G4Media.ro

O agenție de turism, sesizată la Parchet pentru că a organizat loteria…

O agenție de turism, sesizată la Parchet pentru că a organizat loteria ”Mergi la vot, mergi în vacanță” / Reacția patronului agenției

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Biroul Electoral al Sectorului 5 în legătură cu loteria publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanţă”, organizată sub sigla Paralela 45. Demersul AEP vine ca urmare a unor sesizări primite, precum şi în urma verificării materialelor publicitare apărute în mediul online, transmite Agerpres.

„Astfel, s-a constatat că SC Paralela 45 Turism SRL a organizat loteria publicitară ‘Mergi la vot, mergi în vacanţă’, acţiune ce se desfăşoară în perioada 08 – 27 mai, sub sigla Paralela 45, având ca grup ţintă persoanele fizice cu vârsta minimă de 18 ani şi condiţie obligatorie de înscriere – să voteze la alegerile europarlamentare. AEP consideră că loteria publicitară are ca obiect determinarea şi condiţionarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional desfăşurându-se la aceeaşi dată şi în aceleaşi secţii de votare), acordând foloase materiale constând în excursii în ţară şi în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanţii trebuie să facă dovada participării la vot prin ‘abţibildul de pe spatele cărţii de identitate cu care au votat'”, se arată într-un comunicat al AEP transmis vineri Agerpres.

UPDATE: Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, a declarat, vineri, pentru News.ro, că demersul companiei a fost unul pur civic şi nu are nicidecum un caracter politic.

„După întreaga poveste cu Consiliul Concurenţei, acum o altă autoritate a statului român vine cu nişte idei fantasmagorice, cum că Paralela 45 ar ‘condiţiona’ în vreun fel sau altul participarea la vot. Bănuiesc că este vorba de o reclamaţie a unui ‘hater’ de o parte sau alta a spectrului politic. Menţionăm că acţiunea noastră nu are nicidecum un caracter politic. Ea se referă numai la participarea la vot şi nu la referendum. Are un caracter civic, cu influenţă asupra marketingului şi este făcută în totalitate cu bună credinţă. Personal, eu consider că electoratul român trebuie să conştientizeze ce înseamnă Uniunea Europeană, avantajele pe care le aduce apartenenţa României la UE şi că doresc ca participarea să fie în procent cât mai mare”, a spus Alin Burcea, pentru News.ro.

Acesta subliniază că în social-media oricum există foarte multe persoane, publice sau nu, care încurajează mersul la vot.

„Observ în social media că toata lumea, într-o formă sau alta, încurajează mersul la vot, există diverse clipuri, diverse postări, unele neutre, altele părtinitoare. Noi nu condiţionăm pe nimeni şi în orice moment suntem deschişi să răspundem la întrebări organelor de control ale statului. Se pare că România e o ţară a controlului„, a adăugat Alin Burcea.

Conform prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, „participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora”.

Reprezentanţii AEP precizează că acţiunea prin care alegătorii sunt determinaţi şi condiţionaţi să meargă la vot prin oferirea de foloase materiale (excursii în ţară şi în străinătate) de către o persoană juridică, şi anume SC Paralela 45 Turism SRL, este interzisă şi sancţionată conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit căruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. „să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ” zice legea. Premiul se ofera pentru „abţibildul de pe spatele cărţii de identitate cu care au votat”. Cred ca este o difirenta.

  • Exact. Bine observat. Parca suntem la nebuni, toate instituțiile parca sunt împotriva votului. Eu le as face plângere pentru calomnie la ăștia din ape – ul masii. Nu au înțeles nimic de la viata. Sclavi vor rămâne. O infracțiune are doua laturi – obiectiva și subiectiva, aici latura obiectiva – fără de care nu exista infracțiune – reprezinta exact expresia „de a vota o anumita lista..”, ori în cazul asta se discuta doar de a vota, prin urmare nu exista latura obiectiva a infracțiunii. Însă ape face o infracțiune aceea de a fi prost și la conducere.

  • Aep sa slugă pl de jegosi ordinari, argatii fmmpsdalde, care numai rău au făcut împotriva multor candidați. Dacă nu ești cu fmmpsdalde înseamnă că nici drept la vot nu ar trebui să ai in opinia lor. Praful să se aleagă de familiile lor iar ei să apuce să trăiască clipa.

  • @Dorin
   Oho, este exact diferenta esentiala dintre a incuraja o atitudine civica si responsabila (a vota) si a face propaganda sau a cumpara voturi (a vota cu X in schimbul unor foloase). Pe de alta parte, disperarea PSD este maxima, daca au ajuns sa se faca de ras in felul asta. Cred ca au mai ramas in jurul lui Dragnea numai repetentii si loazele fara scoala. Pur si simplu, idioti!

  • Ce manipulare ordinara. Asta a ajuns AEP? Se pare ca data. Am copiat mai jos articolul din codul penal. Paralela 45 nu conditioneaza oferta de votarea unei liste sau a unui candidat. Inca nu am devenit analfabeti functionalo ca Viorica. PSD e TOXIC.

   Art. 386
   Coruperea alegătorilor

   (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze O ANUMITA LISTA DE CANDIDATI ORI UN ANUMIT CANDIDAT se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 2. nu asta conteaza
  conteaza ca doar ala are voie sa dea premii

 3. AEP nu știe legea și nici sa interpreteze un text de lege. Ceea ce se sancționează este oferirea de bunuri ….. pt a vota Un anumit candidat. Simplul îndemn de a merge la vot nu constituie fapta penala

 4. Felicitari AEP! Este ceva binevenit in TeleRumanistan. Chiar ma intrebam cand vor trece la actiune ca parca a fost cam liniste. Mustaciosul trebuie sa doarma bien la noapte, nu sa fei deranjat de statul paralel de 45 de grade.

  Inca o institutie slugarnicita si nepotizata de stapanii mult prea iubiti.

  Caracatita asta va avea mlt pana va fi taiata de Opozitie. Radacinile sunt ferme in multe puncte.

 5. Asa este cind toti dobitocii si sclavii sunt pusi in functii de raspundere . Toata ziua si-o petrec facind flotari logice de genul : ” cum sa-i mai fac o bucurie lu’ sefu’ „.
  Ca poate sa vina „mitraliera” sau altul sa spuna ca nu e legal sa faci chestia asta , e una ,dar sa vina chiar forul insarcinat cu respectarea procesului electoral cu asemenea ineptii este de noaptea mintii. In toate tarile democrate din lumea asta sunt actiuni sa convinga oamenii sa iasa la vot. Bine, nu in ziua votului … ca altii.
  Incredibil…

 6. Ar trebui ca toate agentiile de turism dar si alte institutii sa initieze premii pentru prezenta la vot iar articolul din lege sa fie anulat. AEP sa dea o solutie caare ar determina populatia sa mearga la vot.

 7. Ce reclama faina le-au facut celor de la Paralela 45!

 8. Parca si Dragnea îndemna lumea la vot…

  • Da, îndemna și Dragnea, dar doar la referendumul inițiat de el, cel „pentru familie ” ! Acum se teme de acest referendum ca dracu’ de tamaie !

 9. AEP-ul a auzit de „Statul paralel a45” si crede ca da premii pentru votantii anti-psd-alde-udmr. De asta s-au urzicat si basicat in fund pupatorii de inel pesedist din AEP. Daca era vorba de un concurs de votat psd-alde nu mai sareau atat de mult in sus. Era doar un joc de glezne de tip: „sa vedem, sa cercetam, sa facem o comisie-un comitet-ceva, si mai vedem noi peste cativa ani cand poate uitam”. AEP, sho pe ei…!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.