G4Media.ro

O nouă fractură în coaliția PSD-ALDE: Deputații lui Tăriceanu au votat contra…

O nouă fractură în coaliția PSD-ALDE: Deputații lui Tăriceanu au votat contra PSD și în favoarea alegerii primarilor în două tururi

Proiectul de lege referitor la revenirea la alegerea primarilor în două tururi, iniţiat de PNL, a fost retrimis, miercuri, la comisia de specialitate, după ce propunerea de respingere nu a întrunit voturile necesare. Deputații ALDE au votat alături de Opoziție, spunând explicit că susțin inițiativa liberalilor.

Proiectul avea raport de respingere din partea comisiei de specialitate, iar la vot s-au înregistrat doar 158 de voturi pentru respingere, faţă de 165 necesare.

Varujan Vosganian a arătat că ”grupul ALDE a votat in corpore pentru alegerea primarilor în două tururi”.

”Am trei remarci de făcut. În primul rând, aş vrea să precizez că asta nu înseamnă că avem divergenţe cu colegii din PSD, în cadrul coaliţiei sau că dorim să rupem coaliţia. În programul de guvernare, care este pactul nostru politic, noi nu am avut nicio precizare referitoare la această temă, rămânând la îndemâna fiecărui grup parlamentar. Dacă păstrăm alegerile într-un singur tur, alegerile se transformă într-o iluzie, pentru că veţi vedea că peste 90% dintre primari rămân în funcţie. Ce aţi fi făcut dacă am fi avut alegeri pentru preşedinte într-un singur tur din ’90 încoace?”, a argumentat Vosganian.

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a spus că social-democraţii nu susţin inițiativa.

„Nu ne este frică pentru că de fiecare dată vă batem la alegerilor locale de nu vă vedeţi, de fiecare dată când pierdeţi încercaţi altceva. (…) Conform legii, astăzi primarii se aleg într-un singur tur. Nu vreţi să ne bateţi în alegeri şi speraţi de fiecare dată că găsiţi nişte chichiţe să vă daţi câte o şansă? Poporul alege la urne indiferent cum s-au organizat alegerile uninominal, pe listă, într-un prim tur sau în două tururi, PSD a câştigat alegerile locale. Faceţi la fel!”, le-a transmis Suciu deputaţilor liberali.

Proiectul modifică Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Camera Deputaţilor este for decizional.

PSD se opune revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin deoarece ar fi principalul pierzător al acestei proceduri. Pe legea actuală, social-democrații au reușit în 2016, în premieră după Revoluție, să câștige toate primăriile din Capitală.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Ce distrus ala din pesede…daca sunt asa de curajos, de ce le e frica? poate ca mereu iau bataie cand sunt in confruntare directa pesedeii cu altii?

 2. PRAF…
  INCALECAREA JUSTITIEI, HOTIE FARA DE PEDEAPSA, GAZELE, FONDURILE. ACOLO SUNT STRANSI UNITI…

 3. Vai de „coalitia” voastra, tusea si junghiul in coalitie.

 4. „Gospodarul (in cazul de fata ALDE) isi face iarna car, (adica este la guvernare alaturi de PSD dar voteaza contrar acestuia revenirea la doua tururi de scrutin la alegerile locale) si vara sanie”, (respectiv guverneaza impreuna cu USR si Ro+ impotriva fostului aliat) !

  Cel putin asa pare ca ar vrea sa faca Tampiceanu !

  PS. Dar oare „s-a intalnit hotul cu prostul ?” pare a spune PSD :))))

 5. La un singur tur, luau baronii PSD toate primăriile. La două tururi, mai ciuguleşte şi ALDE ceva. Se vor pupa iar la sfinţirea Catedralei, când mulţi influenceri de opoziţie au proiecte de înjurat BOR, să aibă ce prelucra portavocile puterii.

  • Ei, asta se cheama dilema! Conchidem, deci, ca la alegerile locale PSD vrea doar o muie pe cind AlDE nu s-ar multumi fara doua!