G4Media.ro

O instanță din Turcia a anulat decizia prin care Hagia Sofia a…

O instanță din Turcia a anulat decizia prin care Hagia Sofia a fost declarată muzeu, deschizând calea transformării clădirii istorice în moschee, așa cum își dorește Erdogan/ UNESCO își exprimă îngrijorarea și invită Turcia la Dialog

O instanță din Turcia a decis, vineri, că decizia de a face din Hagia Sophia muzei este nulă, deschizând astfel actualului guvern drumul către transformarea clădirii istorice în moschee, transmite middleeasteye.net

Verdictul a venit după ce reprezentanții unei asociații au dat în judecată guvernul la începutul acestui an pentru decizia de a transforoma Hagia Sofia în muzeu în anii 30, decizie semnată de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

Asociația a susținut că Hagia Sophia a primit titlul de moschee sub Mehmed al II-lea, cuceritorul orașului Istanbul, care a fost și proprietarul clădirii. Anterior, clădirea a fost catedrală creștină și a fost construită de împăratul Justinian în secolul al VI-lea.

De anul trecut, președintele Recep Tayyip Erdogan a susținut ideea revenirii la statului de moschee în câteva discursuri publice, în încercarea de a da satisfacție bazei sale electorale (musulmanii conservatori), care au calificat tot timpul decizia lui Ataturk ca fiind catastrofală.

Decizia de a schimba destinația actuală a Hagiei Sophia poate fi luată de Erdogan. Totuși, Washingtonul și Moscova au insistat pentru menținerea statului de muzeu, prin urmare guvernul a preferat să împartă responsabilitatea deciziei cu justiția.

După decizia instanței, guvernul președintelui Erdogan mai trebuie să parcurgă anumiți pași pentru ca în Hagia Sofia să se poată organiza servicii religioase.

UNESCO îşi exprimă îngrijorarea şi invită Turcia la dialog

Exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu soarta fostei catedrale creştine Sfânta Sofia din Istanbul, care ar putea fi transformată din nou în moschee, UNESCO a invitat Turcia la dialog înainte de luarea unei decizii susceptibile „să aducă atingere” valorii universale a acestui monument, care are în prezent statutul de muzeu şi care a fost inclus pe lista patrimoniului mondial, informează AFP.

Construită în secolul al VI-lea e.n. de către bizantini, care îşi încoronau împăraţii în interiorul acestei catedrale, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul. Catedrala a fost transformată în secolul al XV-lea e.n. în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în anul 1935 de preşedintele tinerei Republici laice a Turciei, Mustafa Kemal, care a dorit „să o ofere umanităţii”.

Contactaţi vineri de jurnaliştii de la AFP, reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), al cărei sediu se află la Paris, au subliniat într-un e-mail că Sfânta Sofia, componentă a sitului intitulat „Zonele istorice din Istanbul”, este „înscrisă pe Lista patrimoniului mondial al umanităţii în calitate de muzeu”, fapt care „aduce cu sine un anumit număr de angajamente şi de obligaţii juridice”.

„Astfel, un stat trebuie să vegheze ca nicio modificare să nu aducă atingere valorii universale excepţionale (fundamentul oricărei înscrieri pe lista UNESCO, n.r.) a bunului înscris şi aflat pe teritoriul său. Orice modificare necesită o notificare prealabilă din partea statului vizat adresată UNESCO, apoi, dacă este cazul, o examinare de către Comitetul Patrimoniului mondial”, au precizat reprezentanţii UNESCO.

UNESCO a comunicat „îngrijorările sale Republicii Turciei în mai multe e-mailuri” şi prin intermediul unui mesaj transmis ambasadorului său la UNESCO, joi seară, îndemnând totodată „autorităţile turce să înceapă un dialog înainte de a lua o decizie ce ar putea să aducă atingere valorii universale a sitului”.

„Bunul intitulat ‘Zonele istorice din Istanbul’ este înscris în patrimoniul mondial mai ales pentru ‘integritatea unică a capodoperelor sale arhitecturale, care reflectă întâlnirea dintre Europa şi Asia pe parcursul mai multor secole’ şi pentru că ‘Sfânta Sofia a devenit un model pentru o întreagă familie de biserici şi, mai târziu, de moschei, iar mozaicurile din palatele şi bisericile din Constantinopol au influenţat artele atât în Orient, cât şi în Occident”, au reamintit reprezentanţii UNESCO.

Sursa: www.middleeasteye.net / Agerpres

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Poate distrug si mozaicurile care au rezistat 1600 de ani, cu ocazia asta. Erdogan asta e un imbecil sinistru.

 2. Mehmed al II-lea sau, mai pe românește, Mahomed.

 3. Următoarea mișcare a lui Erdogan va fi revenirea la scrierea cu caractere arabe.

 4. Omu face ce vrea în țara lui. A cam făcut și în romanica dar noroc că nu sunt chiar toți românii curve.

  • aia nu e tara lui dobitocule, alea sunt teritorii ocupate

 5. Propun transformarea tuturor moscheilor din Europa in sali de concerte rock. Din cele peste 200, Germania are de unde alege si pentru muzee erotice.
  Doamne ajuta.

 6. Primii care au distrus bazilica au fost crestinii, cruciatii. Turcii cuceritori au tratat-o cu mult mai mult respect. Pana la urma a ramas in picioare… ceea ce conteaza.
  Nu stiu cine altcineva si pe ce baza poate revendica acum drepturi de proprietate.
  Turcia se dezice de statul laic fondat de Ataturk dar n-o sa avem pretentia sa se converteasca la cultul crestin ortodox

 7. Isi mai aminteste cineva cum boul de Ponta ii facuse cadou lui Erdogan o suprafata imensa de teren in Bucuresti ca sa ridice el cea mai mare moschee dintr-o tara nemulsulmana?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.