G4Media.ro

O substanţă interzisă a fost găsită de ANPC în mai multe parfumuri/…

Sursa foto: Pixabay

O substanţă interzisă a fost găsită de ANPC în mai multe parfumuri/ A fost dată o amendă de 30.000 de lei şi au fost retrase de la vânzare produsele cu probleme

O substanţă interzisă a fost găsită de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în mai multe parfumuri, fiind dată o amendă în valoare de 30.000 de lei şi retrase de la vânzare produsele cu probleme. Acţiunea de control este în desfăşurare, transmite News.ro.

ANPC a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că în ultimele zile, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov desfăşoară o amplă acţiune de control la operatorii economici care comercializează produse cosmetice, în marile centre comerciale din regiune.

“În urma verificărilor, care nu sunt încheiate încă, au fost descoperite la vânzare, de către comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov, o serie de nereguli, respectiv: comercializarea unor produse cosmetice (parfumuri) diverse game şi mărci, care conţin substanţa interzisă Butylphenyl Methylpropional (BMHCA), care poate afecta sănătatea consumatorilor, provocând efecte adverse grave, această substanţă fiind notificată de diverse state membre UE, prin sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – RAPEX, la operatorii: Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum) şi Lelas Perfumes SRL (magazin Lelas Perfumes)”, a transmis ANPC.

Alte nereguli găsite au fost: comercializarea unor produse cosmetice fără a avea înscrise, pe etichetă, toate informaţiile prevăzute de lege, în limba română, la operatorii economici Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora), Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas), Fashion Ave SRL (magazin My Geisha), Ina International SRL (magazin Marionnaud) şi Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum); comercializarea unor produse fără a avea menţionată data deschiderii în vederea cunoaşterii datei durabilităţii minimale stabilită de producător sau folosirea unor testere cu data durabilităţii minimale depăşită, la operatorul economic Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora); comercializarea unor echipamente de joasă tensiune fără declaraţii de conformitate, la operatorul economic Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas).

“Când ajungi în dreptul unor rafturi cu cosmetice, pare că eşti deja în altă ţară. Poate dacă le utilizează, doamnele învaţă şi limba străină în care este scrisă eticheta, pentru că româna este facultativă, din păcate. Cât despre substanţa interzisă, cred că ne-am obişnuit cu ideea că, pentru unii, profitul face să păleasca legea. Miroase totul a mucegai”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.

Până în acest moment, comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov au aplicat o amendă contravenţională în valoare de 30.000 lei şi au dispus o serie de măsuri complementare, cum ar fi: oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficienţe de informare, pe etichetă, până la remedierea acestora; oprirea definitivă de la comercializare a sute de produse cosmetice care conţin substanţe interzise prin lege; verificarea stocului de peste 20.000 de produse cosmetice de diferite sortimente, care ar putea conţine substanţe interzise, pentru a le depista şi a fi retrase de la comercializare.

Comisarii ANPC au mai decis: oprirea definitivă de la utilizare a produselor cosmetice cu data durabilităţii minimale depăşită; oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru magazinul Obsentum situat în Afi Cotroceni Mall, interzicerea punerii la dispoziţie a echipamentelor de joasă tensiune, fără declaraţii de conformitate.

ANPC a mai precizat că această campanie de control a început ca urmare a analizei alertelor de pe sistemul RAPEX, referitoare la produsele cosmetice care conţin ingrediente periculoase, realizată de către Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, din cadrul ANPC. Scopul demersului este acela de a verifica existenţa, pe piaţa din România, a unor astfel de produse şi oprirea lor de la comercializare.

Ulterior finalizării acţiunilor de control, comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov vor notifica pe sistemul de alertă rapidă RAPEX, de asemenea, existenţa la comercializare, în ţara noastră, a produselor cosmetice cu ingrediente periculoase.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...