G4Media.ro

O elevă de 17 ani din România a câștigat locul 1 la…

FOTO: Amina Abu Shanab/EGMO2020

O elevă de 17 ani din România a câștigat locul 1 la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, EGMO 2020

Prima Olimpiadă Europeană de Matematică pentru Fete, desfășurată virtual, a fost câștigată de Amina Abu Shanab, din România, în vârstă de 17 ani, elevă la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Bucureşti, potrivit site-ului oficial al competiției EGMO 2020.

Amina Abu Shanab este în clasa a XI-a, iar anul trecut la EGMO 2019 a câștigat medalia de argint, după ce în 2018 câștigase tot argintul la Florența, în Italia.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

FOTO: Amina Abu Shanab/EGMO2020

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. matematica pt fete e diferita de cea pt baieti?

  2. GROTESC!!!

    Da ce fetele sunt mai proaste ca baietii? De au nevoie de olimpiada separata? Hai ca inteleg la tenis, ca au constitutie mai firava.

    Dar intelectual, am pretentia ca exista egalitate intre sexe! Sau vor sa zica ca baietii sunt mai talai asa?

    In ambele cazuri este o DISCRIMINARE!

    • Nu ai înțeles bine, e tocmai invers…

    • Relaxeaza-te putin 🙂

      Nicidecum nu sunt mai proaste.
      E mai degraba vorba de competitivitate si ambitie; aici pare ca sunt diferente pe sexe si in context intelectual.

      Ca o paralela, exista si clasament de sah si competitie feminina. Unele jucatoare nu participa la clasamentele pentru fete (poate pentru ca si lor li s-ar parea ca e discriminare), altele da.

      Daca unele au nevoie de o incurajare in plus, de un campionat intermediar (mai usor cel putin prin prisma faptului ca sunt mai putini participanti), eu zic ca e ceva pozitiv. Vor avea ulterior performante mai mici sau mai mari si la concursurile generale, in loc sa abandoneze.

    • La sah e diferenta de la cer la pamant intre femei si barbati. Competitiile sunt separate fiindca femeile pur si simplu nu fac fata. Sa castigi o competitie de femei e egal cu zero, nu reprezinta nimic.

  3. si virtuala si pentru fete; bataie de joc in toata regula.

  4. ca a castigat

    • Condoleante! Mai ales ca nici creierul nu pare sa ti se simta prea bine.
      Vreau sa zic ca ai avut o reactie nepotrivita. Se mai intimpla.

  5. Felicitari. Si drum bun in orice tara vrea sa emigreze.

  6. Hai ca s-au mmodernizat si tocilarii, s-au europenizat, acum au si paralimpice la mate.

    Pe cand niste concursuri speciale pentru batrani, ca alea de tenis unde „concureaza” CTP?

    Sau niste Invictus de gramatica, unde sa concureze Turcescu? Ia conjugati, domnu’ concurent, verbul „a fi”! Eu sunt colonel, tu esti alegator, ea, nevasta-mea e generealeasa, soi suntem cazati in locuinta statului, voi votati dreapta anticomunista, ei se jura ca nu fura.

  7. Oare o sa aleagă UK, Franța sau America?

  8. Olimpiada asta pentru fete e o competitie sexista si discriminatorie.
    Ana Caraiani (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ana_Caraiani) nu a avut nevoie de olimpiada feminina.

    Ps. Incetul cu incetul trebuie sa ne obisnuim cu njme romanesti de tip nou gen „abu shanab”. Progres. Oare cum va fi peste 20 de ani cu arabo-romanii? Integrati sau enclavizati? Avantajul e ca pana acum imigratia din orientul mijlociu e predominant din elemente destul de bine situate social si economic (fosti studenti in romania, oameni de afaceri, in general oameni mai deschisi si mai occidentalizati).

  9. Bravo ei, felicitări! Pentru cei curioși de ce se organizează olimpiade pentru fete: dar la tenis, sau la fotbal, sau la premiile oscar de ce sunt categorii separate pentru fete și pentru băieți? Nu-i oprește nimeni pe băieți să-și facă o olimpiadă doar pentru ei, separat de cea cu participare generală. Dacă fetele se plâng că sunt discriminate, hoarde de barbari se isterizează că de ce își permit să se plângă, dar dacă băieții se consideră nedreptățiți începe jihadul împotriva fetelor, nu împotriva celor care au creat acea nedreptate. Cam pămpălăi băieții ăștia care se iau doar de cei mai puțin puternici decât ei.

    • Aburito, cum poti compara competitiile sportive cu cele intelectuale? Or fi baietii pampalai dar si tu esti tuta.

    • Serios? O femeie poate face o asemenea comparație? In secolul XXI, in Europa? Competiții sportive si competiții intelectuale bagate in aceeasi oală?
      Poate nu stiti, dar au existat niste fete excepționale in ultimii 20 de ani in competițiile de matematica: una este Ana Caraiani(despre care a scris si altcineva), alta este Madalina Persu (tocmai si-a finalizat doctoratul cred ca la M I T), o alta este Simona Diaconu.
      Fata despre care se povestește aici se pregătește inca din clasa a doua, o duceau să facă pregatire la clasa urmatoare, apoi concura în generatia ei, a funcționat o perioadă, apoi a pierdut ritmul până n-a mai intrat nici in lotul olimpic lărgit. Desi e la o clasa la care nu are grija altor materii.

    • Mamaaaaa, noroc ca nu esti reprezentativa pentru sexul pe care incerci sa-l sustii cu astfel de argumente🤣🤣😄
      Femeile chiar sunt cel putin la fel de inteligente ca barbatii. Comentariul tau ne arata ca exista totusi exceptii.

    • Alina M

      Pentru ca exista diferente evidente de fizic intre barbati si femei. De aceea, pentru egalitatea de sanse economice se organizeaza concursuri diferite bazate pe sex.

      Nu exista pana in prezent nici o diferentiere la nivel intelectual. Dar daca unii vor sa spuma ca fetele sunt mai proaste, mai tute asa – si au nevoie de un concurs intelectual numai pentru ele pentru a avea egalitate de sanse, am sa strig DISCRIMINARE! Femeile sunt discriminate prin existenta acestui concurs. Marie Curie nu a avut nevoie de olimpiada separata. Si multe alte femei din stiinta! Stii care-i chestia cu stiinta? Ea nu discrimineaza. Punct. What next? Universitati pentru fete? Premii Nobel pentru fete?

      Nu ai cum sa fentezi stiinta. Multi au incercat. Toti au esuat.

    • @Alinuta Sunt un anti-feminist. Si stiu, for a fact, ca media IQ-ului este identica intre sexe la nivel mondial. Dar mai exista si exceptii ca tine. :)))

    • Intr-un anumit sens dna. are dreptate. In medie femeile au IQ-ul cel putin egal cu cel al barbatilor. In schimb plaja de variatie nu e aceeasi. Asta inseamna ca barbatii sunt in numar mai mare printre cei mai inteligenti oameni dar si printre cei mai prosti. Cum olimpiadele aduna varfurile s-ar putea ca femeile sa fie dezavantajate. Oricum performanta domnisoarei nu este una de ridiculizat sau de negat. Felicitari.

    • @vlad
      Vezi sa nu devii inamicul feministelor, ca Jordan Peterson, cu astfel de idei.
      Daca mai spuneai si ca femeile sunt mai putin interesate de stiintele exacte, si de aceea au mai putine reprezentante in elita intelectuala, lesina Alina M.

    • Si daca fetele care se plang ca sunt discriminate la olimpiada de matematica mint cu nerusinare? Faptul ca se plang nu dovedeste nimic!
      In afara de faptul ca au inteles ca poti hartui comisiile de decizii cu prezumtia de victima profesionista.
      Feministele din lumea libera se dovedesc a fi niste profitoare ipocrite care speculeaza orice pentru a inhata privilegii.

    • @ Elac
      Ceea ce am postat este doar o sinteza a studiilor privind distributia IQ bazata pe gen. Nu are conotatie anti-feminista. Personal nu am prejudecati de acest fel. Cum am spus anterior in general femeile sunt un pic mai inteligente dar cand vorbim de inteligenta nativa extrema raportul este favorabil barbatilor. Se poate vedea aici un clasament pentru cei mai buni participanti la olimpiada de matematica https://www.imo-official.org/hall.aspx si se pot trage niste concluzii partiale.

  10. Se pare că matematica pentru fete e diferită de matematica ptr băieți, incredibilă competitie pentru Europa secolului XXI. :((
    Oricum, fata nu a intrat nici macar in lotul olimpic lărgit de matematica, cel oficial(de anul trecut).
    In alta ordine de idei, la ICHB exista niste elevi(in jur de 30-35)/an de studiu care nu fac ore normale, dar concurează pe aceleași locuri cu elevii de la stat care merg si la orele de curs normale.
    Ăstora li se pun doar note de 10, in timp ce olimpicii de la stat (inclusiv olimpicii internationali, cu olimpiade internationale adevarate) iau note după cum învață la diverse materii(firesc).
    E o discriminare care tine cam de 10 ani si a distrus invatamantul de performanță din Romania. Un întreg angrenaj de interese icehasbiste la fizică și, parțial, la matematica de care nu se atinge niciun ministru, deși toti stiu de problemă.
    Si unii sunt promovați puternic, la orice premiu mai mult sau mai putin important.
    In generația ei, exista, in acelasi liceu, un elev care, anul trecut, a fost al 7 lea(o performanta incredibila in acest moment ptr.Ro) la Internationala (cea adevarata) de Chimie. Plus inca doi care au ajuns la Internationala(cea adevarata) de matematica (IMO).

  11. Felicitari! Succes in continuare!

  12. Haha, aflam ca exista o diferenta intre sexe si nu e conditonare socio-culturala … si ca exista o logica masculina si alta speciala pentru femei?!

    Acest gen de discriminare si sexism pe fata arata cat de mult le doare in c*r pe feministe de egalitate.

  13. Stiam eu ca feministele-s batute in cap dar nici chiar in halul asta.
    Cum dracu sa urli cat te tin plamanii ca vrei egalitate absoluta (nu de sanse!) intre sexe si in acelasi timp sa creezi o olimpiada de matematica separata pentru fete?!
    “Femeile sunt la fel de puternice/capabile/inteligente ca barbatii!! Dar au nevoie de o olimpiada de mate separata, ca nu fac fata competitiei baietilor.” :)))

  14. Matematica este o stiinta fixa=pentru fete si baieti.

  15. mamaa, in loc sa o felicitam pe domnisoara in cauza o dat pe aratura, ca de ce asa si nu altfel, ca oare e romanca….toate complexele de inferioritate ies la iveala cu usurinta….

    mai controlati-va oameni buni, ca doar nu sunteti romi la bautura!

    iar celor care vor sa-si largeasca cultura generala le propun sa reflecteze la cele spuse de o mare minte acum mai bine de o suta de ani: * barbatul este jumate spirit, jumate animal, femeia este om!*

  16. !ebe

    sahul nu e?