G4Media.ro

O regiune din nordul Spaniei este devastată de incendii de vegetaţie în…

sursa foto: Pexels

O regiune din nordul Spaniei este devastată de incendii de vegetaţie în contextul unor temperaturi record / Autoritățile spun că multe dintre incendii sunt provocate intenționat

Peste 100 de incendii de vegetaţie au izbucnit joi în regiunea Asturia din nordul Spaniei, cele mai multe fiind provocate intenţionat, au anunţat autorităţile locale, în contextul în care temperaturile au atins niveluri record pentru această perioadă a anului, informează Reuters.

Fenomenul s-a produs în condiţiile în care un alt incendiu este încă activ, la opt zile după ce a izbucnit în pădurile de lângă Valencia, în estul ţării, iar un alt focar a devastat deja 1.100 de hectare de vegetaţie în regiunea Galicia din nord-vestul Spaniei.

Potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune, flăcările au ajuns până la mică distanţă de o şosea intens circulată din Asturia, o regiune cu vegetaţie luxuriantă şi cu un climat oceanic ploios.

Autorităţile locale au interzis accesul pe cărările forestiere, arderile controlate ale vegetaţiei şi utilizarea maşinilor şi uneltelor motorizate în păduri care ar putea să declanşeze şi alte incendii.

„Asturia nu arde. EI AU ARS-O. Iar cei vinovaţi sunt cei care dau foc pădurilor noastre. Sunt criminali, infractori, vor fi judecaţi şi trataţi ca atare”, a declarat liderul regional, Adrian Barbon, pe Twitter.

Guvernul spaniol s-a declarat îngrijorat de perspectiva altor incendii în acest an după o iarnă neobişnuit de secetoasă în mai multe părţi din sudul Europei, în contextul creşterii temperaturilor din cauza schimbărilor climatice.

Miercuri, Spania a înregistrat cea mai călduroasă zi de 29 martie din istoria măsurătorilor sale, cu temperaturi care au depăşit valorile normale cu şapte până la 14 grade Celsius, a anunţat Agenţia de meteorologie AEMET.

În Insulele Canare a fost înregistrată o temperatură care este întâlnită mai degrabă în lunile de vară: 37,8 grade Celsius în Tasarte, Gran Canaria. Alte regiuni din Ţara Bascilor şi unele zone din centrul Spaniei au stabilit la rândul lor recorduri de temperatură pentru această perioadă a anului.

Cea mai mare parte a regiunii Asturia, provincia învecinată Cantabria şi zone extinse de pe coasta spaniolă de la Marea Mediterană au fost plasate joi sub incidenţa unei alerte maxime de incendii de vegetaţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...