G4Media.ro

O presă independentă, pluralistă şi liberă este un element de bază pentru…

sursa foto: Pexels

O presă independentă, pluralistă şi liberă este un element de bază pentru democraţii, transmite Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă

Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA) apără şi promovează o presă independentă, pluralistă şi liberă, ca element de bază pentru democraţii, potrivit mesajului publicat duminică pe site-ul său, cu ocazia Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei. Totodată, EANA subliniază importanţa ca mass-media să fie lipsite de orice presiune, fie ea politică sau economică.

Scopul Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, declarată pe 3 mai 1993 de către Organizaţia Naţiunilor Unite la recomandarea UNESCO, încă aplicabil astăzi, a fost de a reaminti guvernelor să respecte libertatea presei şi, de asemenea, de a le reaminti ziariştilor să reflecteze asupra eticii şi principiilor lor profesionale, scrie în mesajul semnat de boardul EANA.

”Într-un peisaj mediatic din ce în ce mai complex şi în contextul unor campanii extinse de dezinformare care încetul cu încetul slăbesc încrederea publicului în mass-media, considerăm că respectarea principiilor care stau la baza Declaraţiei Windhoek este mai importantă ca oricând, pentru ca mass-media să îşi poată menţine rolul de ‘paznic al democraţiei’, dar şi pentru a-şi asigura propria evoluţie către viitor.

Acesta este motivul pentru care EANA reprezintă şi promovează o presă independentă, pluralistă şi liberă, ca un element de bază pentru democraţii. De asemenea, subliniem importanţa ca mass-media să fie lipsite de orice presiune, fie ea politică sau economică”, se spune în text.

În final, boardul EANA transmite un salut tuturor jurnaliştilor care îşi desfăşoară activitatea chiar şi în cele mai dificile circumstanţe, conduşi de căutarea constantă a adevărului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. O presă liberă și independentă există doar în manualele de jurnalism, ca deziderat

  2. E adevarat ca Guvernul in plina pandemie ,,ajuta” presa cu 40.000.000 de euro ?

  3. Am fost mare fan al presei și jurnalismului profesional, până la această pandemie. Acum am văzut cum, la presiunea presei, guverne din toată lumea au apăsat pe pedala fricii, lăsând rațiunea de o parte. Văd, cum zilnic presa ne spune câți oameni au murit de la coronavirus, cum bagă frica în populație, de dragul audienței.
    Politicienii sunt niște incompetenți, dar lumea a distrus-o presa, la fel de incompetenta și avidă de audiență ca și politicienii….