G4Media.ro

O televiziune americană din Polonia care critică guvernul de la Varşovia riscă…

sursa foto: Pexels

O televiziune americană din Polonia care critică guvernul de la Varşovia riscă să îşi pierdă licenţa din cauza unei posibile modificări a legislaţiei

O televiziune americană din Polonia care critică guvernul naţionalist de la Varşovia şi-ar putea pierde licenţa din cauza unei propuneri de modificare a legislaţiei, au afirmat joi parlamentari ai opoziţiei, ei exprimându-şi îngrijorarea în creştere legată de libertatea presei din ţară, transmite Reuters, citată de News.ro.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) susţine de multă vreme că organizaţiile media deţinute de străini denaturează dezbaterile publice şi nu servesc intereselor poloneze, dar criticii spun că guvernul îşi propune să sporească controlul asupra mass-media şi să limiteze libera exprimare.

Parlamentarii opozitiei spun ca modificarea legislativa vizeaza televiziunea TVN si canalul sau de stiri TVN24, care sunt detinute de Discovery.

„SUA au observat cu o îngrijorare tot mai mare procesul de acordare a licenţelor TVN şi noua legislaţie propusă … Presa neîngrădită este crucială pentru democraţie”, a declarat pe Twitter însărcinatul cu afaceri american, Bix Aliu.

Nu ne vom pleca sub nicio presiune şi vom rămâne independenţi, acţionând în numele telespectatorilor noştri”, a declarat Consiliul de administraţie al TVN într-un comunicat.

Proiectul de amendament, înaintat Parlamentului miercuri seara târziu de un grup de parlamentari PiS, ar împiedica companiile din afara Spaţiului Economic European să preia controlul posturilor de radio şi televiziune poloneze.

”Proiectul de lege îşi propune să clarifice reglementările care permit Consiliului Naţional al Audiovizualului să contracareze în mod eficient posibilitatea ca orice entitate din afara Uniunii Europene să preia controlul asupra radiodifuzorilor RTV (radio şi televiziune), inclusiv entităţi din ţări care prezintă o ameninţare semnificativă la adresa securităţii statului”, se arată în justificarea proiectului.

„Există un scop – TVN urmează să fie furat … la fel ca mass-media publică, ziarele regionale au fost furate de la polonezi mai devreme”, a declarat Robert Kwiatkowski, membru al grupului parlamentar de stânga şi al Consiliului Naţional al Mass-Mediei.

De când PiS a venit la putere în 2015, opoziţia spune că a transformat posturile publice de televiziune şi radio în mijloace de difuzare a propagandei guvernamentale.

În decembrie, compania de rafinare de stat PKN Orlen a anunţat că preia publisherul de ziare Polska Press, de la un grup de presă german, în ceea ce criticii au spus că este o încercare de a spori controlul guvernului asupra ziarelor regionale pe care le deţine.

PKN Orlen a afirmat că preluarea este o simplă tranzacţie comercială.

„Un stat serios nu poate fi ca o frunză în vânt. Trebuie să avem instrumente care să ajute să decidem dacă o anumită preluare este adecvată sau nu pe teritoriul Poloniei”, a declarat reporterilor premierul Mateusz Morawiecki.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

 1. Uite, o alta tara care incearca sa puna capat proiectului european globalist.
  Foarte bine gandeste guvernul polonez, mai mult decat atat, si falsele ONG-uri finantate din strainatate cu un scop bine definit, ar trebui cumva albite, asa cum a incercat Ungaria, obligandu-i sa-si declare finantarile externe mai mari de 70 mii forinti.
  O lege asemanatoare ar fi binevenita si la noi: suntem destul de curiosi sa aflam cati bani primesc trompetele globalist/neomarxiste din surse externe.

 2. Au plecat polonezii de la comunism și au ajuns tot la comunism . Cum ar fi sa se închidă la noi ProTV pentru ca nu e românesc , și HBO sau Discovery ?

 3. Oare Protv-ul tovarasului lauder era presa neingradita?

  Din ciclul ati prostiti poporul cu televizorul…ascest post si trust expert in propaganda, mult mai abil decat ce era inainte de 90 a reusit performanta de a crea a generatie care isi ureste tara de origine si mai tot ce inseamna ea.
  Cand va ganditi la milioanele de oameni care ne lipsesc un rol au avut si astia cu tell_a_vision.
  Si cu televizorul am fost faultati.
  Ma bucur ca ungurii si polonezii au ghija ce „filme” ruleaza pe retina popoarelor lor.