G4Media.ro

O rachetă nord-coreeană lansată de Rusia împotriva Ucrainei conținea „sute de componente”…

Sursa foto: Facebook / MoD Russia (Минобороны России)

O rachetă nord-coreeană lansată de Rusia împotriva Ucrainei conținea „sute de componente” americane și europene – Conflict Armament Research

O rachetă balistică nord-coreeană lansată luna trecută de armata rusă în Ucraina conținea sute de componente care au legătură cu companii din SUA și Europa, potrivit unui nou raport al organizației de investigație Conflict Armament Research (CAR), cu sediul în Marea Britanie, relatează CNN.

Constatările marchează prima identificare publică a dependenței Coreei de Nord de tehnologia străină pentru programul său de rachete și subliniază problema persistentă cu care se confruntă administrația președintelui american Joe Biden în încercarea de a împiedica ca microelectronica ieftină, fabricată în Occident și destinată uzului civil, să ajungă în armele folosite de Coreea de Nord, Iran și Rusia.

CAR a examinat direct 290 de componente din resturile unei rachete balistice nord-coreene recuperate în ianuarie de la Harkov, Ucraina, și a constatat că 75% dintre componente au fost proiectate și vândute de companii înregistrate în Statele Unite, potrivit raportului transmis în premieră CNN.

Cercetătorii au descoperit că 16% din componentele găsite în rachetă au fost legate de companii constituite în Europa, iar 9% de companii constituite în Asia. Aceste componente cuprindeau în principal sistemul de navigație al rachetei și proveneau de la 26 de companii cu sediul în SUA, China, Germania, Japonia, Olanda, Singapore, Elveția și Taiwan, se arată în raport.

Anul trecut, după cum a relatat anterior CNN, CAR a stabilit că 82% din componentele din interiorul dronelor de atac de fabricație iraniană lansate de Rusia în interiorul Ucrainei au fost fabricate de companii americane.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Greu de oprit scurgerea de tehnologie, mai ales cea comercială. Vestea bună e că toate țările astea preferă tehnologia occidentală de pe raft in ciuda disponibilității celei chinezești militare. Practic se dovedește faptul că Occidentul e tehnologic cu ani lumină chiar și înaintea Chinei.

  2. Se pare că Ucrainei toată lumea îi face rău. Chiar sunt prostii tuturor? Rusia ii omoară fara milă și constant de 2 ani iar Europa și SUA și NATO vând componente de înaltă precizie rușilor ca sa ii bombardeze pe Ucraineni mai bine. Și cumpără din India petrolul pe care India îl cumpără din Rusia. Sincer cu asemenea aliați … Ucraina este cam bătaia de joc a tuturor…

  3. Între timp SUA și UE nu dau arme Ucrainei ca să nu cumva să supărăm Rusia!