G4Media.ro

O navă spațială NASA se va ciocni intenționat în curând de un…

Sursa foto: Nasa.gov

O navă spațială NASA se va ciocni intenționat în curând de un mic asteroid

O navă spațială NASA care se va ciocni în mod deliberat de un asteroid se apropie de țintă, relatează CNN.

Misiunea DART, sau Double Asteroid Redirection Test, va avea o întâlnire cu roca spațială pe 26 septembrie, după ce a fost lansată în urmă cu 10 luni.

Nava spațială se va izbi de luna asteroidului pentru a vedea cum afectează mișcarea asteroidului în spațiu. O transmisiune în direct a imaginilor captate de nava spațială va fi disponibilă pe site-ul NASA începând cu ora 17:30 ET în acea zi. Impactul este așteptat să aibă loc în jurul orei 19:14 p.m. ET (02:14, ora României).

Misiunea se îndreaptă spre Dimorphos, o mică lună care orbitează în jurul asteroidului Didymos, aflat în apropierea Pământului. Sistemul de asteroizi nu reprezintă o amenințare pentru Pământ, au declarat oficialii NASA, ceea ce îl face o țintă perfectă pentru a testa un impact cinetic – care ar putea fi necesar în cazul în care un asteroid este pe cale să lovească vreodată Pământul.

Evenimentul va fi prima demonstrație la scară largă a agenției privind tehnologia de deviere care poate proteja planeta.

„Pentru prima dată, vom schimba în mod măsurabil orbita unui corp ceresc din univers”, a declarat Robert Braun, șeful Sectorului de explorare spațială al Laboratorului de fizică aplicată din cadrul Universității Johns Hopkins.

Obiectele din apropierea Pământului sunt asteroizi și comete cu orbite care le plasează la mai puțin de 30 de milioane de mile (48,3 milioane de kilometri) de Pământ. Detectarea amenințării reprezentate de obiectele din apropierea Pământului, sau NEO, care ar putea provoca daune grave, este un obiectiv principal al NASA și al altor organizații spațiale din întreaga lume.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...