G4Media.ro

O imagine de pe faţa nevăzută a Lunii, surprinsă de robotul mobil…

Sursa Foto: X

O imagine de pe faţa nevăzută a Lunii, surprinsă de robotul mobil autonom al misiunii spaţiale chineze Chang’e-6

O fotografie surprinsă recent pe faţa nevăzută a Lunii de sonda chineză Chang’e-6 constituie un moment istoric în explorarea umană a satelitului natural al Pământului, transmite Agerpres.

Fotografia a fost realizată de un robot miniatural mobil transportat pe Lună de către misiunea Chang’e-6, transmite agenţia Xinhua.

Sonda a colectat mostre de pe partea îndepărtată a Lunii şi se află în prezent pe orbita lunară, aşteptând momentul optim pentru călătoria de întoarcere.

Robotul mobil autonom şi inteligent a fost ataşat la modulul de asolizare pe parcursul călătoriei spre Lună şi al aselenizării, după cum a indicat Corporaţia Ştiinţifică şi Tehnică Aerospaţială a Chinei (CASC), dezvoltatorul roverului.

După ce Chang’e-6 a colectat eşantioane de pe partea îndepărtată a Lunii, robotul miniatural s-a detaşat în mod autonom de modulul de asolizare, s-a plasat într-o poziţie adecvată, a selectat un unghi ideal pentru fotografie şi apoi a capturat imaginea.

Cântărind aproximativ cinci kilograme, robotul mobil miniatural este mult mai uşor decât Yutu, primul robot selenar al Chinei, a cărui greutate era aproximativ echivalentă cu cea a două persoane adulte.

În pofida dimensiunilor sale compacte, robotul miniatural este deosebit de capabil şi dispune de o inteligenţă autonomă semnificativ îmbunătăţită, a declarat CASC.

Acţiunea sa inovatoare marchează, potrivit CASC, un pas înainte semnificativ în dezvoltarea inteligenţei autonome pentru misiunile chineze de explorare spaţială, oferind perspective promiţătoare pentru viitoarele misiuni de explorare selenară.

Oamenii de ştiinţă cred că partea nevăzută a Lunii – numită astfel pentru că nu captează niciodată razele Soarelui – este foarte promiţătoare pentru cercetare, deoarece craterele sale sunt mai puţin acoperite de fluxurile de lavă antice decât cele de pe partea apropiată şi vizibilă. Probele colectate de pe partea îndepărtată a Lunii ar putea oferi o mai bună înţelegere a modului în care s-a format satelitul natural al Pământului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Se numește fața nevăzută a Lunii pentru că nu este vizibilă de pe Pământ, nu pentru că „nu captează niciodată razele soarelui”.