G4Media.ro

O comisie din statul american Texas recomandă grațierea postumă a afro-americanului George…

sursa foto: Twitter/ Matt Beckman

O comisie din statul american Texas recomandă grațierea postumă a afro-americanului George Floyd pentru condamnarea legată de droguri

Comisia pentru graţieri şi eliberări pe cauţiune a statului Texas a recomandat ca George Floyd, afro-americanul decedat sub genunchiul unui poliţist alb în timpul arestării sale la Minneapolis în mai 2020, să fie graţiat postum pentru condamnarea din 2004 într-un caz legat de droguri, a declarat procurorul districtual din comitatul Harris, transmite marţi Reuters, citată de Agerpres.

Floyd, un afro-american de 46 de ani care a murit încătuşat după ce un poliţist i-a ţinut un genunchi pe gât timp de peste 9 minute, a devenit simbolul unei mişcări de contestare a brutalităţii poliţiei şi a prejudecăţilor rasiale în sistemul de justiţie din Statele Unite.

Comisia din Texas a aprobat, cu şapte voturi pentru şi niciunul împotrivă, să recomande graţierea, precizând că recomandarea îi va fi transmisă guvernatorului Greg Abbot pentru o decizie finală.

Condamnarea lui Floyd a fost dictată după ce, în februarie 2004, un poliţist l-a acuzat că a vândut cocaină în valoare de 10 dolari, într-o operaţiune supravegheată în Texas, unde Floyd locuia atunci, potrivit agenţiei Associated Press.

Floyd a pledat vinovat şi a fost condamnat la 10 luni de detenţie într-o închisoare a statului.

„Deplângem pierderea fostului locuitor al Houstonului George Floyd şi sperăm că familia sa va găsi consolare în decizia de luni a Comisiei pentru graţieri a statului Texas de a recomanda graţierea pentru condamnarea din 2004”, a declarat procurorul Kim Ogg într-un comunicat emis luni, cerându-i guvernatorului să dea curs recomandării comisiei.

În aprilie a fost depusă o cerere în numele lui George Floyd şi a familiei sale pentru graţiere postumă, invocându-se faptul că poliţistul care l-a arestat fabricase existenţa unor informatori secreţi pentru a-şi proba cazurile.

Moartea lui Floyd, filmată de un trecător, a provocat o revoltă socială, tensiuni rasiale şi conflicte politice în Statele Unite, dar şi dincolo de graniţele acestora.

În iunie, un judecător l-a condamnat pe un fost poliţist din Minneapolis, Derek Chauvin, la 22 de ani şi jumătate de închisoare după ce un juriu l-a găsit vinovat de omor prin imprudenţă în cazul decesului lui Floyd.

Verdictul a fost considerat în general o condamnare istorică a folosirii disproporţionate a forţei de către poliţişti împotriva afro-americanilor.

sursa foto: Twitter/ Matt Beckman

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Intre trasul pe nas si utilizarea de bacnote falsificate, ciocolaxul asta iese Inger, deoarece, prafurile sunt logo ul Inocentei. Fain.

 2. pe cand si la noi ? sa gratiem toti traficantii filmati, care au recunoscut faptele :)))))))))))))))

 3. A trecut prin Purgatoriul catolic si s-a albit!Mai ramane de cumparat niste indulgente papale si este iertat!

 4. De ce? La ce ajuta asta? Vorbim cu papa sa vanda si niste indulgente poate

 5. 🙂 asta e deja utopie 🙂

 6. Gratiere pe motiv de informatori inventati de catre politist fara condamnarea prealabila a politistului respectiv pare a fi ilogica.

  Sau poate nu inteleg eu: care este ratiunea gratierii postume?

 7. ha ha ce tare raspuns!

 8. Au o obsesie cu omul ăla. I-au făcut și statuie. Dar na, când vrei să distragi atenția de la adevărate probleme, creezi false probleme.

 9. Adevărat, bine scris, decedat sub genunchi, nu omorât sau asasinat de către Chauvin. A murit de supradoză, combinată cu covid și probleme la inimă.

  • Stii tu ma bezmeticule? Du-te in fata oglinzii si da-ti singur cateva capuri-n gura poate iti revii din prostie. Sarantocule.

  • Prea sari de fund de fiecare dată :-))). Ești vreun Floyduț frustrat? :-)))