G4Media.ro

O echipă de astronomi a stabilit că cea mai îndepărtată galaxie din…

O echipă de astronomi a stabilit că cea mai îndepărtată galaxie din Univers este GN-z11, aflată la distanţa de 13,4 miliarde de ani-lumină de Soare

O echipă de astronomi a anunţat descoperirea celei mai vechi şi mai îndepărtate galaxii din Univers, o galaxie aflată la distanţa de 13,4 miliarde de ani-lumină de Soare, fiind probabil printre primele astfel de formaţiuni care au apărut în Universul tânăr, conform unui studiu publicat de jurnalul Nature Astronomy, transmite marţi Space.com, citată de Agerpres.

Galaxia denumită GN-z11 a fost descoperită de o echipă de astronomi coordonată de Nobunari Kashikawa, profesor de astronomie la Universitatea din Tokyo.

„Pornind de la studii anterioare (despre alte galaxii foarte îndepărtate n.r.) am ajuns la concluzia că GN-z11 este cea mai îndepărtată galaxie detectată până în prezent, aflându-se la 13,4 miliarde de ani-lumină, sau 134 nonilioane de kilometri (adică numărul 134 urmat de 30 de zerouri). Însă măsurarea şi verificarea unei distanţe atât de mari nu a fost o sarcină uşoară”, declară Kashikawa în comunicatul care însoţeşte anunţul descoperirii.

Pentru a determina cât de departe se află GN-z11 de Terra, echipa lui Kashikawa a studiat efectul de deplasare spre roşu (redshift – sau cât de mult din lumina acestei galaxii s-a deplasat spre domeniul de energie mică – roşu – al spectrului electromagnetic). În general, cu cât un obiect cosmic este mai îndepărtat, cu atât lumina emisă de acesta va fi mai deplasată spre capătul roşu al spectrului.

În plus, astronomii au evaluat şi liniile de emisie provenite de la GN-z11 – care sunt semnăturile chimice observabile în lumina provenind de la aceste obiecte cosmice îndepărtate.

Prin studierea atentă a acestor caracteristici ale obiectului GN-z11, astronomii au putut să afle de la ce distanţă provine lumina acestei galaxii.

„Ne-am uitat în special la lumina ultravioletă, pentru că aceasta este regiunea din spectrul electromagnetic în care ne aşteptăm să găsim semnăturile chimice ale deplasării spre roşu. Telescopul Spaţial Hubble a detectat aceste semnături de numeroase ori în spectrul luminii provenite de la GN-z11”, mai susţine Kashikawa.

„Însă nici chiar Telescopul Hubble nu poate descifra liniile de emisie ultravioletă detectate cu nivelul de precizie de care aveam nevoie, aşa că am apelat la un spectrograf de mare precizie, denumit MOSFIRE, care este instalat pe telescopul Keck I din Hawaii”, a mai precizat el.

Folosind MOSFIRE, echipa a reuşit să observe şi să studieze în detaliu liniile de emisie provenite de la această galaxie. Dacă această descoperire va fi confirmată şi de alte observaţii, GN-z11 va fi recunoscută oficial drept cea mai îndepărtată galaxie ce a fost observată vreodată de pe Pământ.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Space.com/© NASA, ESA, P. Oesch (Yale University), G. Brammer (STScI), P. van Dokkum (Yale University), and G. Illingworth (University of California, Santa Cruz

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Oare acolo sunt daci ?

  2. Ca sa fie clar, galaxia se afla la distanta aia când a emis lumina pe care au captat-o astronomii.
    Acum însa, e mult, mult mai departe pentru ca în aceste miliarde de ani spațiul dintre noi s-a mărit enorm.

  3. Oare cate procente o avea PSD-ul acolo?

    • 105 la sută, pentru că au adus la vot și câteva nave pline de rumulani din galaxia vecină, TR-3.6-dgn

  4. Eh, mai recombinați. Este aceeași cu dimensiunea aflată pe coordonatele: spațial: 1 x 10^-(abc) și frecvența 1 x 10 ^30d.