G4Media.ro

O groapă comună cu peste 5.000 de cadavre a fost găsită în…

Sursa foto: Aleksander Babich / Facebook

O groapă comună cu peste 5.000 de cadavre a fost găsită în Ucraina. Se estimează că datează de la sfârșitul anilor 30, în perioada când Stalin conducea Uniunea Sovietică

Rămășițele a unui număr cuprins între 5.000 și 8.000 de persoane au fost găsite în 29 de gropi comune din sudul orașului Odessa, anunță BBC. Situl, despre care se crede că datează de la sfârșitul anilor 1930, a fost descoperit în timpul lucrărilor pentru extinderea unui aeroport.

Sergiy Gutsalyuk, șeful filialei regionale a Institutul ucrainean de memorie națională (UINP), a declarat pentru AFP că victimele ar fi fost probabil ucise de unitatea de poliție secretă sovietică la sfârșitul anilor 1930. Cu toate acestea, el a spus că nu va fi posibilă identificarea victimelor, deoarece nu s-au păstrat înscrisuri de către autoritățile ruse. Potrivit autorităților ucrainiene, aproximativ 8.600 de persoane din Odessa au fost condamnate la moarte de poliția secretă sovietică între 1938 și 1941 și se crede că în total sute de mii de ucraineni au murit în timpul guvernării lui Iosif Stalin în Uniunea Sovietică.

Institutul ucrainean de memorie națională a spus inițial că nu este posibil să se estimeze numărul de persoane executate la fața locului, dar că pare deja a fi una dintre cele mai mari morminte comune găsite vreodată în Ucraina. Unul dintre istoricii care a lucrat la descoperire, Oleksandr Babich, a declarat pe Facebook că este probabil să existe și mai multe cadavre decât au fost deja găsite, deoarece săpăturile nu au fost finalizate în unele părți ale sitului. El a adăugat că ar putea exista și alte morminte pe un sit din apropiere aparținând unei unități militare.

Una dintre cele mai mari gropi comune identificate în Ucraina se află la Bykivnia, o pădure din afara capitalei Kiev, unde unele estimări spun că ar fi fost îngropați mai mult de 200.000 de prizonieri politici.

Milioane de ucraineni au murit, de asemenea, în timpul unei foamete din era Stalin din 1932-1933, despre care unii din Ucraina cred că a fost un act de genocid efectuat de liderul sovietic – deși Rusia neagă acest lucru.

Sursa foto: Oleksandr Babich / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Acum 2-3 ani s-a făcut un sondaj, peste 50% din ruși îl regretă pe Stalin !