto: pexels.com

Articol publicat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP#StopDezinformare

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Boșorogii sunt senili si proști, în marea lor majoritate, peste tot, și în Sua, dar mai ales la noi.
  Evident ca sunt ușor de prostit pe internet.
  De altfel, la știrile cu escrocherii prin telefon (povestea cu ruda care a avut accident si are nevoie de bani, etc), victimele sunt bătrâni.
  Sa sperăm ca cei mai tineri vor veni la vot, sa nu ne mai hotărască soarta moșuleți nostalgici ai comunismului

 2. Nu cred ca batranii lui buzatu si oprisan au treaba cu intetnetul.; vezi in schimb hoardele de ziaristi tineri,din televiziuni cum manipuleaza cu buna stinta. Nu e un criteriu varsta,mai ales la noi; la americani povestea e mai complicata.

 3. Comparatii usor pretentioase, diferenta evolutionista dintre romani si americani este ca intre maimuta si om.

 4. In articol ( traducerea G4 ) nu se precizeaza daca toti participantii la studiu au ( si ) votat in alegerile respective .
  Gradul de interes diferit ( manifestat prin participarea la vot ) ar putea fi o explicatie pentru diferenta care apare :
  daca tinerii nu au participat la vot , nu aveau motivatia de a difuza stirile ( false ) .
  In caz contrar , ar fi o veste buna faptul ca tanara generatie ar avea mai mult discernamant .
  Io raman rezervat , deocamdata …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.