G4Media.ro

O replică a unei nave romane navighează pe Dunăre în Ungaria /…

Sursa Foto: MTI/Kovács Anikó

O replică a unei nave romane navighează pe Dunăre în Ungaria / Echipajul este format din voluntari, îmbrăcați în tunici romane

O replică a unei nave din epoca romană, precum cea care a călătorit cândva pe Dunăre din Germania până în Delta Dunării, navighează în Ungaria săptămâna aceasta, cu o escală în capitala Bupapesta, transmite Reuters, citată de 24chasa și Rador.

Echipajul era format din voluntari, îmbrăcați în tunici romane. Navigația face parte dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la trecutul roman al regiunii.

Pe baza epavelor romane găsite în orașul german Mainz, Universitatea Friedrich-Alexander a reconstruit o navă romană dunărenă din secolul al IV-lea, făcută din stejar. „Living Danube Limes” este un proiect transnațional cu participarea a 10 țări dunărene.

Acestea colaborează pentru a transforma fostele „limes” romane – linia de graniță a Imperiului Roman, al cărei nume provine din cuvântul latin pentru graniță – într-o nouă legătură culturală comună în Europa Centrală și de Sud-Est, transmite BTA.

Unul dintre obiectivele principale ale „Living Dunăre Limes” este nominalizarea întregului Limes Dunărean ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Proiectul susține în mod explicit nominalizările din Croația, Serbia, Bulgaria și România, întrucât aceste țări nu sunt încă pe lista preliminară a UNESCO cu secțiunile lor din Limesa, scrie site-ul Asociației Municipiilor Dunărene „Dunărea”, care este partener în proiect transnațional.

Sursa: 24chasa/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Greu, foarte greu… să pui călăreții din ASIA să vâsleacă . Nu prrea le iese, biciuesc corabia ca pe un cal și nu vrea să se miște. Asta-i culmea !

  • S-au adaptat, fiecare vâslaș e dotat cu un căluț de mare obișnuit obișnuit cu apa dulce!

  • Inainte sa veniti cu glume din astea obosite, cititi va rog articolul, nu doar titlul!
   Iar pentru cultura voastra generala, e bine sa stiti ca ungurii au stat mereu bine la vaslit sau navigat. Atat in sporturi de apa (caiac) cat si la navigare maritima (e singura tara care nu are o iesire directa la mare, dar are flota maritima)

  • Pentru cultura ta generala, nici Elvetia nu are iesire la mare dar are flota maritima, deci hungaria nu e singura. Apropo…iesirea e directa. E ca si cum ai scrie ca apa e uda.

  • Crop
   Pentru cultura ta generală !
   Ieșire directă înseamnă că ai ieșire directă la mare. Indirectă înseamnă că ai ieșire prin intermediul unui fluviu.
   Și apa fluviului este udă !

 2. Ii pregatesc pe cand vin dacii.

 3. Urmasii romanilor …? Ungurasii lui V. Orban > Pai cum dreaq va „mantineti” puritatea „de stepa” V. Orban ? Cu astfel de „scapari” se duce dreaq puritatea rasei hungare ! Piere duhoarea de „nespalat de stepa” cand ajunge in „Valurile Dunarii” ! Victoras ! Ai adormit ? Sau „n-a parai” ! ???