G4Media.ro

O treime din spitalele care au răspuns unui studiu spun că nu…

O treime din spitalele care au răspuns unui studiu spun că nu fac avorturi din motive religioase / În cel puțin cinci orașe s-au executat avorturi la domiciliu, în ultimul an

Din 171 de spitale, câte au răspuns unei solicitări transmise de Centrul FILIA, 59 fac întreruperi de sarcină la cerere, 69 au transmis că nu fac deloc, iar în 9 spitale se face avort medicamentos. Dintre medicii specialiști în obstetrică-ginecologie, doar o treime fac întreruperi de sarcină la cerere, 275 din 802, se arată în studiul realizat de Centrul FILIA.

”În ultimul an, în cel puțin cinci orașe din România au fost înregistrate cazuri de avort empiric – întreruperea de sarcină realizată în afara unei unități medicale, fără personal medical, în lipsa unui mediu steril: București, Constanța, Sibiu, Motru și Segarcea” – Centrul FILIA.

Principalul motiv: prima poruncă – să nu ucizi

În ceea ce privește motivația din spatele refuzului, 51 de spitale au invocat motivele religioase ca principal motiv de refuz al medicilor, 20 au invocat motive de natură etică sau morală, iar 9 au invocat motive ce țin de criza SARS-CoV-2.

”Niciun medic specialist obstetrică-ginecologie din unitatea noastră nu efectuează avorturi la cerere. Motivele invocate sunt religioase și de ordin medical, având în vedere riscurile pe care le implică această manevră, care este la solicitarea pacientei, nu din motive medicale. […] Avortul la cerere nu intră în contractul medicului ca furnizor de servicii medicale, poate constitui o contradicție în convingerile medicilor care doresc să salveze vieți, să se ocupe de probleme de sterilitate, mai ales în contextul scăderii natalității”, a transmis oficial Spitalul Municipal Dr. Al. Simionescu din Hunedoara.

Faptul că în prezent nu există în fiecare județ spitale în care să se facă avorturi la cerere le  pune în pericol pe paciente, susțin cei de la Centrul FILIA. ”În primul rând, deplasarea acestora către cel mai apropiat spital le  crește acestora riscul de infectare cu noul coronavirus. În al doilea rând, femeile se află în  imposibilitatea de a beneficia de întrerupere de sarcină în condiții de siguranță, fapt care duce la  situații în care își induc singure avortul sau apelează la persoane neautorizate, așa cum s-a și întâmplat în 2020. Această situație nu  este străină pentru România. Pe perioada în care decretul 770/1966 a fost în vigoare, aproximativ 10.000 de femei și-au pierdut viața și circa 100.000 de femei s-au automutilat”, se arată în studiu

FILIA este o organizație non-profit, apolitică şi feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare.

România: fără planning familial, fără educație sexuală

Deși Organizația Națiunilor Unite a recunoscut că a nega dreptul femeilor la întreruperi  de sarcină în condiții sigure constituie un act de violență împotriva femeilor (CEDAW și CRPD,  2018), numeroase spitale din România refuză avortul, nu există contracepție gratuită, programe coerente de planning familial sau educație sexuală în școli, ceea ce le afectează în mod disproporționat tocmai pe cele mai vulnerabile persoane.

FILIA solicită Ministerului Sănătății să se asigure că toate femeile au acces universal și sigur la întreruperile de sarcină la cerere.

Solicitările FILIA:

 • Să impună gratuitatea întreruperii de sarcină la cerere dacă sarcina este rezultatul unui viol sau a unui incest;
 • Să nu impună introducerea consilierii pre-avort obligatorie, care poate duce la transmiterea de informații eronate în unitățile medicale de stat, care să le descurajeze pe femei să apeleze la o întrerupere de sarcină la cerere fără a fi informate corect și nepărtinitor;
 • Să stabilească un protocol pentru managerii de spitale care să includă pașii necesari pentru asigurarea accesului neîngrădit la întrerupere de sarcină la cerere pe tot parcursul anului, în toate județele țării;
 • Să introducă acordarea de servicii de avort la cerere în procedura de acreditare a spitalelor cu secții de obstetrică ginecologie;
 • Să adopte, să implementeze și să monitorizeze Strategia privind Sănătatea Reproducerii 2021-2026;
 • Să stabilească la nivel național un protocol privind întreruperile de sarcină (la cerere, medicamentoase și terapeutice) care să conțină specificații clare privind situațiile în care se poate refuza o pacientă, privind procedura în sine, drepturile și obligațiile părților etc.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Propaganda neomarxista….avem o problema ca nu toate judetele fac la cerere si ce sa vezi trebuie sa se deplaseze…..ceea ce e nasol pt ca iau coronavirus (sic!). O alta gogorita e ca medicii invoca motive religioase ( nu ii spun constiinta, nu da bine)…..trebuie obligatoriu ca medicii sa faca avorturi, indiferent de constiinta proprie. Pe de alta parte omit sa informeze ca avorturile la care se refera se fac nu doar ca urmare a unui viol…asta e linia de gandire neomarxista, protejam drepturile lgbt…avort….mai putin viata intrauterina! Doar femeile au dreptul sa decida asupra propriului corp (omit sa spuna ca si asupra fatului), doctorii nu au acest drept de a decide daca sa suprime sau nu viata cuiva!

  • Motivul de refuz ar trebui sa fie stric medical, nu religios. Stiinta ar trebui sa primeze in toate, nu religia. Asta daca ne dorim sa mai si avansam ca societate…

 2. Romania anului 1921…aa 2021. Sunt curios daca in acele spitale care refuza avorturile la cerere, din motive religioase, s-a cerut vreodata spaga de la pacienti. Ca sigur gasim ceva prin zona de religie care condamna asta. Or fi tot aia care acuza pacientii nevaccinati ca nu cred in covid?

  • Libertate de constiinta se cheama …si nu tine doar de motive religioase, tine de constiinta. Te rog, ce motiv are o femeie sa suprime viata fatului la 3 luni (cand deja organele sunt dezvoltate si inima bate) atunci cand nu este viol sau probleme medicale? Pt ca inclusiv asta este legal….
   Si atunci cum ramane cu dreptul meu ca doctor sa pot refuza sa iau parte la o ucidere?

  • Convingerile religioase ii impiedica sa faca avorturi la cerere doar la spital, ca la clinica/cabinetul lor privat fac fara nicio problema.

 3. Ipocritii nu au limite. Toti baga motive de religie si constiinta.
  Daca ar fi ei in situatia respectiva , sa necesite avort ?? Sigur nu ar face 8 copii , dar pe altii vor sa ii oblige. Tocmai pe saracii care nu au bani de anticonceptionale , vor sa ii incarce cu copii.

  Mergeti ba la alta masa !!!

  • Si cine ti a spua ca nu pot face… daca nu gasesti in Cluj si gasesti in Sibiu sau invers …asta inseamna ca nu poti face? Ce vrei….sa implementam programul national Avort la 2 pasi?

 4. Daca au principii religioase dubioase, care nu le permit sa efectueze una dintre cele mai banale interventii din ginecologie, nu trebuia sa se faca ginecologi. Cum ar fi sa am munca de birou si sa ma duc la locul de munca si sa stau degeaba, spunand ca nu-mi permite religia sa ating tastatura, ca computerul este ”lucru’ dracului”?

  • Exceptional comentariu, complet de acord, plus cel de mai jos, la fel: spaga le permite religia? Nu de alta, dar merge ca unsa treaba, nu s-a schimbat nimic pe nicaieri…

 5. curios ca spagile stiu sa le ia ..acolo nu invoca motive religioase…