G4Media.ro

O școală din Botoșani a fost condamnată în prima instanță să-i acorde…

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

O școală din Botoșani a fost condamnată în prima instanță să-i acorde unui elev daune de 45.000 de lei / Peste copil a căzut o poartă de fier, fiind internat 16 zile în spital / Părinții au cerut daune de 100.000 de lei

Școala gimnazială „Tiberiu Crudu” din Tudora, județul Botoșani, a fost condamnată în primă instanță la daune în cazul unui elev rănit în timpul programului de școală, relatează Monitorul de Botoșani.

În 18 noiembrie 2016 poarta metalică de la intrarea în curtea unității de învățământ a căzut peste un elev, iar acesta din urmă a ajuns în stare gravă la spital.

Părinții băiatului au dat școala în judecată, iar instituția a fost obligată să plătească daune morale de 45.000 de lei. Procesul a trecut deja de Judecătorie și Tribunal, dar mai există o cale de atac, la Curtea de Apel.

Cornelia Vatavu, directoarea de atunci a școlii, a regretat incidentul și a spus că poarta s-a prăbușit după ce doi dintre copii au tras de ea, iar opritorul metalic care o ținea nu a funcționat. „Unul dintre copii încerca să închidă poarta, iar celălalt să o deschidă, iar opritorul, care trebuia să o țină pe șină, nu a funcționat” a explicat atunci Cornelia Vatavu.

Ancheta penală a scos însă la iveală că poarta cu pricina a fost montată de o firmă privată, iar imediat după eveniment a fost sudat un opritor metalic care să împiedice poarta să ruleze pe țeava metalică până la capăt și să se răstoarne.

În 2019, tatăl băiatului rănit a deschis acțiune în civil la Judecătoria Botoșani, solicitând instanței să se dispună obligarea școlii, dar și a profesorilor de serviciu care erau atunci în școală, la plata sumei de 20.000 lei reprezentând daune morale şi materiale.

După ce a fost prins sub poartă, băiatul de 9 ani a avut nevoie de 85 de zile de îngrijiri medicale și a fost internat în spital 16 zile, iar ulterior a efectuat 10 zile de fizioterapie într-un centru specializat. După primele termene de judecată, pretențiile părinților au crescut la 100.000 de lei.

Instanța a dat câștig de cauză părinților copilului, iar în stabilirea daunelor s-a orientat după modul de calcul a daunelor în accidentele rutiere, magistrații apreciind că o despăgubire de 530 lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale este aptă să acopere suferința pricinuită prin vătămarea fizică produsă.

Pronunțată în iulie 2021, hotărârea a fost însă atacată cu apel atât de părinții copilului, cât și de reprezentanții școlii. A urmat așadar un nou proces la Tribunal, însă, după numai două termene de judecată, magistrații au respins apelurile ca nefondate, fiind menținută decizia Judecătoriei. Potrivit Codului civil, nici această hotărâre nu este definitivă, întrucât părțile pot formula recurs.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter