G4Media.ro

O stațiune pomicolă din Buzău vinde arbuști de kiwi, curmal chinezesc și…

Sursa foto: Pixabay

O stațiune pomicolă din Buzău vinde arbuști de kiwi, curmal chinezesc și paw-paw / Temperaturile ridicate au ajutat la aclimatizarea unor specii exotice

Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău pune în vânzare specii exotice de arbuşti fructiferi precum Kiwi, Curmal chinezesc şi Banana nordului, cunoscută sub denumirea de Paw-Paw, anunță Agerpres.

Media temperaturilor din ce în ce mai ridicată a permis aclimatizarea unor specii, au precizat specialiştii din cadrul staţiunii.

Mii de puieţi de pomi fructiferi – măr, păr, prun, vişin, gutui şi cireş – sunt vânduţi în această perioadă la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău.

Pe lângă speciile clasice, angajaţii staţiunii comercializează specii exotice, care au fost aclimatizate în ultimii ani, beneficiind de condiţii propice.

Astfel, în funcţie de specie, un arbust fructifer poate costa între 30 şi 50 de lei.

„Pe lângă pomii fructiferi clasici, avem şi specii pomicole noi, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc, cum mai este cunoscut, Asimina Triloba sau Banana nordului, mai avem şi Kiwi care poate fi găsit în sortimentele noastre şi poate fi plantat acum, este timpul optim de plantare pentru Kiwi, iar celelalte specii pot fi plantate şi pe timpul anului, pentru că sunt la ghiveci”, a declarat pentru Agerpres şeful Staţiunii Pomicole Istriţa, Rareş Pândaru.

Pe lângă arbuştii fructiferi menţionaţi, Staţiunea de Cercetare Pomicolă a încercat să aclimatizeze şi puieţi de Kaki, ale căror fructe delicioase au început în ultimii ani să apară din ce în ce mai des în magazinele din România.

Temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea unor specii exotice, mai ales în partea de Sud-Est a ţării.

„Speciile de Kiwi sunt recomandate a fi plantate în special în zona de Sud şi Sud-Est a ţării. Este o specie întâlnită în special în Asia, destul de sensibilă, dar având în vedere temperaturile ridicate a reuşit să se adapteze şi aici. Celelalte două specii, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc şi Asimina Triloba – Banana nordului rezistă chiar şi în zonele mai friguroase”, explică Rareş Pândaru.

Staţiunea de cercetare Istriţa le propune astfel pomicultorilor români alternative la speciile clasice, având în vedere că cele exotice rezistă la secetă, nu au boli sau dăunători, iar fructele sunt deosebite atât prin aspect, cât şi prin gust.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. In poza este un papaya, sunt ele din aceeasi familie, dar nu arata la fel. Pawpaw arata chiar diferit, tulpina, frunzele, poate fructul sa fie un pic asemanator, dar doar pe exterior.

  2. Mișto, da’ amărîții ăia n-au un site ceva, unde poți să vezi prețuri, să comanzi…
    Bine că e știrea pe tot internetul.